Bugetul. Unde-i bugetul?

Luni, 6 Martie 2017 | Bacau | 4 comentarii

Nu știu dacă și sub ce formă administrația condusă de primarul Cosmin Necula este la curent cu prevederile Legii 273/2006 a finanțelor publice locale, dar cert este că a depășit deja primul termen privind aprobarea și centralizarea bugetelor locale.

Suntem în luna martie, s-au scurs deja 65 de zile din 2017, iar municipiul Bacău încă nu are buget pe anul 2017. Funcționăm la cota de avarie cu bugetul și planul de investiții de anul trecut. Până când?

Desigur, nu este vina municipalității că Legea bugetului de stat pe anul 2017 a fost întâi propusă, apoi dezbătută, votată și în cele din urmă promulgată și publicată în Monitorul Oficial abia pe 17 februarie 2017, însă putem să punem la îndoială capacitatea Primăriei Bacău dacă nu respectă termenele din Legea finanțelor publice locale, nu?

Conform art. 39 alin. (3) al Legii 273/2006 a finanțelor publice locale, Primarul municipiului Bacău avea obligația să definitiveze proiectul bugetului local, să îl publice în presa locală sau să îl afișeze la sediul instituției în termen de 15 zile de la publicarea legii bugetului de stat în Monitorul Oficial. Termenul de 15 zile a expirat sâmbătă, 4 martie.

Sper ca proiectul de buget al municipiului Bacău pentru anul 2017 să fie scos în dezbatere publică în cel mai scurt timp, iar executivul să pună la cale un amplu proces de consultare a cetățenilor cu privire la domeniile și investițiile pe care are de gând să le prioritizeze anul acesta. Băcăuanii trebuie să aibă un cuvânt de spus atunci când vine vorba de cheltuirea a zeci de milioane de euro din buzunarele lor.

cosmin necula vizita parlamentul european bruxelles (4)

De asemenea, sper ca majoritatea PSD-ALDE să înțeleagă faptul că și opoziția poate avea idei și proiecte bune, motiv pentru care ar fi bine să țină cont de amendamentele noastre. Evident, dacă va fi cazul să formulăm amendamente. Dacă tot se lasă atât de așteptat și e sărit din termenul prevăzut de lege, cine știe, poate vom avea în față un proiect de buget perfect, care să ne lase cu gura căscată. :)

În baza proiectului de buget vom ști cu toții ce își propune să facă noua administrație în primul an de mandat în care are atât pâinea, cât și cuțitul banilor publici. Bugetul este un document foarte, foarte important pentru comunitatea locală, așa că primarul Cosmin Necula ar trebui să fie mai atent în privința respectării prevederilor Legii finanțelor publice locale. Neîndeplinirea etapelor necesare adoptării bugetului local poate constitui motiv de anulare în instanță.

Nu vrem asta, nu? :)

P.S.: Până atunci, am cerut o situație exactă privind îndeplinirea Programului de investiții al municipiului pe anul 2016. Din păcate, nici la această oră nu există pe site-ul Primăriei Bacău un document din care cetățenii să înțeleagă ce s-a întâmplat cu sutele de milioane de lei cheltuite anul trecut la nivelul municipalității. Mai are rost să întreb unde e transparența mult promisă?

4 comentarii la “Bugetul. Unde-i bugetul?”

 1. gigi 6 Martie 2017 at 19:13 Permalink

  Mai mult, trebuie ca in cel mult 45 de zile sa fie adoptat… deci pe Necula nu il asteapta o perioada deloc usoara, iar ultimul lucru pe care ar trebui sa il faca ar fi sa va enerveze. Bugetul se voteaza cu 2/3, asa ca trebuie sa il negocieze cu voi! N-are de ales!

  Bine ca ne tii la curent, ca Desteptarea observ ca nu o tine numai in ode..

 2. Laurentiu 7 Martie 2017 at 00:03 Permalink

  Deci si primarii incalca legea. Puterea exemplului e bine impamantenita in tarisoara asta.

 3. Kros 8 Martie 2017 at 15:59 Permalink

  Dar ipocriti mai sinteti !Bugetul a fost intirziat de intirzierea numirii guvernului si ulterior a fost intirziat tot de aceiasi tabara in speranta ca va cadea guvernul.Nu va este clar?

  • Kristofer 8 Martie 2017 at 16:53 Permalink

   Ce spui tu se aplica pentru bugetul național. Cel local trebuia publicat până pe 4 martie, conform legii.


Lasa un comentariu