În loc să susțină studenții, Asociația din Mincu aplaudă exmatricularea abuzivă a lui Dragoș Alecsandru

Miercuri, 28 Ianuarie 2015 | Studenti | 32 comentarii

Zilele trecute am lansat pe rețelele sociale un apel de susținere pentru Dragoș Alecsandru, un student al Universității de Arhitectură “Ion Mincu”din București care n-a apucat să termine anul V de studiu din cauză că a fost exmatriculat de conducerea Universității, după ce a “îndrăznit” să inițieze o plângere la Ministerul Educației privind condițiile improprii de studiu.

Scrisoarea lui Dragoș Alecsandru către minister poartă semnăturile a nu mai puțin de 700 de studenți ai Universității de Arhitectură și aduce în atenția autorităților probleme precum:

 • sălile de curs insuficiente;
 • programul supraaglomerat (zile chiar și de 10-12 ore);
 • materialul didactic învechit (încălcarea dreptului la suport de curs gratuit);
 • incertitudinea temelor și cerințelor (care au provocat o promovabilitate scăzută, doar 57 de studenți din 363 promovând în anul 3);
 • afișarea notelor cu întârziere;
 • starea deplorabilă a avizierelor etc.


Spuneți voi, ce rău a făcut Dragoș Alecsandru semnalând Ministerului Educației aceste probleme? Eu cred că trebuie apreciat pentru curaj, care observ că e o pasăre din ce în ce mai rară în mediul universitar bucureștean. El și-a făcut nu doar datoria de cetățean față de colegii lui, ci mai ales treaba de reprezentat ales al studenților în Consiliul Facultății de Arhitectură. Astfel de demersuri în interesul studenților ar trebui făcute în toate instituțiile de învățământ din România în care există probleme.

La nivelul Universității de Arhitectură, există Asociația din Mincu, o asociație studențească ce pretinde a fi unica structură legitimă de reprezentare a intereselor studenților din UAUIM. Zic că “pretinde” și nu că face acest lucru deoarece este avocatul diavolului, adică ține partea conducerii Universității care l-a exmatriculat pe Dragoș Alecsandru pentru că s-a luptat pentru drepturile studenților.

uauim

Fragmente din comunicatul Asociației studenților de la Mincu din 26.01.2015, un exemplu negativ pentru democrația din universități:

 • orice sesizare trebuie adresată conducerii UAUIM și adusă, de asemenea, la cunoștință și Asociației Studenților; = comunism
 • fără să mai ia nimeni legătura cu Asociația de la Mincu, scrisoarea în cauză a apărut pe grupurile dedicate comunicării între studenți fără să fie semnată la final; = așa, și?
 • Pentru a se asigura că va găsi cât mai mulți studenți la un loc, acesta (n.r. Dragoș Alecsandru) s-a prezentat cu tabelul socilitând semnături în timpul celor zece ore dedicate schiței de schiță = deci sunt examene care durează 10 ore, iar Asociația nu zice nimic;
 • s-au comparat semnăturile din tabel (n.r. 700) cu cele de pe permisul de conducere = WTF? Gestapo!
 • falsul și uzul de fals este pilonul principal care a stat la baza exmatriculării = a se observa cum Asociația studenților susține decizia conducerii universității. Apropo, falsul și uzul de fals se dovedesc în instanță, deștepților!
 • se deduce clar că Dragoș Alecsandru nu a adresat autorității competente scrisoarea deși în perioada în care ocupase funcția de consilier aflase exact care este ierarhia în UAUIM și cui trebuie adresată fiecare problemă = asta îi doare pe ei, că Dragoș Alecsandru a deranjat ierarhia din UAUIM!
 • Dragoș Alecsandru a preferat să se adreseze unui for superior = și ce? E dreptul lui, dragi membri ai Asociției de la Mincu!
 • conducerea UAUIM ar fi avut disponibilitatea totală în rezolvarea problemelor așa cum s-a întâmplat de fiecare dată până în prezent cu studenții = Nu-mi vine să cred cât de pupincuriști sunteți!
 • considerăm că modul în care a acționat studentul reprezintă o încercare de discreditare a universității din pricina unor frustrări personale = gata, m-ați convins, voi nu sunteți reprezentanți ai studenților, ci aplaudacii conducerii universității!

Voi vă dați seama? Asociația studențească ce se laudă cu reprezentarea intereselor studenților laudă Universitatea că a aplicat legea pumnului în gură și se dezice de un demers al unui student reprezentant ales prin vot direct, demers prin care Dragoș a cerut rezolvarea problemelor studenților. Nu mă miră faptul că Asociația din Mincu e suspendată din ANOSR (Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România).

Mai departe, așteptăm să vedem soluția instanței de contencios administrativ în procesul în care Dragoș Alecsandru se judecă cu Universitatea de Arhitectură din București pentru anularea deciziei de exmatriculare. De asemenea, sunt curios de concluziile echipei de control trimise de ministrul Sorin Câmpeanu la Universitatea de Arhitectură “Ion Mincu”.

