Tinerii din Bacău nu prea sunt lăsați să folosească terenurile de sport de la școli și licee

Joi, 16 Aprilie 2015 | Bacau, Studenti, Tineret | Comenteaza

Zilele trecute, când m-am întâlnit cu trei dintre liderii elevilor băcăuani ce sunt pe cale să pună bazele unei organizații independente prin care să reprezinte elevii băcăuani, am ajuns împreună la concluzia că sunt o grămadă de probleme pe care le poate rezolva Asociația Elevilor din Bacău. Una dintre ele este accesul tinerilor la bazele sportive din incinta școlilor și liceelor din oraș.

În 2008, Primăria Bacău a construit la școlile și liceele din municipiul Bacău 34 de terenuri de sport (alea colorate, cu grilaj de plastic care de obicei se pune prin baie și care favorizează juliturile), pentru amenajarea acestora cheltuind nu mai puțin de 6 milioane de lei (conform HCL nr. 114/2008). Ele au fost realizate, pe bună dreptate, în primul rând pentru elevi, dar și pentru ceilalți băcăuani care vor să folosească aceste terenuri pentru a face mișcare în timpul liber. Foarte frumos.

La fel de bună e și Hotărârea de Consiliu Local nr. 172 din 29 mai 2009, menită să ofere elevilor și studenților să aibă acces la bazele sportive din curtea unităților școlare din municipiul Bacău, în afara orelor de program, pe baza carnetului de elev/student vizat la zi, indiferent dacă învață sau nu în unitatea respectivă de învățământ. Tocmai v-am citat alineatul a din articolul 1 al hotărârii. Am mai scris despre acest drept al tinerilor din Bacău atunci când am vorbit despre importanța alegerilor pentru Consiliul Elevilor, întrebându-mă de ce CJE Bacău nu promovează acest drept.

Bacau-Streetball-Challenge-ziua-2-211-e1353430381302

Ce spune această prevedere adoptată la nivel local, nr. 172/2009:

  • Accesul la baza sportivă va fi permis, după terminarea orelor de curs, până la ora 21 în perioada de vară și până la ora 18 în perioada de iarnă;
  • Se interzice accesul în bazele sportive din curtea unităților de învățământ preuniversitare din municipiul Bacău, a persoanelor în stare de ebrietate sau care introduc băuturi alcoolice.
  • Conducerile unităților de învățământ vor afișa, la intrarea în bazele sportive, programul de folosire a acestora;
  • Poliția Primăriei va sprijini conducerile unităților de învățământ pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială și a ordinii liniștii publice.

Din păcate, școlile și liceele din Bacău nu prea respectă această Hotărâre de Consiliu Local. Există excepții, dar izolate. Până să se apuce Asociația Elevilor din Bacău de o cercetare și să pună presiune pe conducerile unităților de învățământ ca acestea să ia măsuri și să permită tinerilor accesul la aceste baze sportive, am dat eu azi o raită să verific cum stă treaba la primele 3 licee din Bacău: Vrănceanu, Alecsandri și Ferdinand.

Vrănceanu: lacătul pus, nimeni pe teren, niciun program de folosire a terenurilor afișat;

teren sport vranceanu

Ferdinand: poarta deschisă, toate terenurile ocupate de tineri care băteau mingea, însă niciun program de folosire a terenurilor afișat – bine și așa!

teren sport ferdinand

Alecsandri: lacătul pus, nimeni pe teren, niciun program de folosire a terenurilor afișat.

teren sport alecsandri

Vlad Popovici (Vrănceanu), Delia (Alecsandri), Dragoș Popa (CJE/AEB), Dumitru Godina (AEB), aveți legătura! Haideți să deschidem terenurile de sport de la școli și licee pentru tinerii din Bacău! Ca acest lucru să se întâmple, trebuie să facem cunoscută hotărârea de Consiliu Local, să-i convingem pe directori să o pună în aplicare și să le spunem tinerilor că au acest drept. :)

Lasa un comentariu