Video: De la “Bacău vs. Vaslui”, la “Bacăul amenință supremația Iașiului”

Sambata, 29 Iunie 2013 | Bacau, stiri, Video | 3 comentarii

Îmi pare foarte bine și mă simt mulțumit, ca băcăuan, că Dragoș Benea (președintele Consiliului Județean) și Romeo Stavarache (primarul mun. Bacău) au transformat o confruntare Bacău vs. Vaslui (care ne dezavantajează) într-o discuție despre cum Bacăul poate pune probleme Iașiului, în contextul supremației economice în zona Moldovei.

Nu că aș avea ceva cu Vasluiul, însă noi, băcăuanii, ne batem ca economie cu județul Iași. Așa-s eu, mai patriot, iar patriotismul poate fi și local.

Discuția a durat vreo 20 de minute și s-a consumat în direct la canalul de știri Digi 24, în cadrul emisiunii “Raport de țară”. Un frumos demers jurnalistic, obiectiv, care pune pe micile ecrane atuurile și minusurile tuturor județelor din România.


video via Aghiuta

Dragoș Benea:

Cred că Bacăul este totuși un județ de succes din punct de vedere economic. 130 000 de oameni au plecat practic la muncă în afară, iar economia s-a menținut. În ceea ce privește fondurile europene, am absorbit tot ce am avut la dispoziție, tot ce se putea. Dacă astăzi județul Bacău este unul echilibrat din punct de vedere economic, eficiența administrației este unul dintre principalele motive. La noi, o autorizație nu stă luni de zile la semnat, ci dăm un răspuns cât mai repede cu putință. […] Din 2010 încoace, Consiliul Județean și Primăria Bacău au investit în sănătate cei mai mulți bani după București, conform Ministerului Sănătății.

 

Trebuie continuată susținerea profilului industrial, trebuie să dezvoltăm agricultura, dar și să mergem pe cercetăre: cele două universități, Aerostar, Elmet, etc. Locuri de muncă poți crea în fiecare zi. La câțiva kilometri de Bacău, avem un parc industrial cu 300 de angajați, realizat în ultimii ani.

dragos benea digi 24

Romeo Stavarache:

Putem spune, vorbesc de municipiul Bacău, că acele societăți băcăuane care erau printre primele din România în 1990, multe din acele societăți sunt tot printre primele din România. […] Agricola Internațional are o cifră de afaceri de 136 de milioane de euro și 2.600 de angajați. Numai 7 cele mai importante societăți din municipiul Bacău dau o cifră de afaceri de circa 1 miliard de euro și au peste 14 000 de angajați. […] Am considerat că aceste clădiri (nr. sediul Primăriei și Palatul Administrativ) pot aștepta. E adevărat că e necesară modernizarea lor, dar la fel de adevărat este că Bazinul de Înot, Teatrul de Vară, Centrul de Afaceri, Spitalul Municipal aveau prioritate. Le-am făcut.

 

În perioada 2007-2013, am atras investiții de aproape 500 de milioane de euro. Jumătate din proiecte au fost implementate, iar celelalte proicte sunt  în curs de derulare.

stavarache digi 24

Cât despre ce înseamnă Bacăul pe scurt…

Dragoș Benea: Vă dau două definiții scurte: una emoțională și una mai pragmatică. Din acest județ au plecat Radu Beligan și Nadia Comăneci și nu spun mai mult. În ceea ce privește viziunea pragmatică, cred că județul Bacău este inima industrială a Moldovei și poate deveni inima de transport a Moldovei. Urmează să dezvoltăm o investiție împreună cu Guvernul, centura ocolitoare a municipiului Bacău, și poate reușim și o autostradă Iași – Bacău – Brașov, care ar consolida această poziție geografică ce ne avantajează.

Romeo Stavarache: Bacăul înseamnă Agricola Internațional, înseamnă Aerostar, înseamnă Dedeman, înseamnă Bacovia, înseamnă Alecsandri, care s-a născut aici, dar și brandul Știința Bacău. Avem o echipă în Liga Campionilor la volei feminin, o echipă care joacă în EHF, 6 campioni la box, campioni la atletism, natație, etc.

bacaul ameninta suprematia iasiului

3 comentarii la “Video: De la “Bacău vs. Vaslui”, la “Bacăul amenință supremația Iașiului””

 1. Razvan 29 Iunie 2013 at 17:05 Permalink

  Mda, se pare ca Bacaul are sanse reale sa ajunga capitala a regiunii N-E. Daca se vor continua investitiile si eventual in sistemul de educatie universitar.

 2. iulius 17 Septembrie 2013 at 14:42 Permalink

  doamne ajuta!!!

 3. Perpetuum 16 Septembrie 2014 at 20:56 Permalink

  Am dat peste articolul asta abia acum dar sincer iti spun sa scrii o asemenea aberatie, chiar ca iti trebuie curaj.

  “Cred că Bacăul este totuși un județ de succes din punct de vedere economic. 130 000 de oameni au plecat practic la muncă în afară, iar economia s-a menținut.”

  Cum anume 130 000 de oameni au plecat dar economia s-a mentinut? Poate s-a mentinut sau chiar a crescut consumul pe baza banilor trimisi de cei care lucreaza in strainatate. Fapt neinsemnat pentru crestere economica daca luam indicatori PIB/cap locuitor etc.


Lasa un comentariu