Indiferent de evoluția cazului, eu am de gând să îl susțin pe Dragoș Alecsandru. Cum, veți vedea în perioada următoare. Cert e că știm sigur acum cu ce se ocupă Asociația de la Mincu: complicitate cu Universitatea în detrimentul intereselor studenților.

Au mai scris și luat poziție ANOSR, SSUB și ActiveWatch.

sigla asociatia din mincu

32 comentarii la “În loc să susțină studenții, Asociația din Mincu aplaudă exmatricularea abuzivă a lui Dragoș Alecsandru”

 1. ALELUIA 28 Ianuarie 2015 at 17:41 Permalink

  IN SFARSIT SCRIE CINEVA DESPRE SARLATANII ASTIA!!!
  Astia sunt mai rai ca UTC-ul. Sunt anexa profilor, niste catelusi dresati care nu stiu cum sa faca sa intre si mai mult in gratiile profesorilor…

 2. Cineva 28 Ianuarie 2015 at 18:49 Permalink

  Pai trebuie sa existe examene mai lungi, ca esti la o facultate la care desenzi..Bine,poate nu 10 ore dar 6 tot iti trebuie sa termini o plansa in format 50×70.

  • Altcineva 29 Ianuarie 2015 at 00:51 Permalink

   Stii ca de fapt e o facultate la care se presupune ca inveti arhitectura (care mai nou se face in cea mai mare parte pe calculator), nu desen care nu iti foloseste la proiectare. Plus ca aceste schite nu sunt numai in anul 2 (ultimul an in care proiectele se deseneaza de mana), ci si in anii mai mari, cand deja folosesti aproape exclusiv calculatorul.

   • Arhitect01 29 Ianuarie 2015 at 22:26 Permalink

    1. Vad cu tristete aici comentarii din partea unora care nu stiu evident cu ce se mananca arhitectura. Este o meserie grea, frumoasa, iar pentru cei care vorbesc fara sa stie, o schita de 10 ore este nimic. Acestia sunt cei care in practica meseriei devin beneficiarii nostri. Si tot acestia vor un proiect de casa de azi pe maine…24 de ore ce-i drept…Rog politicos pe cei ce nu stiu mare lucru despre aceasta meserie sa se abtina in a ingrosa randurile datatorilor cu parerea atat de prezenti din pacate in ultimul timp. Sa se informeze mai intai. Parerea unui om dezinformat si ignorant nu merita sa fie luata in seama. Cu sau fara libertatea de expresie.
    2. Sper ca voi toti care cititi asta sa nu identificati arhitectul si arhitectura cu un om submediocru care a facut un scop din lupta cu un sistem gaunos, semicomunist care incearca insuficient sa scape de tarele trecutului. Oricat de mult preciez curajul dansului, nu pot sa ma asociez cu acest demers oricata dreptate ar avea. Si are. Din pacate acest demers trebuia pornit oficial si politicos de catre asociatia studentilor. Cu adevarat trist este ca nu a fost asa. Glontele numit Alexandru cred ca trebuie incasat de catre care cu adevarat ar fi reprezentat studentii in intregime. Acestia au puterea si din pacate nu au vointa sa lupte cu sistemul.
    3. Haideti sa nu ne pierdem cu firea intr-un scandal mediatic de joasa speta. Desi sunt de acord ca manualele sunt vechi, salile mici etc. aceste impedimente nu au nici o treaba cu rata promovabilitatii. Avem studenti din ce in ce mai distrati si mai abatuti, cu alte prioritati. Sa nu credeti ca in manualele vechi continutul este gresit. Haideti va rog sa invatam ceva la 25 de ani de la Revolutie, cand niste criminali au ars carti foarte valoroase pentru ca nu le pricepeau continutul , dar avea poze cu ceausescu!!!

    • Arhitect02 5 Februarie 2015 at 00:59 Permalink

     Nu înțeleg ce anume ți se pare greșit în demersul unui student care nu a făcut altceva decât sa pună niște probleme pe hârtie. Sunt sigur ca probleme erau și când erai tu student, dar cu toate astea, ma întreb dacă ai avut curajul sau măcar determinarea sa le scrii și mai ales sa le spui cu voce TARE ?
     Oricum discuția nu e despre ce înseamna arhitectura, schița de 10 ore…etc. ci pe ce temei a fost exmatriculat studentul Dragoș Alexandru ?!

    • maria 19 August 2015 at 21:29 Permalink

     Sa va spun un mic secret, am fost studenta in UAUIM si am plecat dupa un an si ceva. In Mincu studia si fiul guvernatorului BNR, Costin Isarescu. UAUIM s-a comportat exemplar fata de acesta. L-au trecut toate examenele in schimbul unor favoruri “speciale”.
     Niste ipocriti.
     Il aplaud pe acest student, sa li se faca prejudiciu de imagine, e o un loc care distruge oameni creativi si pasionati de arhitectura!

