Şi ce dacă şi-au bârfit profesorii pe Facebook?

Miercuri, 18 Februarie 2015 | Tineret | 6 comentarii

De fiecare dată când văd un articol care începe cu “anchetă la liceu” şi ştiu că profesorii sunt cei care desfăşoară acea anchetă, îmi pun instant o întrebare: ce regulament/prevedere le dă dascălilor dreptul de a ancheta? Poliţişti nu sunt, procurori – nici atât.

Ultima “anchetă” care mi-a atras atenţia vine de la Liceul “Gheorghe Şincai” din Cluj-Napoca, unde câţiva elevi sunt ameninţaţi cu exmatricularea după ce şi-au bârfit profesorii pe un grup închis de Facebook.

Liceul „Gheorghe Şincai” din Cluj-Napoca, aflat în top trei cele mai bune licee din oraş, este subiectul unui mare scandal. Elevii au creat un grup pe Facebook în care făceau comentarii nepotrivite pe seama profesorilor şi râdeau de fotografiile acestora. Chiar şi unii dintre adolescenţi admit acum că au întrecut măsura. […] Toţi elevii care au avut postări considerate insultătoare la adresa profesorilor au fost chemaţi la şcoală, împreună cu părinţii lor, pentru a da declaraţii în faţa unei comisii constituită în cadrul liceului. SURSA: Digi24

Aşa, şi? Care e problema cu faptul că nişte adolescenţi au făcut mişto de profesorii lor pe grupul de Facebook al clasei, deci practic între ei? Credeţi că profesorii nu îşi bârfesc elevii prin cancelarie? Şi încă în ce fel! Aceşti elevi n-au scris la gazeta de perete că profesorii lor sunt naşpa şi strâmbi, ci s-au eliberat în cadrul unor conversaţii private, ferite de ochii publicului. Ghinionul lor a fost existenţa unui pârâcios, care, de dragul notelor şi a pupincurismului care se pare că e la modă prin şcoli şi universităţi, a listat conversaţiile şi le-a prezentat profesorilor.

Sunt curios ce acuzaţii au formulat profesorii şi directorii la adresa elevilor, astfel încât “ancheta” (repet întrebarea: de când profesorii sunt organe de anchetă?) să ducă la sancţiuni şi chiar exmatriculări. Mă uit în regulamentul şcolar, care oricum atacă drepturile şi libertăţile elevilor din România, şi văd că termenul de “anchetă” apare în cazul unor forme de violenţă şcolară. Trag apoi cu ochiul la anexa nr. 5 a regulamentului, care conţine nomenclatorul actelor de violenţă în şcoală. M-am oprit aici pentru că am văzut ce mă interesa: în şcoală. Punct. Game over! Bârfirea profesorilor pe un grup privat de Facebook nu este o acţiune ce se petrece în şcoală sau care are legătura cu şcoala, aşa că acea comisie de anchetă trebuie trimisă la plimbare.

CJE (Consiliul Judeţean al Elevilor) Cluj e condus de Muşat Vladian, elev exact la Liceul “Gheorghe Şincai”. Aştept cu nerăbdare reacţia reprezentanţilor elevilor clujeni. Un eventual abuz trebuie prevenit!

6 comentarii la “Şi ce dacă şi-au bârfit profesorii pe Facebook?”

 1. radu 18 Februarie 2015 at 08:13 Permalink

  Ai fi un bun avocat.

 2. Mihai 18 Februarie 2015 at 08:28 Permalink

  Le-au ajuns cumva la ureche, profesorilor, ce se intampla, poate au avut pe cineva in interiorul grupului. Tu n-ai face la fel in locul lor? E un drept, cred, acela de a investiga. Diferit de cel de a ancheta, acesta trebuie intr-adevar sa se desfasoare intr-un cadru cat mai corect si legal.

 3. Raluca DeWald 18 Februarie 2015 at 08:43 Permalink

  Din păcate asta se întâmplă în țara noastră..este trist cu adevărat şi s-a ajuns de multe ori chiar la ridicol! Nu vreau să dau acum alte exemple!

 4. Un simplu elev 18 Februarie 2015 at 19:15 Permalink

  CJE Cluj isi protejeaza colegii de la Liceul Teoretic “Gheorge Sincai”. Raspunsul acestora nu atrage atentia datorita discretiei si profesionalismului.

  Mai mult, toate generatiile de elevi faceau glume la adresa profesorilor. Sunt convins ca si profesorii de la acest liceu, cand au fost si ei la randul lor elevi, glumeau pe seama dascalilor. Diferenta este ca atunci se utilizau bilete si desene caraghioase, iar acum Facebook-ul.

 5. Un simplu elev 19 Februarie 2015 at 00:00 Permalink

  Iti propun sa te informezi mai bine in legatra cu activitatea de reprezentare a CJE Cluj si sunt curios de ce un Alumni inca ataca Clujul.


Lasa un comentariu