Bacăul iese pe ușa din dos din cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii

Vineri, 11 Decembrie 2015 | Bacau | 1 comentariu

Gluma de candidatură a municipiului Bacău la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 s-a încheiat astăzi, după întâlnirea de preselecție care a avut loc săptămâna aceasta în București și la care nu știm cine a reprezentat Bacăul. Nu mă miră această lipsă de transparență deoarece toată această inițiativă a fost învăluită într-un mister total, de la scrierea proiectului și până la anunțarea intenției, când am spus că Vrabia Stavarache capitală culturală europeană visează.

În cursa finală pentru a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021 au rămas Timișoara, Baia Mare, Cluj-Napoca și București. În primul rând, toate orașele finaliste au o chestie de bun simț: site pentru candidatură. Bacăul n-a avut. Apoi, proiectele finaliste au fost dezbătute în comunitate și n-au inclus numai trecerea în revistă a unui festival, cum proiectul Bacăului a fost numai despre Theaterstock, ci multe alte planuri și idei care fac referire și la infrastructură. Apoi, proiectul Bacăului s-a învârtit în jurul Teatrului Bacovia, celelalte instituții de cultură locale fiind lăsate pe dinafară.

Mie mi-e clar: candidatura Bacăului a fost concepută de Anca Sigartău în ideea de a justifica și mai mulți bani pentru festivalurile din 2016. Să nu credeți că scopul lor a fost ca Bacăul să devină Capitală Europeană a Culturii. Ei n-au putut să gestioneze un amărât de concert cu Al Di Meola la Teatrul de Vară, credeți că ar fi fost în stare să poarte această pălărie europeană? Să fim serioși!

sigartau, pandele si ababei - trio

Dosarul nostru, pe scurt: proiect nedezbătut, realizat în secret (lucru semnalat de noi și pe platforma Inițiativa Băcăuană), plin de greșeli gramaticale, fără diacritice, atât de contestat de societatea civilă și de diverși oameni de cultură încât a fost cerută retragerea din competiție. Printre semnatarii apelului se numără și figuri apropiate de primarul Romeo Stavarache: Ionuț Tomescu (purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău) și Nicoleta Bichescu (comunicator).

Majoritatea cetățenilor au avut o reacție legitimă la această inițiativă eșuată și tristă a municipalității care mai tare ne-a făcut de râs. Cei mai odihniți au luat-o în râs, iar cei care s-au săturat de această administrație locală au făcut imediat trimitere la nu puținele investiții publice ratate din Bacău.

Aștept în continuare informațiile publice pe care le-am cerut Primăriei Bacău despre această candidatură: cât ne-a costat distracția, echipa de proiect etc.

bacau capitala culturala europeana dosar

1 comentariu la “Bacăul iese pe ușa din dos din cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii”

  1. Mihai 12 Decembrie 2015 at 16:43 Permalink

    Ar fi frumos sa traim intr-o lume in care cei incapabili sa se dea la o parte! Si nu ar fi chiar imposibil daca legislatia ar fi facuta de asa natura incat sa ajute la astfel de esecuri.


Lasa un comentariu