 3. Felicitari 28 Ianuarie 2015 at 19:06 Permalink

  Foarte bine argumentat! Dragos Alecsandru este un erou pentru mine. Un om care a avut curajul sa faca ceea ce eu nu am putut atunci cand mi-am fracturat glezna in aceasta bomba pe care ei o numesc “universitate”, din cauza conditiilor infecte si a nesimtirii in care zace conducerea! Asadar, felicitari Dragos, felicitari Cristi! Sper ca acest om minunat sa castige procesul intentat si sper ca aceasta grozavie sa fie un semnal de alarma pentru cei care aspira la statutul de student in aceasta pseudo-universitate.

 4. Mai cititi 29 Ianuarie 2015 at 01:26 Permalink

  Ma dezgusta modul in care toata lumea isi da cu parerea fara sa aiba vreo informatie documentata, de la sursa. Dezinformarea – “studentul a fost examtriculat pentru ca a trimis o scrisoare” – este fix lucrul dorit de acel student, si este rusinos cum presa manipuleaza aceste informatii fara nicio jena. Falsul in acte se pedepseste din punct de vedere LEGAL in instanta, doar in momentul in care persoanele ale caror semnaturi au fost falsificate depun plangere cu valoare juridica, sau in situatia in care, din alte motive, se ajunge la a se investiga problema de catre autoritati. Pentru care persoana poate suporta consecinte JURIDICE. O institutie, la nivelul acesteia, in cazul in care are suficiente dovezi si motive sa considere fals in acte, sau orice alta abatere grava, are dreptul sa ia orice masuri considera necesare la nivel de INSTITUTIE. Daca faci fals in acte intr-o firma, prima masura luata este concedierea. Ce se decide in instanta este ulterior si separat. Valabil pentru orice institutie. Orice institutie are dreptul sa isi ia propriile masuri disciplinare. Ma repet in speranta ca nu toata lumea tine neaparat sa isi dea ratiunea pe solidaritatea oarba. Daca studentul, angajatul, persoana, in situatii exceptionale, considera ca institutia s-a bazat pe concluzii false, si ca exmatricularea/demiterea a fost abuziva, se poate adresa instantei, si de abia daca se dovedeste abuzul, se pot revoca decizii. Facultatea nu trebuie sa duca un student in instanta ca sa ii poata decide exmatricularea, treziti-va la realitate! Prea ne-am facut toti avocati, prea avem toti drepturi fara obligattii

  • 002 5 Februarie 2015 at 01:10 Permalink

   BRAVO

   din 700 !! de semnături 18 au fost false ?
   le-a falsificat studentul ?
   s-a verificat autenticitatea tuturor semnăturilor ?

   în consiliul școlii nici măcar nu se cunoștea numele studentului și asa-zisa nelegiuire când s-a luat decizia exmatriculării.

   sa nu mai pomenim ca Rectorul Zeno Bogdănesc n-a menționat în nici un interviu văzut pe la TV aceste semnături false.

  • VARZA! 11 Martie 2015 at 19:32 Permalink

   Uau, mami, vezi ca gasesti pe internet lista infractiunilor pentru care cercetarea penala incepe numai in urma plangerii prealabile a persoanei vatamate si falsul si uzul de fals nu se afla printre ele. Cand acuzi, ca institutie (sau organizatie sau chiar persoana fizica) public pe cineva de o infractiune: 1. esti obligat, prin lege, in conditiile in care ai cunostinta de savarsirea unei infractiuni, sa o aduci la cunostinta organelor de cercetare penala in cel mai scurt timp (cauta in Codul Penal!) si 2. poti fi dat in judecata pentru calomnie!
   Cat despre un eventual proces cu UAUIM, studentul il va castiga mai mult ca sigur. Mai mult, poate cere universitatii daune morale si ii poate chema pe cei responsabili sa plateasca in solidar cu institutia. Si mai mult, celor care au luat decizia le poate face o plangere penala pentru abuz in serviciu. Si toate astea se intampla pentru ca de ani de zile in acea universitate nu se promoveaza decat incompetenta, superficialitatea si pupincurismul … la care mizeria aia de asociatie studenteasca din Mincu pare a fi experta!

 5. nu 29 Ianuarie 2015 at 19:21 Permalink

  imi place cum toata lumea,care habar n-are cum merg lucrurile in facultatea de arhitectura,isi da cu parerea acum.tu,domnule kristofer,mai bine taci din gura sau te documentezi calumea inainte sa pornesti la atac.asta cu doar 57 din 363 de studenti au promovat anul 3,mi-a placut maxim.nu zice nimeni ca o parte din problemele semnalate in scrisoare respectiva nu sunt reale,dar mi-ar placea sa luam la puricat toate universitatile,facultatile si institutiile din bucuresti.sa vedem cum toate sunt perfecte,numai facultatea de arhitectura e comunista si defectuoasa.tot scandalul asta cica in numele dreptatii si al dreptului la invatamant,acest erou al zilelor noastre care a avut curajul sa vorbeasca.pfff..da clar.mare caracter.sa nu incurcam borcanele.facultatea a gresit si ea,dar acest individ nu e vreun erou.si mi-a scarba si jena ca persoana lui este asociata azi cu ceea ce inseamna studentul arhitect sau cu orice are legatura cu facultatea asta

  • 002 5 Februarie 2015 at 01:25 Permalink

   ciudat ca nu ți-e scârba de o instituție, care se vrea de elita, când exmatriculează un student fără motive tangibile, iar în ciuda onorurilor etalate la intrare nu produce nimic relevant în domeniu.
   sunt sigur ca sunteți parte din sistemul putred de la Mincu atunci când argumentele pe care le aduceți sunt, ca mai sunt și alte facultăți cu probleme.

