Turcia vs. Siria, în aer

Mi se pare destul de îngrijorătoare disputa dintre Turcia și Siria, însă eu aleg să o privesc din cu totul și cu totul altă perspectivă. Las deoparte toate clișeele alea cu „make love, not war” și merg mai departe, acolo unde veți spune că sunt un tiran, un om însetat de război. Prostii.

Am de gând să compar forțele aeriene ale celor două țări, în eventualitatea în care acestea ar fi puse în interesanta situație de a se confrunta în aer. Să-ncepem!

Turcia nu numai că are aparate de zbor mai noi și mai performante decât Siria, ci și un număr destul de mare de unități. Forțele Aeriene Turcești au în dotare nu mai puțin de 175 de avioane F-16 active, urmând ca pe termen lung să treacă la noul F35-A Lightning II (116 comandate). De asemenea, Turcia se mai laudă cu bătrânul 157 x F-4 Phantom II.

La polul opus, tabăra siriană are o colecție interesantă de MiG-uri, mai mult sau mai puțin active. 48 x MiG-29, da? Plus… 219 x MiG-21 (alea pe care le vedem și în România), 146 x MiG-23, dar și 50 de Su-22 și 20 de Su-24. Vechi, dar multe și parcă mai versatile decât F-16-urile Turciei. Voi pe cine ați paria?

Cifrele sunt extrase din raportul World Air Forces 2011-2012 al FlightGlobal.

4 thoughts on “Turcia vs. Siria, în aer

  1. Cristian, interesanta perspectiva… frumoasa idee de material. Ce ti veni sa scrii despre avioane?

    1. Am o pasiune mai veche pentru avioanele de vânătoare. Când eram mititel, mă uitam la emisiunile de pe Discovery și Nat. Geographic cu avioane și eram pur și simplu fascinat.

  2. Well… Dacă spuneai şi de artileria antiaeriană, îmi făceam o idee mai clară. Însă tratezi un caz utopic. Un eventual razboi între cele două ţări ar angrena mai multe ţări în luptă.

  3. Aş paria pe Turcia, a doua armată (ca mărime şi putere de foc) din NATO. Deşi Siria deţine o flotă aeriană mărişoară şi versatilă, ţările sunt învecinate, astfel lupta propriu-zisă s-ar duce la sol, cu sprijin aerian. Mi-e greu să cred că Siria ar găsi sprijin echivalent celui pe care l-ar primi Turcia din partea NATO, dacă ar invoca articolul 5 din carta NATO, care spune că agresiunea împotriva unui stat membru este agresiune împotriva tuturor statelor membre, deci s-ar face mobilizare inclusiv în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *