Știați că… totul începe acasă?

Joi, 19 Iunie 2014 | Pareri personale | 1 comentariu

Am învățat să stau pe două picioare acasă. Am învățat să mă îmbrac acasă. Tot acasă am învățat pentru școală. Aici am învățat și să umblu pe calculator, să îmi fac blog și, după câțiva ani, să îi ajut pe cei din jurul meu. Uneori cu ceea ce scriu, alteori cu inițiativele pe care le am sau în care mă implic. Vineri am făcut-o construind pentru 80 de copii.

Se subînțelege că n-am construit o casă întreagă, însă am dat o mână de ajutor muncitorilor de pe șantier la montarea izolației termice pe două dintre cele 12 case sociale din ansamblul social amplasat în Calea Floreasca. S-a întâmplat vineri, grație programului “Totul începe acasă” al GDF SUEZ Energy România, desfășurat în parteneriat cu Habitat for Humanity și SOS Satele Copiilor, alături de trei bloggeri: Arielu, Corina de la Am doar 18 ani și Tibi Neagu.

energie pentru fapte bune voluntariat satele copiilor-4

Chiar dacă aveam zero experiență în a ține mistria-n mână, constructorii profesioniști de pe șantier m-au ajutat să învăț imediat arta umplerii plăcilor de polistiren cu mortar, astfel încât să stea lipite pe pereții exteriori ai caselor sociale. Să nu credeți că am văzut casele doar pe dinafară. O parte din ele sunt aproape gata la interior, camerele în care vor sta copiii după reabilitare și eficientizare energetică mirosind deja a mobilier nou.

Ca să vă faceți o idee despre cartierul social despre care vorbesc, el este amplasat în nordul Bucureștiului, foarte aproape de clădirile de birouri de pe Calea Floreasca. Este unul dintre cele trei Sate SOS aflate în Capitală și, pentru că imobilele sunt destul de înaintate în vârstă, au nevoie de renovări. Pe de o parte pentru a deveni mai frumoase, făcând viața a 80 de copii mult mai bună, pe de altă parte pentru diminuarea costurilor de întreținere a caselor, prin eficientizarea lor energetică, ajutându-i astfel pe cei de la SOS Satele Copiilor să direcționeze banii economisiți către celelalte 12 proiecte din toată țara.

Aceste lucruri sunt posibile și se întâmplă până la sfârșitul acestui an prin bunăvoința GDF SUEZ Energy România și a Fundației GDF SUEZ, care contribuie cu 300.000 de euro pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit și de învățare pentru cei 134 de beneficiari: copii, părinți și asistenți sociali.

energie pentru fapte bune voluntariat satele copiilor-8

După ce am primit instructajul pentru protecția muncii, cei de la Habitat for Humanity România ne-au oferit echipamentul necesar (cască, ochelari, mănuși) și ne-au condus, desigur, pe șantier. Nu știu ceilalți bloggeri ce au făcut în cea de-a doua parte a zilei (am lucrat separați, în echipe mixte, alături de meseriași), dar eu am placat cu polistiren una dintre case. Nu oricum, ci pe schelă, la înălțime. Prin cele 7 filiale, Habitat for Humanity România crede că toți oamenii au dreptul la o locuință decentă. Peste 18.000 de persoane au fost ajutate de aceștia din 1996 și până în momentul de față să aibă un acoperiș deasupra capului.

Vineri n-am fost doar bloggeri și meseriași pe șantier. Veniți să ajute la renovarea celor 12 case sociale, atenție, pe banii lor, mai mulți elevi de liceu din Irlanda m-au făcut să îmi dau seama care este de fapt cheia din spatele construirii de case cu ajutorul voluntarilor. Aceste programe nu se rezumă doar la muncă. E vorba în primul rând de satisfacția de a ajuta, împletită cu legarea dintre prietenii atât între voluntari, dar mai ales între voluntari și beneficiari, în cazul nostru cei 80 de copii. Conexiunea poate deveni atât de strânsă într-o săptămână, încât este posibil să se lase cu lacrimi. Așa s-a întâmplat vineri, înainte ca tinerii din Irlanda să plece de pe șantier. Înainte de a zbura spre casă, s-au întâlnit cu ambasadorul Irlandei în România, Gerard Corr.

După experiența de vineri, vreau ca pe viitor să mă mai implic în astfel de acțiuni de voluntariat. Voi continua cu proiectele din zona civică și politică, dar nu voi spune nu la astfel de acțiuni sociale, așa cum nici la cele de ecologie nu am întors niciodată spatele. Toate mă fac să mă simt mai bine pentru că reușesc să fac cu cel puțin 1% viața altora mai bună.

1 comentariu la “Știați că… totul începe acasă?”

  1. Pvgreen 27 Iulie 2015 at 17:37 Permalink

    Te felicit pentru genu acesta de actiuni , sunt necesare !


Lasa un comentariu