   Înțeleg ca ați avea habar de “cum merg lucrurile în facultatea de arhitectura”; poate ne explicați cum e cu fondurile pentru biblioteca care din câte se știe n-a mai cumpărat o carte de vreo 2 sau 3 ani, sau poate cu salariile răzlețe și sa nu uitam, printre altele, și abonamentul, pe camera, la suprapreț din căminul de la arhitectura din Tei…???

  • cris 16 Iunie 2017 at 15:56 Permalink

   ba da e adevarat doar 57 de studenti ar fi trecut anul daca nu ar fi iesit scandalul asta pentru ca facultatea vroia sa introduca o treapta intre anii 3 si 4 fara sa acorde o diploma de promovare. atata timp cat nu exista o diploma nu este legal sa introduci treapta. asta inseamna ca 1 credit restant = pici anul fara sa ti se dea diploma de licenta.
   decizia definitiva s-a luat abia in septembrie , atunci s-a votat ca nu va mai fi nicio treapta, iar cand mergeam la secretariat sa intrebam o zi ne spuneau ca va fi treapta, peste o saptamana ne spuneau ca “vai ce prostie unde ati auzit de asa ceva?” si tot asa un an intreg au dat-o de gard cu treapta/netreapta/stati ca iar ne-am razgandit.este legal daca se semneaza o hotarare de o asa amploare inaintea inceperii anului universitar.
   in afara de asta la secretariatul general aveam majoritatea notelor gresite TOTI STUDENTII, nu coincideau cu notele date de profesor si a trebuit sa fac cereri vreo 3 ani in fiecare semestru pentru ca aveam majoritatea notelor gresite. mi se corectau niste note, anul viitor aveam alte note gresite a fost o mare bataie de joc.
   iar secretarele care ne-au gresit notele au fost prinse ca luau spaga de la studentii arabi ca sa ii treaca diverse examene in timp ce fraoerii care treceau examenul aveau notele gresite si erau trecuti ca picati sau absenti la examen.
   sunt cateva cazuri de studenti care au plecat cu brusa erasmus si cand s-au intors nu li s-au echivalat examenele si au picat anul.
   nu are rost sa dau exemple de profesori care isi bat joc de meseria lor, cine a trecut prin mincu stie.
   nu as relua experienta ca student in aceasta facultate, chiar nu se merita…mai bine lucrezi in strainatate si iti strangi bani pt studii acolo.dupa ce treci prin mincu efectiv simti ca stand acolo si suportand diverse marlanii tipic romanesti, ti-ai cam batut joc de tine. chiar cred ca studentii de la aceasta facultate merita mai mult, in general sunt oameni muncitori si cu potential,dar nu prea te tine corpul la o organizare atat de proasta.de exemplu in ultimele 2 luni din anul 5 am dormit cam 5 zile pe saptamana, nu doar eu toti din anul 5 pt ca aveam prea multe proiecte in paralel.daca te plimbi prin facultate zici ca e apocalipsa zombie aratam ca niste bolnavi majoritatea

 6. Octavian Ungureanu 29 Ianuarie 2015 at 19:30 Permalink

  Am scris și eu despre subiect, ce-i drept mai mult despre facultate și deloc despre „Asociația Studenților din Mincu”.
  Sindicatul studenților trebuia să discute modul în care s-a decis exmatricularea:
  – Este forul corect?
  – Nu trebuia întâi o comisie de disciplină?
  – Nu trebuia judecat în condițiile în care să se poată apăra?
  – Nu trebuiau stipulate exact articolele și documentele care să desemneze faptele pentru care se cere exmatricularea?
  – Dacă există reguli, regulamente, legi etc care permit exmatricularea sunt ele, la rândul lor corecte și în vigoare?
  – Dacă studentul era membru în sindicat, nu trebuia să fie reprezentat de sindicat?
  Dragoș are dreptate. Dacă scrisoarea era publicată ca articol într-un ziar, revisă sau pe vreun website, mai era vreo problemă? Dacă Ministerul Educației se autosesiza de acolo… mai era vreo problemă?
  Motivele invocate sunt glume, chiar glume proaste.

