Viorel Hrebenciuc – de la boss, direct la oh boy

Miercuri, 29 Octombrie 2014 | Bacau, Politica | Comenteaza

Așa-mi trebuie dacă nu scriu la timp! În urmă cu două săptămâni, Victor Ponta vizita județul Bacău, braț la braț cu mai mulți membri ai cabinetului și personalități politice locale. În dreapta sa a fost flancat în permanență de eminența cenușie a Partidului Social Democrat, Viorel Hrebenciuc. Pe atunci încă vicepreședinte al Camerei Deputaților, Hrebenciuc a ținut neapărat, după vizita lui Victor Ponta în Bacău, să stea de vorbă cu bloggerii băcăuani.

Ne-am întâlnit cu acesta la Piazzetta. Din ce știu, la blogmeet au fost invitați mai mulți oameni din online-ul băcăuan, însă prezenți au fost doar bloggerii din Asociația Divanul AdBlog. Motivele îmi scapă și vreau să cred că în viitorul apropiat blogosfera băcăuană va fi din nou unită.

Dacă scriam imediat după întâlnire, v-aș fi zis că e al doilea blogmeet Hrebenciuc – bloggeri băcăuani după cel din 2011 și că ideea discuției cu noi i-a venit deputatului de Bacău în contextul “lipsei dezbaterii publice în general despre Bacău”. La faza asta are dreptate. A sărit imediat la Master Planul General de Transport al României, aprobat recent de Comisia Europeană, și a încercat să ne convingă că drumul expres Bacău – Brașov e o certitudine și că va include probabil un tunel lung și spectaculos care să străbată Pasul Oituz. Vă cer să puneți presiune și să urmărim împreună toate etapele proiectului!

Presiune? Noi? De ce, boss? Dumneavoastră sunteți vicepreședinte al Camerei Deputaților din partea partidului aflat la guvernare. N-ar fi mai eficient să puneți dumneavoastră presiune în interiorul partidului și pe Guvern? mă întrebam eu atunci.

hrbeenciuc intalnire bloggeri bacau-3

Tot atunci v-aș mai fi povestit cum ne-a dezvăluit că primii bani care s-au dat pentru construirea Catedralei Ortodoxe “Înălțarea Domnului” din Bacău au fost asigurați din salariile băcăuanilor. 1% cică, la inițiativa lui, căci legea permitea acest lucru la vremea respectivă (imediat după 1990). E de verificat. Această dezvaluire a fost destul de sfidătoare, mai ales că Aghiuță îl întrebase cu câteva minute în urmă pe Hrebenciuc când vom scăpa de această legătură toxică dintre partide și Biserică. Când ‘om vedea zeci de sutane negre așteptând la coadă la DNA pentru sfintele câtușe, vă spun eu, alături de politicieni veniți la ultima împărtășanie în libertate!

L-am întrebat la blogmeet pe Viorel Hrebenciuc, amintindu-i totodată de toate funcțiile pe care le-a ocupat de-a lungul vremii în Parlamentul României, de ce legea privind înființarea partidelor este atât de restrictivă și deloc în spiritul ideii de pluripartidism, vitală într-o democrație. M-a băgat într-o poveste cu “hărmălaia” din Parlament de după Revoluție, argumentul principal fiind acela că unui Guvern în este foarte greu să lucreze cu un Parlament format din multe partide. Bun, dar nu v-am întrebat de pragul de 6%, ci de înființarea partidelor. De ce câțiva inși dintr-un oraș nu-și pot face partid la nivel local? Fără răspuns, boss! :)

Dacă scriam la sfârșitul acelei săptămâni, aș fi glumit puțin zicând că cine calcă pragul bloggerilor băcăuani ajunge rapid și pe la DNA. La doar două zile după blogmeet, burtierele erau pline de Dosarul retrocedărilor, de aducerea lui Viorel Hrebenciuc la DNA Brașov și de solicitarea avizului pentru arestarea celor implicați în dosar, inclusiv a deputaților Adam și Hrebenciuc. I-aș fi cerut demisia din conducerea Camerei Deputaților. Ironia sorții face că la blogmeet ne-a vorbit foarte mult despre drumul Bacău – Brașov, susținând inclusiv faptul că deseori se întoarce la Bacău prin Brașov. Să fi știut ce urmează și defila braț la braț cu Victor Ponta sau este o simplă coincidență declarația cu Brașovul?

hrbeenciuc intalnire bloggeri bacau-1

Dacă aș fi scris la fix o săptămână de la blogmeet, aș fi băgat în text o nouă vizită la DNA, fiind acuzat că ar fi dorit să obțină informații din dosar și o lege a grațierii și amnistiei, cu ajutorul lui Dan Șova, promițându-i acestuia din urmă că-l va susține pentru șefia PSD. Noaptea minții, greșeli de amator, manevre disperate, numiți-le cum doriți. Au urmat apoi, ca un bulgăre de zăpadă, demisia din Parlament, arestarea fiului său Andrei Hrebenciuc (lovitură sub centură, nu alta!) în același dosar cu retrocedările de păduri, și, în cele din urmă, arestarea preventivă, după ce Camera Deputaților a luat act de demisie.

Totuși, scriu la două săptămâni după blogmeet. Atunci aș fi încheiat spunând că aștept următoarele blogmeeturi cu Hrebenciuc, așa cum ne-a promis, ca să “urmărim împreună” cum prinde contur drumul expres Bacău – Brașov. Numai că cea mai bună încheiere pe care o pot face acum este să vă trimit la articolul lui Cristi Juverdeanu: Hrebenciuc va scrie cel puțin o carte.

Au mai scris despre întâlnire: Kaysha, AghiuțăFerma Politică, Cătălin Bejan, Cristi Juverdeanu etc.

P.S: Uitându-mă la primele sezoane din House of Cards, Frank Underwood-ul României nu poate fi în capul meu decât Viorel Hrebenciuc. Sunt curios dacă Frank va fi arestat și el în următorul sezon. Deocamdată a fost proaspăt ales președinte al Statelor Unite ale Americii. În România, cele mai multe șanse pentru a deveni președinte le are Victor Ponta, ajuns premier USL după manevrele politice ale Underwood-ului de România, Viorel Hrebenciuc.

Ce parcurs, boss!

hrbeenciuc intalnire bloggeri bacau-2

Lasa un comentariu