Zmeii traficului de iarnă

Luni, 13 Februarie 2012 | Pareri personale | 4 comentarii

În oraş, atât pe arterele principale, cât şi străzile lăturalnice, traficul este un calvar. Pe carosabil este zăpadă frământată de câţiva centimetri, iar şanţurile create sunt moartea şofatului. Poţi să ai mama tracţiunii integrale. Am văzut o mulţime de zmei cu maşini scumpe de teren care au rămas “pe burtă”, patinând şi având nevoie de ajutorul altora ca să plece mai departe.

De asemenea, tipul de cauciucuri nu mai are nicio importantă când zăpada este până la genunchi. Nici măcar lanţurile nu te mai ajută. Ai în faţă un morman de zăpadă, nene, pe care îl poţi trece doar punând mâna pe lopată. Bolidul de zeci de mii de euro nu te mai ajută. Realitatea e crudă.

Ce vreau sa spun este că pe o asemenea vreme autoturismul trebuie folosit doar dacă ai nevoie de el cu adevărat. Şi când spun cu adevărat mă refer la lucrurile de maximă importanţă. E mai bine să te urci în autobuz sau în taxi, decât să te ţigăneşti o oră în trafic pentru 3 kilometri amărâţi. Bacăul este un oraş mic. Avem autobuze, avem taxiuri. Pentru 5 kilometri pe zi nu merită să ne chinuim. Pe cei care stau la marginea oraşului, acolo unde nu există mijloace de transport în comun, îi înţeleg.

Însă nu îi înţeleg pe cei care se duc şi beau o cafea la mall, iar pentru asta scot maşina. Nu îi înţeleg nici pe cei care se duc până la Real pentru o pâine şi o sticlă de suc, când la colţul blocului tronează o alimentară. Ei bine, uite de asta se circulă ca naiba. E urât afară şi trebuie să ne adăpostim în maşină, ca nu cumva să ne îngheţe picioarele.

Eu rezist fără maşină. Voi?

Tags: , ,

4 comentarii la “Zmeii traficului de iarnă”

 1. My 5 cents 14 Februarie 2012 at 11:17 Permalink

  E un cerc vicios. Decizia normala in asemena cazuri este interzicerea circulatiei tuturor masinilor particulare, exceptie taxiurile, populatia avand si varianta transportului in comun. La care se adauga inchiderea scolilor, asa cum a prcedta BULGARIA, stat de care tot timpul facem misto, dar care a depasit mentalitatile tipic comuniste, in care de pilda este normal sa aduci copiii la scoala in asemenea conditii (nu numai de transport, ci si de caldura sau apa inghetata in instalatiile sanitare), in loc sa ii tii frumos acasa, si sa ai trafic mai putin, sa poti deszapezi mai usor etc.
  Or, in Romanistan, primarii nu pot lua decizia de a inchide complet circulatia intr-un oras calamitat, ASA CUM ESTE BACAUL IN CLIPA DE FATA. Chiar daca Stavarache ar putea lua o asemenea dcizie, si-ar pune in cap o gramada de cretini care nu pot sa functioneze decat daca umbla ca bezmeticii prin nameti. Deci ar fi o decizie gresita dpdv electoral.
  Cert este ca numai exceptie facand urgentele medicale, este clar ca numai un cretin iese acum cu masina personala pe strada, cand asa cum spui, exista taxiuri si exista transport public. In tarile civilizate, decizii de genul inchiderii circulatiei sunt normale, plugurile isi fac treaba, masinile lasate pe carosabil sunt luate pe sus si duse la mama nainbii, ca sa se invete minte domnisoara blonda sa isi parcheze automobilul undeva intr-o parcare, pana ce se degajeaza drumurile principale.
  Iar la Real poti frumos sa mergi cu microbuzul, cu taxiul, cu autobuzul, nu moare nimeni daca isi da jos fundul din gipan.

 2. ursaqe 14 Februarie 2012 at 13:54 Permalink

  Da… Vechea frustrare a posesorului de “tracțiune spate”…
  Eu te contrazic și-ți spun că are foarte mare importanță și mașina și cauciucurile și mai ales dacă ai idee despre condus în condiții de iarnă. Acolo e marea bubă!
  De exemplu mașinuța mea cu patru cerculețe + gardă la sol reglabilă + quattro (Nu e mașină de teren! Asta ca să nu sari ca ars!) merge foarte ok și nu a rămas nici măcar 5 secunde împotmolită! Am mers și prin oraș și prin afară, chiar și pe drum de țară!
  Sic!

 3. ionut 14 Februarie 2012 at 19:42 Permalink

  mie imi place de tine ca vbesti mereu de parca ai fi sofer de ani de zile, conduci zilnic si faci 100.000km pe an
  :))
  abia ai luat carnetul, calmeaza-te:))

 4. carmen 15 Februarie 2012 at 07:27 Permalink

  sustin ce zice ‘ursage’. trebuie sa stii sa stapanesti masina.
  la Real du-te tu cu autobuzul :))


Lasa un comentariu