 7. Anca 29 Ianuarie 2015 at 20:44 Permalink

  Imi pare rau sa citesc asemenea comentarii care dovedesc necunoasterea situatiei exacte din U.A.U.I.M. Sunt cadru didactic acolo si va pot spune ca multe din aceste ”pareri” dovedesc ca aceia care le-au emis nu mai inteleg ce inseamna arhitectura, la fel ca si tanarul student care a starnit aceasta ”revolutie”.
  Arhitectura inseamna si …talent la desen, care trebuie cultivat nu numai in cei doi ani de pregatire pentru admitere. Un arhitect care nu stie sa schiteze sau sa deseneze nu mai este un arhitect.
  Acel ”examen” de 10 ore nu este un examen asa cum cred toti cei care nu stiu ce inseamna Facultatea de arhitectura, ci este o modalitate UNICA IN LUME, care nu se aplica decat in tara noastra (si prin care exceleaza invatamantul romanesc de arhitectura) de examinare si notare a unui viitor, speram, arhitect. Este vorba de realizarea unui mic proiect, realizabil in orice tehnica, si care pune la incercare capacitatea unui viitor arhitect de a rezolva rapid o tema de proiectare. In acest timp (10 ore)studentul poate sa fac ce vrea – sa se plimbe prin parc, sa manance, etc. Totul este ca la sfarsitul celor 10 ore, din care 8 pot fi pentru ”inspiratie”, iar restul pentru redactare, studentul sa predea ceva desenat, pe un format de 50×70 cm, de obicei.
  Mi-am aruncat ochii fugitiv pe scrisoarea acestui student (o voi citi pe indelete cand voi fi mai odihnita) si,la disciplina pe care o predau eu (STUFO) sunt insirate cam 70% minciuni, 20% aprecieri personale care vadesc o viziune de-a dreptul science-fiction despre arhitectura, iar restul este adevar.
  In calitate de cadru didactic, nu doresc nici unui student sa ajunga sa fie exmatriculat dintr-o facultate, dar cred ca nici Universitatea noastra nu poate tolera asemenea minciuni.
  Imi pare rau pentru el. Trebuia sa fi adresat acest memoriu mai intai conducerii U.A.U.I.M., si ar fi fost intr-adevar un …erou.

  • Kristofer 29 Ianuarie 2015 at 20:50 Permalink

   Doamna, e dreptul lui sa depuna memorii si demersuri la orice institutie din aceasta tara, fara niciun fel de constragere din partea universitatii in care invata. Practic, recunoasteti ca a fost exmatriculat pentru ca a indraznit sa semnaleze niste probleme. E foarte trist!

  • Octavian Ungureanu 30 Ianuarie 2015 at 02:16 Permalink

   Rectorul spunea intr-un interviu ca asa este, unele s-au mai rezolvat, altele se vor rezolva…
   Acum sunt minciuni?
   De ce trebuia sa le arate “conducerii”? Si daca le arata, de ce ar fi fost erou, daca sunt minciuni?
   Daca nu l-ati fi exmatriculat, nu s-ar fi vorbit despre asta!
   Si dupa atatea zile de ce ati citit doar fugitiv textul?

  • Felicitari 30 Ianuarie 2015 at 10:34 Permalink

   Stimata doamna Anca, nu mai insistati, dumneavoastra si colegii, cu “examenul de 10 ore, o modalitate unica in lume”… cursurile de desen inca se practica si in alte facultati din UE (de pilda Franta). Doar ca nu in bataia asta de joc; studentii stau 6-8 ore pe o plansa 50/70, dupa care se trezesc toti cu note intre 4 si 7 (complet nejustificate!). Cu totii stim de ce protesteaza studentul Dragos, sa nu ne mai ascundem dupa deget. In universitate domneste mizeria crunta, praful gros cat palma, sistemul de incalzire este vechi de cand lumea, studentii tremura de frig iarna imbracati cu hainele de exterior, nici pana la ora actuala nu functioneaza liftul din corpul vechi, “sala avion” in care se tin cursuri desi nu exista ferestre si nici vreo sursa de incalzire…! La avizier este un haos total, si la arhitectura si la urbanism, programul nu se respecta, secretarele vin cand au chef, primesc studentii cand au chef… ca sa nu mai vorbim de diplome, tot timpul aruncati vina pe Min. Educatiei! Inadmisibil sa asteptam mai bine de 2 ani pentru eliberarea unei diplome! Adica a dreptului nostru, dobandit prin forte proprii! V-ati adapostit bine in atelierele care mananca spatiul de pe holuri si castigati bani frumosi din proiecte, in timp ce facultatea se afunda in mocirla.

  • maria 19 August 2015 at 21:46 Permalink

   nu este adevarat ce spui tu acolo. Ar trebui sa va fie rusine ca sunteti singura facultate care tine un student 10 ore in conditii care lasa de dorit. In UK sunteti de rasul lumii, partial acreditati. Faceti o vizita in Londra sa va mai cultivati

 8. Andra 29 Ianuarie 2015 at 22:14 Permalink

  Nimeni nu stie ca studentul Alecsandru era repetent?Un bursier de ce nu comenteaza? Un bursier de ce isi rupe coatele si se da cu capul de toti peretii ca sa invete ceva din meseria asta?Numai loazelor nu le convine munca :))

  • Mada 30 Ianuarie 2015 at 10:09 Permalink

   Atunci stimabila, munciti putin si informati-va , sa nu ajungeti la statutul celor pe care-i balamati. Nu denigrati fara rost, studentul nu este repetent, iar cand ai o viziune total diferita de profesorii tai, este cam dificil sa fii si bursier.

