Trei propuneri legislative care îmi plac

S-a format la nivelul societății românești ideea generală că Parlamentul României e plin de puturoși, că toți dorm acolo, că toți își angajează rudele la cabinetele parlamentare, că fac legi „doar pentru ei” și că se apără unii pe alții în fața justiției. Pot fi de acord cu această gândire, dar doar într-o oarecare măsură. Nu toţi sunt aşa.

Sunt și lucruri bune care se întâmplă în Parlament: grupuri de lucru, interpelări bine articulate la care, din păcate, Guvernul răspunde după juma’ de an, inițiative legislative favorabile societății, dezbateri la care sunt invitați tot mai mulți tineri care fac scandal din tribuna societății civile etc.

Din păcate, puține dintre chestiile astea pozitive mai au loc pe agenda publică, iar asta duce la o neîncredere tot mai mare în principalul for democratic al țării și implicit la o democrație care scârţâie.

Dacă săptămâna trecută v-am vorbit despre legea antifumat, inițiativă care se află la Camera Deputaților și pe care mi-o doresc adoptată până la finalul anului (chiar ar putea fi un frumos cadou de Crăciun pentru mulți nefumători), azi vă voi arăta alte 3 propuneri legislative care mi se par binevenite, cu care rezonez și pe care le voi susține până în pânzele albe, chiar dacă o parte din ele par nepopulare.

1. Modificarea OG 26/2000 cu privire la asociații și fundații, astfel încât patrimoniul inițial al unei asociații să fie redus de la valoarea salariului minim la 200 de lei, așa cum e la societățile comerciale. Inițiatori: Mihai Sturzu (PSD) și Cornel-George Comșa (independent). Propunerea se află la Camera Deputaților, unde a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ și de la Comisia juridică. Detalii aici.

mihai sturzu la lansarea start cu sturzu - iunie 2015

2. Adăugarea unui nou articol în Legea Educației Naționale nr. 1/2011 care să prevadă închisoare de la 6 luni la 2 ani pentru cei care percep fondul școlii în alte condiții decât cele prevăzute de art. 108. E simplu: cine vrea să ajute școala cu bani, o poate face direct în contul școlii, transparent, cu chitanță, nu prin tot felul de modalități obscure în spatele cărora se află fel de fel de asociații de părinți care nu dau explicații pentru banii pe care îi colectează și apoi îi cheltuiesc, sub atenta observație a conducerii școlii.

De asemenea, cadrele didactice nu vor mai avea voie să solicite părinților și elevilor donații și sponsorizări. N-au acest drept nici acum, dar dacă propunerea legislativă va fi adoptată, riscă închisoare de la 1 la 3 ani și interzicerea dreptului de a mai face parte din structuri de conducere, administrare sau control a persoanelor fizice. În fine, asociațiile care au ca scop finanțarea unităților de învățământ în alte condiții decât cele de la art. 108 ar deveni nule dacă propunerea ar fi adoptată. Inițiator: Cornel-George Comșa (independent). Propunerea abia a fost înregistrată la Camera Deputaților. Detalii aici.

cornel george comsa facebook

3. La ora actuală, preoții pot fi verificați dacă au colaborat cu Securitatea doar la cererea cultului din care fac parte, pe baza unui amendament la lege adoptat în 2008. Practic, au imunitate în fața deconspirării că au lucrat cu Securitatea.

Inițiativa legislativă inițiată de Remus Cernea vizează modificarea art. 3, alin. u din OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, astfel încât să se elimine sintagma că verificarea preoților se face „la cererea reprezentanților cultului religios de care aceștia aparțin”. Detalii aici.

remus cernea la lansarea candidatilor usl arena nationala

P.S.: Good job, Alexandru Bajdechi & Andrei Popa!. Merită menţionaţi. 😉

2 thoughts on “Trei propuneri legislative care îmi plac

  1. Nu este de actualiate punctual 3! Punctul 3 ar trebui sa sune: Desecretizarea si PUBLICAREA TUTUROR FINATARILOR SI COLABORATORILOR EXTERNI AI ONG-urilor din 89′-prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *