“Un pic” de comunism american

Luni, 16 Aprilie 2012 | Pareri personale | 3 comentarii

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, sâmbătă, 14 aprilie 2012: “Rog Congresul să aprobe Taxa Buffet! Aceasta îi va obliga pe cei care câştigă peste 1 milion de dolari pe an să plătească din venitul lor, la stat, sub formă de taxe, acelaşi procent pe care îl dau familiile din clasa de mijloc, ca principiu al egalităţii.” Ok, fellow americans, dar economia de piaţă şi capitalismul, pe care cică voi le-aţi inventat, unde sunt?

La o adică, dacă familia (middle-class) Flinstone câştigă lunar 1 000 de dolari şi dă la stat 500, adică 50 %, Donald Trump, care câştigă -dau un exemplu- 100 de milioane pe lună, va fi obligat de legea Buffet, susţinută cu înverşunare de liderul paradisului democratic Obama, să plătească taxe de… 50 de milioane de dolari.

Într-un stat democratic, putem băga la înaintare principiul egalităţii atunci când vorbim de drepturi şi obligaţii pur ideologice şi cetăţeneşti, însă nu şi când vorbim de bani şi venituri. Unde, pe lumea asta, capitalismul a fost sau a trebuit să fie vreodată corect?

3 comentarii la ““Un pic” de comunism american”

 1. Ade Jelescu 17 Aprilie 2012 at 00:21 Permalink

  Ai intrat intr-un subiect tare sensibil.. si faci cateva confuzii.. dar ”comunismul” e un cuvant puternic pentru cititorul roman, il atrage, iar la urma urmei, asta-i presa.:D

 2. Contrasens 17 Aprilie 2012 at 10:12 Permalink

  Esti putin confuz. Legea respectiova nu face decat sa aduca la acelasi nivel al impozitarii pe toata lumea. In momentul de fata, cei bogati platesc, in SUA, taxe mai mici din punct de vedere procentual decat “middle class”.

  Iar ideea a vebit chiar de la unul din cei mai bogati oameni din State, Warren Buffet, care a spus ca in 2010 a platit o taxa pe venit de 17,4 procente, in vreme ce angajatii sai au platit taxe pe venit de 36 la suta.

 3. Marius 17 Aprilie 2012 at 23:25 Permalink

  Vad ca spui clar ca nu putem vorbi de egalitate cand vine vorba de bani si venituri. Dar de ce nu?


Lasa un comentariu