  • Loaza 30 Ianuarie 2015 at 12:32 Permalink

   Draga Andra, si eu am avut bursa, si financiara si de studiu in afara. Si da, am comentat si mi-am exprimat nedreptatea atunci cand programul era incarcat inutil de seminarii, predari si cursuri. Dar nu s-au luat masuri, s-a continuat in aceeasi maniera. Si nu am uitat cand eram chemati sambata sau duminica, in fiecare an, de la ora 9 dimineata, pentru examene sau prezentari care puteau fi programate in cursul zilelor lucratoare! Va reamintesc faptul ca doar in timpul regimului comunist oamenilor trebuia sa le fie teama sa spuna adevarul! Totusi vad cu tristete cum apar la televizor studenti cu glugi pe cap, care intaresc reclamatiile lui Dragos, cu teama de a nu fi recunoscuti, altminteri nu mai termina in veci facultatea!

  • westgirl 31 Ianuarie 2015 at 20:21 Permalink

   Si eu sunt bursiera la Mincu, anul 6. Am beneficiat de bursa de studii pe durata intregii facultati, iar anul trecut am avut o bursa de studii in strainatate, la cea mai buna facultate de arhitectura din Paris, bursa pentru care a fost cea mai mare concurenta. (Am mentionat asta doar pentru a evidentia faptul ca nu sunt vreo repetenta care denigreaza facultatea din frustrari personale). Asta nu inseamna ca sunt de acord cu ce se intampla in situatia lui Dragos, coleg de an cu mine. Il cunosc, stiu ca atitudinea lui uneori ii deranja pe profesori, mai ales in comisiile de jurizare a proiectelor, unde era unul din putinii care aveau curajul sa riposteze cand era jignit.
   Jignirea in comisiile de jurizare e o practica frecventa, mi s a intamplat de nenumarate ori, iar eu, de teama de a nu fi depunctata la proiect, am tacut. Afirmati de genul “mai pune mana si mai citeste si tu ca esti o inculta”, “nu stiu ce cauti la facultatea asta, mai bine te duceai vis-a-vis.. se gasea ceva si pentru tine acolo”.. ” sau “hai lasa-ne cu explicatii d astea” cand incercam sa justific un anumit demers in proiectul meu, sunt cateva din exemplele cu care m am confruntat.
   O alta experienta neplacuta a fost in anul 4, cand in urma distribuirii la profesorii de atelier nu am intrat la dl. Zeno Bogdanescu, prima mea optiune, desi se presupune ca distribuirea se face in ordinea mediilor (eu fiind in primii 10). Am aflat ulterior ca era pe baza de “cunostinte”. Am facut cerere de mutare, am gasit un coleg care voia sa plece la dl. Dorin Stefan si am mers cu cererea la semnat la dl. rector, care, iesind din biroul dumnealui, m a vazut asteptand la usa si m a intrebat “Si tu, proasto, ce mai vrei?” In momentul acela m am intors si am plecat, si nu regret absolut deloc faptul ca am ramas la atelierul la care intrasem initial, unde am avut parte de un profesor deosebit, dl. Mircea Chira, si de niste asistenti care chiar isi fac treaba bine.
   Sunt multe probleme in facultate, foarte multe. Personajul Lucica , secretarul Atotputernic de la anii 4-5-6, e un alt exemplu elocvent despre cum merg trebuile in facultate. M am plimbat prin facultate dupa el aproape 2 ore, impreuna cu alti 10 colegi, doar pentru ca nu avea chef sa ne primeasca foile cu repartitia de practica (desi eram in intervalul orar indicat in anuntul de la avizier). Am mers la decanat, unde secretarea decanului, intre doua telefoane cu prietenele ei cu care vbea despre retete, ne a spus scurt ” nu mai veniti la mine cu toate rahaturile ca m am saturat sa va rezolv eu problemele”.
   Nu mai zic de dna de la registratura care dupa ce am stat la rand pentru o cerere vreo ora jumate, mi a spus senina ca a strans prea multe cereri ptr ziua respectiva si ca nu mai accepta (ca si cum ea era cea care trebuia sa le si rezolve).
   Secretara de la catedra de Studiu formei m a facut “nebuna care trebuie internata” si mi a inchis telefonul in nas doar pentru ca am indraznit sa sun sa intreb daca mi s a rezolvat problema cu notele ( aveam 10 la o lucrare de seminar iar ei imi trecusera 0.. bineinteles ca nu s a rezolvat, iar media mea la GD a fost mult mai mica din aceasta cauza).
