Casa Memoriala V. Alecsandri, uitata in ruina

Joi, 27 Mai 2010 | Bacau, foto, Pareri personale, stiri | 19 comentarii

Recent am participat la etapa judeteana a Sesiunii de referate si comunicari stiintifice – sectiunea Istoria Romanilor. La Onesti, ca acolo a avut loc concursul, am prezentat un document stiintific despre centrul istoric al Bacaului.

Faptul ca am luat locul I la concurs nu este suficient pentru mine. Ce vreau este ca o mare parte din informatiile care apar in materialul de la concurs sa ajunga si in atentia opiniei publice. S-a mai scris despre starea degradata a monumentelor istorice din Bacau, dar nu destul.

Primul monument despre care vom vorbi este Casa Memoriala Vasile Alecsandri, constructie situata pe strada George Apostu, la mai putin de 100 de metri de Prefectura, km 0 al urbei. In momentul de fata casa se gaseste intr-o stare avansata de degradare, pericolul de prabusire fiind foarte ridicat (foto).

Construita in sec. al XVIII-lea, cladirea face parte dintr-un ansamblu de imobile ce au apartinut vornicului Alecsandri si are o semnificatie cu totul aparte pentru memoria culturala a Bacaului si nu numai, fiind considerata spatiul in care se presupune ca s-a nascut Vasile Alecsandri. Datorita vechimii si importantei lui, imobilul a fost inscris in grupa A pe lista monumentelor istorice si de arhitectura.

Proprietarul cladirii este un cetatean italian caruia nu-i pasa de istoria Romaniei, ca de cea locala nu mai vorbim. N-am nici cea mai vaga idee ce ar fi de facut. Ar fi aproape imposibil ca cineva sa consolideeze cladirea. Unu la mana, sta sa cada si doi la mana, cine ar baga bani in asa ceva? Pana cand se va intampla ceva, daca se va intampla ceva, Casa Memoriala Vasile Alecsandri ramane adapostul oamenilor strazii.

Voi ce credeti? E normal ca un monument precum Casa Memoriala Vasile Alecsandri sa arate asa? Asa il memoram noi pe Alecsandri?


19 comentarii la “Casa Memoriala V. Alecsandri, uitata in ruina”

 1. Anonymous 26 Mai 2010 at 16:43 Permalink

  (PRESS)

  Asa arata un monument de clasa A ca importanta… 😐

  In continuare putem multumi primarului actual ca a "indreptat" ce nu a facut celalalt si ca MINTE in continuare ca drege si face si nu ca e singura cladire de care nu i-a pasat sau in care si-ar fi bagat coada ca exemplu si BIBLIOTECA de langa Hotelul Decebal care apartinea de C.S.J. in renovarea ei, dar stii tu prea bine ca daca era in litigiu cladirea, nu mai primea fonduri de la UE pentru restaurarea ei…

  Bravo Stava

 2. Anonymous 26 Mai 2010 at 18:21 Permalink

  aţi uitat că trăim in România?..la ce vă aşteptaţi?

 3. scav 26 Mai 2010 at 19:19 Permalink

  faceti o petitie va rog , poate reusesti tu Kristofer ca ai intotdeauna succes ,
  initiativa ar fi de laudat si cine stie poate se schimba ceva !!!

  Doamne ajuta !

 4. Anonymous 26 Mai 2010 at 19:48 Permalink

  Bine zis :"aţi uitat că trăim in România?..la ce vă aşteptaţi?" !

 5. Anonymous 26 Mai 2010 at 22:14 Permalink

  fratilor, atata timp cat cladirea nu apartine statului puteti sa faceti 10.000 de petitii ca nu o sa ajute.

 6. tudor 27 Mai 2010 at 14:40 Permalink

  Mai sunt cateva constructii importante si impozante in triunghiul Oituz-gara-Vranceanu, cum ar fi sediul unui partid (nu-mi amintesc acum care), fostul Cartier General ar Armatei (a II-a si sper sa nu gresesc) conduse de Antonescu in WW2 si destule altele. Nu mai mentionam teatrul Bacovia, care arata jalnic pe dinafara. Dar din moment ce apartin unor persoane private…

 7. Alex 27 Mai 2010 at 18:32 Permalink

  pai si atunci, daca sunt proprietati private, de ce mai incercam orice? daca erau ale statului, da, trebuia ceva facut. asa, mult zgomot pentru nimic…

