Ce au de ascuns șefii pesediști de la DGASPC Bacău?

Miercuri, 7 Decembrie 2016 | Bacau, Initiative personale | 2 comentarii

Anumite curiozități de ordin administrativ m-au determinat luna trecută să formulez o solicitare în baza Legii 544/2001 a liberului acces la informațiile de interes public către DGASPC (Direcția Generală de Asistențâ Socială și Protecția Copilului Bacău), instituție aflată în directa subordine a Consiliului Județean Bacău.

Răspunsul l-am primit nu pe e-mail, așa cum am solicitat în cerere, ci prin poștă, de parcă DGASPC Bacău nu avea altceva de făcut cu cei 3 lei cheltuiți pe timbre și cu cele 4 pagini A4 din plic. În fine, trecând peste chestiunile astea de formă, intrăm pe fondul problemei: răspunsul (cu numărul 99963/106/IP din 16.11.2016) este incomplet, intrând în conflict atât cu Legea 544/2001, dar mai ales cu Legea nr. 176/2010 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate (ANI). Și o să vă spun și de ce.

Întâi, am solicitat informații cu privire la proiectele cu fonduri structurale (europene, externe, norvegiene etc.) desfășurate de DGASPC în perioada 2010-2016. Mi-au dat un tabel cu 17 puncte care de fapt rezumă 8 proiecte. Aici cred că este vorba de o eroare materială. Despre aceste proiecte vom vorbi altă dată.

Pe urmă, am cerut declarațiile de avere din ultimii 5 ani ale fostului director (Sorin Brașoveanu, acum președinte al Consiliului Județean Bacău) și ale actualului director (Daniela Țițaru, înainte director adjunct al DGASPC), documente publice pe care ar fi trebuit să le găsim pe site-ul instituției. Deoarece nu sunt pe site, le-am solicitat prin această cerere.

raspuns-posta-dgaspc-bacau

Ghiciți ce, răspunsul DGASPC mă trimite la același site: “declarațiile de avere și interese ale personalului din cadrul instituției sunt publicate pe site-ul DGASPC Bacău, putând fi analizate accesând următorul link.” Intrând pe site, am găsit doar declarațiile de avere din 2016, pe când eu le-am cerut și pe cele din 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 și 2015.

Ce mi se pare culmea este că, în răspunsul lor, cei de la DGASPC fac trimitere la un articol din Legea ANI pe care chiar ei îl încalcă. Articolul 6, alin. 1, lit. (e) prevede afișarea și menținerea declarațiilor de avere și declarațiilor de interese în termen de cel mult 30 de zile de la primire, respectiv păstrarea lor pe pagina de internet a instituției și pe toată durata exercitării funcției sau mandatului + 3 ani după încetarea acestora. De asemenea, aceste declarații se arhivează potrivit legii.

Nu pot să închei decât cu întrebarea din titlu: ce au de ascuns actualul director și fostul director, ambii PSD-iști de frunte, de nu și-au publicat pe site declarațiile de avere și interese din ultimii ani?

O să aflăm, cel mai probabil, fie după reclamația administrativă pe care o voi depune la DGASPC, fie după procesul cu această instituție a Consiliului Județean Bacău pentru nefurnizarea informațiilor de interes public solicitate, fie, în ultimul ceas, după eventuala anchetă a Agenției Naționale de Integritate (ANI).

raspuns-cerere-dgaspc-bacau-copy

2 comentarii la “Ce au de ascuns șefii pesediști de la DGASPC Bacău?”

  1. Rares 7 Decembrie 2016 at 15:45 Permalink

    Tipic PSD. Cine stie ce palate au de nu vor sa le declare :))

  2. Looper 8 Decembrie 2016 at 06:03 Permalink

    Mama ce i-ai facut. Acum, pe cuvant. Astea sunt demersuri de personaje de desene animate.


Lasa un comentariu