   Mobilierul lui Vuci, un alt exemplu de materie fara rost, unde promovarea studentului cred ca se decide in fct de cum arunca dl. prof. cu banul, iar restantieri sunt cu sutele, fara sa ne explice cineva vreodata de ce am picat. Planse identice au note cu diferenta de 5-6 puncte intre ele.
   Vad ca nimeni nu a mentionat haosul si bataia de joc care au fost la inscrieri anul asta. Am stat la coada 3 zile ca sa reusesc sa ma inscriu, iar, la un moment dat, cand dl. Moiceanu a trecut pe hol si a vazut inghesuiala de la catedra, a zis cu ironie: “asa, copii, inscrieti-va!” iar noi eram peste 100 de oameni pe hol, asteptand sa primim semnul divin de la lucica, ca sa putem intra in biroul de la catedra unde o secretara tinea carnetul si cealalta punea stampila..ca in bancuri..
   Nu stiu daca ar trebui sa mentionez mizeria din scoala, profesorii care fumeaza la curs sau la atelier fara rusine si cand le spui ca totusi nu-i normal, scot banii pe masa “ia, asta e amenda!”. nu cred ca i tocmai normal sa stai 6 ore in atelier, iar proful sa ti fumeze pipa in nas si nici sa nu fie de acord sa deschizi fereastra, ca i este frig.
   Nu mai spun de faptul ca plansetele si scaunele cred ca au peste 20 de ani. Nu exista situatie in care sa te asezi pe vreun scaun si sa nu ti agati hainele in cuie, aschii sau sa nu ti rupi dresurile. Bineinteles, e vorba de fonduri.. dar cand a fost vorba sa schimbe calculatoarele de la biblioteca (perfect functionale), pe care doar cautai in baza de date cartea de care aveai nevoie, s au gasit fonduri ca sa achizitioneze iMac-uri. Total indispensabile !!! pentru niste scaune care sa nu fie rupte nu se gasesc !!
   Am si eu aceeasi nemultumire ca a multora legata de materiile Finisaje, Materiale de constructii.. unde cursurile vechi de pe vremea parintilor nostri inca prezinta pardoseli din lemn si nisip, iar ei justifica asta ca fiind « principiul care se poate aplica la orice alta pardoseala ». Am studiat un an in Franta si am fost placut impresionata de modul in care profesorii sunt pregatiti, mai ales la materiile ce tin de tehnica. Cursul lor se numea, « Practici contemporane », unde era prezentat principiul, iar exemplele erau tehnologii de ultima ora. Si ne mai miram ca la noi se proiecteaza cum se proiecteaza ! A fost un scandal imens la catedra de ST din cauza ca la finisaje au observat ca studentii au subiectele de examen. Pai normal ca le au, sunt aceleasi subiecte de cel putin 10 ani. Si in loc sa se straduiasca sa faca altele in fiecare an, fac scandal prin facultate. Dar cum sa faci subiecte noi cand tu prezinti aceeasi materie din anul 1985 ?
   Cred ca singura catedra unde mai sunt oameni care merita apreciati este cea de Istorie si Teorie. Acolo am intalnit profesori si asistenti care chiar stiu ce fac, care chiar sunt la curent cu problematici actuale, care chiar isi dau tot interesul sa te invete ceva, sa te ajute cand ai o problema.
   Ceea ce semnaleaza Dragos este perfect valabil, multi colegi sunt de acord cu el, insa ne este teama tuturor sa luam o pozitie publica (asta vis a vis de faptul ca studentii apar la televizor cu glugi pe cap) deoarece esti imediat taxat.
   Recunosc cu rusine ca mi e teama si acum sa iau atitudine, deoarece am diploma peste cateva luni, iar la cat il stiu de razbunator pe dl. Moiceanu & co, n as vrea sa am probleme. Insa astept cu nerabdare sa termin: si ca sa scap de facultatea care mi a distrus sanatatea si nervii, dar si ca sa pot sa iau o atitudine publica.
   Asa ca sustin pe oricine are o initiativa de a schimba ceva in scoala. Insa nu se va schimba nimic, din punctul meu de vedere, atata timp cat la conducere sunt personajele actuale (ca dl. Moiceanu care nu doar ca nu « stapaneste arhitectura » – vezi realizarile domniei sale – dar nici cu limba romana nu sta prea bine !) care isi au originea formarii lor in comunism si nu stiu sa rezolve altfel problemele decat prin « taierea raului de la radacina » !

