UTC renaște la Constanța

Vineri, 23 Ianuarie 2015 | Tineret | 2 comentarii

Eu n-am prins regimul comunist, dar știu sigur că cei care ziceau nasoale despre regim sau cei care refuzau să laude Republica Socialistă România erau pedepsiți. Dacă nu condamnați și/sau bătuți, cel puțin dați afară de la locul de muncă și retrogradați.

În România, la 25 de ani de la căderea comunismului, există o structură numită Consiliul Național al Elevilor (CNE) care ar trebui să fie de partea elevilor, luptându-se pentru drepturile și interesele lor. Numai că acest CNE, care pretinde că e “singura structură reprezentativă a elevilor din România”, apare în stuctura organizatorică a Ministerului Educației, primește bani de la bugetul de stat chiar dacă nu are personalitate juridică și nu se poate organiza decât cu aprobarea Ministerului. Practic, Consiliul Elevilor e anexa Guvernului. Vreau să cred că elevii pot mai mult și că vor face ceva să rupă această legătură cu Guvernul, care nu doar că nu le face cinste și nu le permite să afirme că fac parte din societatea civilă (ei fiind, repet, structură guvernamentală), dar care multora le aduce aminte de UTC.

Până atunci, hai să vă arăt ce se întâmplă la Constanța, în Republica Mazăre. În loc să pună presiune pe Primărie să respecte legea și să acorde elevilor și studenților reducere de 50% la transportul public, așa cum prevede Legea Educației Naționale, Consiliul Județean al Elevilor Constanța e ocupat cu realizarea unui regulament de ordine interioară total aberant. Serios? Asta era problema elevilor din Constanța? Nu era suficient Regulamentul CNE?

Stați așa să vedeți ce spune “Regulamentul cadru” pe care CJE Constanța vrea să îl adopte în ședința de azi! Veți fi șocați de felul în care gândesc câțiva adolescenți:

Articolul 2 – Membrii Consiliului Județean al Elevilor care atacă structura menționată fără să propună o soluție sau reprezintă un factor la frânarea activității structurii menționate își pierd dreptul de vot sau statutul de observator în CJE dacă acest demers este aprobat prin votul majorității simple.

afis theo stefanopol

Așadar, dacă ești reprezentantul elevilor dintr-un liceu din județul Constanța și ai nesimțirea să critici deciziile iubitului conducător al elevilor la nivel județean, pe care îl puteți vedea mai sus în 3D, îți pierzi dreptul de vot în Consiliul Județean al Elevilor. Ce libertate de exprimare, ce democrație, ce gândire liberă… povești! N-ai voie să critici fără să vii cu o soluție, auziți la ei! Ei sunt cei care pretind că reprezintă elevii din Constanța.

Pentru că așa e frumos, vă prezint argumentele actualului președinte al CJE Constanța, Călin Theodor Ștefanopol, pentru acest regulament cu prevederi UTC-iste. Le-am luat de pe grupul Consiliului Național al Elevilor:

Suntem un Consiliu care este in faza de “vindecare”, care se regrupeaza si, ca atare, trebuie sa inspiram incredere ca structura. Daca exista membri ai structurii care actioneaza in defavoarea unitatii de care avem atat de multa nevoie, problema trebuie reglementata.

Călin are 16 ani, reprezintă elevii din Constanța și vrea să “reglementeze” criticile unor elevi. Tare! Dacă așa sună viitorul, e grav.

Zilele trecute, același Călin Theodor Ștefanopol s-a declarat “pacifist” atunci când a fost întrebat de presa din Constanța despre noul regulament școlar. Da, acel regulament care atacă drepturile și libertățile elevilor din România.

Curaj, pacifist fricos!

calin thedor stefanopol

2 comentarii la “UTC renaște la Constanța”

  1. soricel 23 Ianuarie 2015 at 11:04 Permalink

    regulamente, presedinti.. nu-i cam prea multa birocratie?

  2. Andrei 23 Ianuarie 2015 at 16:38 Permalink

    Inainte de a-i critica, iti sugerez sa vii si tu, in calitate de senior, cu un proiect prin care sa-i ajuti astfel incat CNE sa dobandeasca personalitate juridică, sa le dai idei de unde sa ia banii pentru a nu-i mai primi de la bugetul de stat, etc. Nu uita ca pentru multe din drepturile asa-zis pierdute, nici tu nu ai luptat, desi erau “incalcate” inca de pe vremea cand aveai o functie in Consiliul Judetean Bacau (asociere, libertate de exprimare, protest), mai mult decat atat nici atunci statutul CNE-ului nu era clar. Inca doua probleme pe care as dori sa ti le aduc in atentie: Cand s-a hotarat aderarea la Obessu, in 2012 sau 2013, nu se stia ca CNE nu are personalitate juridica? De ce a fost lasata o generatie sa viseze la aderare daca se stia de la inceput ca nu va avea loc? Conducerea CNE de atunci nu trebuia sa se ocupe mai intai de “personalitatea juridica a organizatiei”? A doua problema este cea a dreptului de vot a elevilor majori in CA. Exista studii prin care sa se demonstreze cati elevi de clasa a XII-a, isi doresc sa voteze in CA, avand in vedere ca au bacalaureatul iar in cazul unui proces vor fi plimbati prin tribunale, sau daca votul lor va fi in folosul elevilor si nu in favoarea interesului lor personal? Cei mai mici nu se vor considera dezavantajati? Daca unii fac 18 ani in clasa a XII-a, il vor alege pe primul care are implinita aceasta varsta in septembrie, indiferent de calitatile sale? Lucrurile acestea ar trebui lamurite inainte de a cere acest drept pentru a nu da elevilor sperante desarte.


Lasa un comentariu