Timpuri noi, oameni noi, mişcări noi

Joi, 29 Octombrie 2015 | Bacau, Politica | 2 comentarii

2016 se apropie, iar la pachet cu anul viitor vin şi alegerile locale şi parlamentare, două scrutine care pot reseta scena politică din România. Asta doar dacă vor face un pas în faţă oameni noi, cu idei, din afara sistemului, curaţi, fără schelete în dulap, pasionaţi de administraţie.

Oricât de utopic ar suna, cred că e mare lucru să vezi administraţia ca pe o pasiune. Eu de asta am făcut Administraţie publică şi acum merg mai departe pe Managementul organizaţiilor şi serviciilor publice.

Zilele trecute v-am întrebat într-un sondaj dacă la alegerile locale din 2016 veţi vota sau aţi vota o iniţiativă politică locală nouă, curată, cu un plan de dezvoltare bine stabilit şi argumentat pentru Bacău. Am primit 131 de voturi până în momentul de faţă, rezultatele arătând astfel:

  • 78,6% spun că da, ar vota altceva, ceva nou;
  • 21,4% zic nu, vor merge pe partidele vechi, tradiţionale.

Aşadar, 4 din 5 cititori sunt tentaţi să voteze o iniţiativă politică locală nouă. Tendinţa e confirmată şi pe platforma Cetăţeni Activi pentru Bacău, unde întrebarea săptămânii trecute a fost aceeaşi: în ce măsură considerați benefică apariția unor formațiuni politice și oameni noi la nivelul municipiului și județului Bacău? 87% au bifat în foarte mare măsură, 13% au spus în mare măsură, în timp ce în mică măsură şi în foarte mică măsură au primit 0 din cele 24 de voturi.

sondaj partid nou local cetateni activi

La nivel naţional, 73,3% dintre români cred ar trebui schimbată clasa politică din țara noastră, în timp ce 15,4% consideră că nu este nevoie de o asemenea schimbare. O arată un sondaj realizat de Inscop în luna mai, citat de Agerpres.

Un alt studiu, desfăşurat de Civitas ’99 în luna martie a acestui an, indică o cerere solidă de noi partide din partea societății. 38% susțin că este nevoie de partide noi (în linie cu sondaje realizate de alte organizații), în timp ce aproximativ 20% se arată interesați să participe la înființarea unui nou partid.

Cifrele sunt încurajatoare, acum rămâne de văzut unde şi mai ales cine sunt cei care vor pune bazele unor formaţiuni politice locale.

bacau 2016

2 comentarii la “Timpuri noi, oameni noi, mişcări noi”

  1. Robert 29 Octombrie 2015 at 13:18 Permalink

    Ba da’ ce-ti mai place sa ne fierbi! Hai, zi odata cuvintele magice! :))


Lasa un comentariu