 9. Adelina Jelescu 31 Ianuarie 2015 at 15:29 Permalink

  Astea nu-s probleme. Dacă se luau de balul bobocilor, atunci da!

 10. Lol 21 Februarie 2015 at 02:39 Permalink

  serios? schita e floare la ureche, te poti documenta in timpul ei, poti comanda o pizza, nu zice nimeni nimic daca bei o bere, stai cu colegii de la 8-9 la 18 si raspunzi unei teme prin desen. nu stiu ce se tot exagereaza asa, la fel si facultatea… daca vrei cu adevarat o faci, si o faci si intr-un mod in care sa fie placut, adevarul care doare e ca doar cei cu adevarat talent reusesc in aceasta meserie, arhitectura nu e o stiinta exata, tine de simt, de emotie, de bun simt, de educatie, de coloana vertebrala de bun gust, de modul in care alegi sa-ti traiesti viata, de modul in care te uiti la alti oameni si iti dai seama ce vor si ce le este defapt bine, de implicare, de dragosteste, e o meserie complexa si nu e pentru toata lumea.

 11. Mihai 21 Februarie 2015 at 13:30 Permalink

  Discutia nu e despre cum ar trebui sa fie examenele. Aici posibil sa aiba (partial) dreptate profii din facultate.

  Discutia e daca a fost inmatriculat studentul pentru ca s-a exprimat public legat de facultate?!! Asta e un abuz clar. WTF? Pe bune? Chiar si daca a primit un 4 in loc de 5 la un examen din cauza asta din cauza presiunilor, si de aceea a fost inmatriculat.

  Insasi atitudinea profilor care sustin ca e bine ca a fost exmatriculat pt. ca s-a exprimat contra lor, arata din pacate – ca acesti profi NU AU DREPTATE. Cum sa zici dom’le asa ceva? Ca arhitect? Pai sunteti comunisti. Daca era la agroalimentatie zootehnie ziceam. Dar la arhitectura? Voi va auziti?

 12. Maria 5 Martie 2015 at 18:41 Permalink

  Cred insa ca diferenta fata de facultatea de pe vremea lui Zeno, este faptul ca acum facultatea se plateste. Si atunci studentul este si client nu doar student.
  Acum nu mai este invatamant gratuit cand daca e ceva gresit te distrezi, razi, faci haz de necaz si noi prieteni.
  Acum e capitalism, profesorii ofera un serviciu pe o suma data. Cand pe suma (mare de fapt) un student nu primeste nimic mai mult decat pe vremea cand era totul cool si gratis atunci este o problema economica.
  Solutii pentru acel spatiu dat care nu poate fi expandat sunt doua:
  – reduci numarul de studenti la admitere -> pierzi bani;
  – formezi module de semestre si dai posibilitatea studentilor sa faca pauze dupa un model de semestru ca sa lucreze (sa poata plati facultatea si mai au si o pauza din invatamantul foarte stresant) -> nu pierzi niciun ban dar trebuie un efort de organizare;
  Nu s-a facut nimic in acest sens.

  Nu as critica facultatea insa pe motivul nedreptatii notelor.
  Cand vedeau ceva valoros il apreciau. Daca era doar mediu nu poti lua 9 sau 10 la o facultate cu profil artistic daca doar ai indeplinit job-ul. Cu exceptia burselor insa aceste note chiar nu te afecteaza pe viata.

  Dar financiar si rentabil este dezastru acolo. Acest student este client, el este nemultumit de serviciile primite. Putem comenta de obiectivitatea lui cu privire la note (la facultate trebuie sa studiezi si singur, evident cu recomandarea profilor dar aici sunt fair profii la UAUIM, daca studiezi nu-ti taie aripile, daca insa vii trantesti un OZN copiat de pe net care mai este si semi-ratat ca i-ai dat stretch ca sa incapa functiunea atunci devin rautaciosi), dar la celelalte lucruri inclusiv la reactia necinstita de conducere cum ca “mi-ai stricat imaginea etc ” avuta aici are dreptate Dragos.
  Pai acum orice critica iti strica imaginea.
  Imaginea UAUIM este buna in comparatie cu serviciile oferite de profii din Spiru Haret la arhitectura (mult mai invechiti ca si atitudine, si chiar incompetenti unii dintre ei) cu exceptia faptului ca UAUIM este foarte scumpa si nu are ateliere bune.

  Acest scandal nu ii strica imaginea pentru ca UAUIM nu are concurenta in Romania pe piata invatamantului de arhitectura ca si dimensiune si relatii internationale (diplome recunoscute RIBA, programe de burse) si au super-abuzat de acest lucru.
  Cine are bani sa faca scoala in Elvetia sau Spania o va face, dar pentru cine nu, UAUIM ramane singura optiune serioasa asa ca ei TREBUIE sa fie criticati pentru ca piata in sine nu ii poate regla.
  Iar RIBA si celelalte universitati partenere sunt tot profi, si au fost in vizite la UAUIM si stiu ce e pe acolo, nu vor tine partea studentului don’t worry. Au si ei aranjamentele lor nu isi dau cu parerea dupa ce se spune in presa romaneasca.
  Asta este. UAUIM este intr-o pozitie de putere si o parte e meritata dar alta parte (prea mare) este abuz si monopol.

 13. Coty 10 Iunie 2015 at 11:16 Permalink

  Cred ca baiatul asta e destept dar nu si inteligent. Vreau sa spun ca are dreptate insa a actionat fara diplomatie si cu lipsa de respect. Nu asa te lupti cu un gigant..

 14. DRACULA 10 Februarie 2018 at 11:34 Permalink

  AICI ESTE O MAFIE CARE FABRICA DIPLOME PENTRU ,,LUMEA BUNA”.

 15. ivb 15 Martie 2018 at 20:19 Permalink

  De curiozitate, ce s-a mai intamplat cu Dragos, a castigat procesul, a fost reprimit in facultate? Eu am fost studenta acum ceva timp (am terminat in 2008). In tot cazul, sunt de partea celor care cred ca exmatricularea lui Dragos a fost abuziva, de asta voiam sa stiu daca s-a facut dreptate.


Lasa un comentariu