 8. Anonymous 27 Mai 2010 at 22:22 Permalink

  Fox,

  mai nou asteapta sa cada constructia singura, ca alfel nu au autorizatie de demolare. asa cade singura si dupa se plateste o amenda infima si ai voie sa cureti ternu… asta e una din strategiile locale mai nou

  no other comment :(

 9. Anonymous 28 Mai 2010 at 14:27 Permalink

  Exact…din moment ce nu apartin statului, orice petitie va incalzi un semineu. Ce sa faceti, sa il sunati pe italian ca sta sa cada cladirea marelui poet Alecsandri? Lasa asa, ca e ceva deja obisnuit la noi sa apara hotele ca acestea pentru amarati. Nu trebuie si ei sa stea undeva, ca doar nu o sa aibe statul grija de ei, doamne fereste.

 10. Anonymous 30 Mai 2010 at 17:39 Permalink

  Profesorul Ioan Danila s-a luptat ani de zile pentru a salva Casa Alecsandri. Nu a reusit nici el, desi a batut pe la toate usile posibile….

  Andreea

 11. Anonymous 12 August 2010 at 07:52 Permalink

  Asa cum au taiat salcia din parcul Trandafirilor, fii sigur ca o sa demoleze si casa asta cat de curand :)

 12. Anonymous 16 Septembrie 2010 at 19:54 Permalink

  RUSINE!!!

 13. Anonymous 19 Decembrie 2010 at 15:05 Permalink

  Asta e mai grav decat o crima , monumentele istorice trebuiesc salvate indiferent in proprietatea cui sant ! eu cred ca se mai poate salva dar trebuie urgent facut ceva , nu este bine sa renuntam la ideea asta , asa cum si casa STERIAN trebuie salvata , INDIFERENTA DISTRUGE TOT !!! si daca nu putem trece peste asta nu meritam nimic .

 14. Anonymous 3 Ianuarie 2011 at 01:18 Permalink

  In urma stirilor referitoare la incendiul care a afectat casa Alecsandri, am postat un comentariu pe http://www.cafeauata.wordpress.com. Pentru o mai exacta redare a situatiei, am folosit si acest articol, cu specificattile de rigoare. Multumesc!

 15. Anonymous 15 Ianuarie 2011 at 01:23 Permalink

  Domnule profesor Danila, o sa va contactam pentru a va da anumite informatii care v-ar putea fi de folos in demersurile dvs. Vom vorbi si ddespre acest ciudat salon de piane si proprietarul sau precum si despre altele… Nimic nu este intamplator in aceasta viata…

 16. Anonymous 16 Ianuarie 2011 at 19:36 Permalink

  Nu inteleg , daca atunci cand s-a facut achizitionarea casei de catre firma italiana s-a stipulat ca trebuie pastrat statutul acesteia de casa memoriala, indiferent de natura activitatii desfausrate acolo, de ce Primaria nu da in judecata firma pentru nerespectarea contractului respectiv? >Asa toata lumea da din umeri, isi paseaza responsabilitatile de la unul la altul, iar interesul initial, adica demolarea casei, este obtinut usor si legal.Al naibii de legal…
  Chiar nu exista in lumea asta, daca nu in Romania, atunci in Europa, o institutie care sa traga la raspundere chiar si o firma privata atunci cand aceasta prejudiciaza un obiectiv de importanta nationala?Trebuie sa fie ceva.

 17. Anonymous 19 Ianuarie 2011 at 21:55 Permalink

  Ce fel de romani or fi fost aceia care au sprijinit , incurajat si ajutat la instrainarea casei din patrimoniul national? Niste jeguri

 18. Anonymous 29 Martie 2011 at 20:27 Permalink

  În ciuda eforturilor depuse în cazul Casei „Alecsandri“,autorităţile nu au reuşit să gasească o soluţie convenabilă a acestei probleme.Punerea în Patrimoniul Naţional doar a casei fără terenul pe care aceasta este amplasată, nu constitue o rezolvare a problemei.
  Consider că acestă luptă trebuie continuată până ce terenul va intra şi el în Patrimoniul Naţional , ceea ce va constitui victoria acestei lupte .OMG-urile si Primăria pot face un efort pentru cumpărarea terenului .
  Această luptă nu poate fi dusă doar de un singur om!

 19. iunie 12 Noiembrie 2012 at 19:45 Permalink

  Poate ar fi bine sa facem ceva chiar daca stim ca nu avem sanse de reusita. Macar stim ca am incercat. Si poate daca tot se apropie alegerile se intampla ceva.


Lasa un comentariu