Câteva remarci pentru cei care protestează pentru Roșia Montană

Luni, 2 Septembrie 2013 | Pareri personale | 8 comentarii

Scriu aceste rânduri nu pentru că mă simt obligat în vreun fel să pomenesc despre proteste, asta chiar e treaba altora, dar nici să vă invit să participați. Sunt modalități mult mai diplomatice și mai eficiente pentru a vă exprima dezacordul cu privire la o anumită decizie. Voi alege însă totdeauna să spun ce am de zis, fie că e alb, gri sau negru.

E mai bine să spui, să ieși public cu o poziție, decât să taci și să dai impresia că ți-e frică. Pentru că, până la urmă, tăcerea și ascunzișurile nu înseamnă neapărat corupție, dar adună gândurile celor care stau, privesc și așteaptă o decizie spre acest lucru.

1. Proiectul “Roșia Montană” a fost adoptat în 2011 de guvernarea PDL. Dacă ministerele refuzau acum să emită autorizațiile, companiile acționau în judecată statul român și cereau despăgubiri de aproximativ 2 miliarde de dolari. Guvernul actual a renegociat și a spus așa: să se facă investiții suplimentare în mediu (cele mai înalte standarde la nivel mondial), participația statului să fie mărită până la 25%, să fie crescută redevența considerabil.

rosia montana protest

2. Decizia nu va fi luată de Guvernul României, ci de Parlament. Avizele și partea tehnică au fost aprobate de Guvern, care nu avea de ales (după cum am precizat mai sus), însă Parlamentul României este instituția care va decide soarta proiectului Roșia Montană. Va exista o amplă dezbatere în Parlament, deci este loc și pentru reacții și proteste pașnice. Ba chiar și pentru un referendum la scară largă.

3. Meciul se joacă. Cum mingea e în Parlament, i-aș sfătui pe cei puși pe proteste să nu-și piardă vremea prin Piața Universității fumând iarbă, ci să pună presiune pe deputații care îi reprezintă în Parlament. E simplu.

mineri_14584400

4. Mergeți în zona Roșiei Montane și întrebați-i pe localnici cum o duc, ce nevoi au și dacă au locuri de muncă. Când ai de mâncat și de băut acasă, înțeleg, e natural să protestezi pentru nu știu ce cauză care sună bine.

5. În ceea ce privește ieșirile lui Traian Băsescu, care îl acuză pe Victor Ponta de necurate, să ne amintim de lobby-ul susținut pe care președintele l-a făcut în ultimii ani pentru exploatarea aurului de la Roșia Montană. Câtă ipocrizie!

Traian Băsescu, august 2011:

Proiectul Roşia Montană trebuie să înceapă, statul are nevoie de aur pentru a-l duce în rezervele BNR, care trebuie să ajungă la 200 de tone. Orice ţară care are resurse trebuie să le folosească.

Așa că… dragi protestatari, lăsați-o jos cu “depontificarea”!

basescu la rosia montana

8 comentarii la “Câteva remarci pentru cei care protestează pentru Roșia Montană”

 1. Popa Delia 2 Septembrie 2013 at 14:26 Permalink

  Mult prea multa manipulare cu protestele astea…

 2. STEP 2 Septembrie 2013 at 14:58 Permalink

  1. Proiectul RMGC este unul dintre cele mai mari proiecte de exploatare auriferă din lume, iar riscurile nu sunt comparabile cu nici un alt exemplu de exploatare de acest gen;
  2. În toate ţările UE, adică în toată industria minieră din Europa, se utilizează aprox 1000 tone de cianuri, iar la Roşia Montană se doreşte utilizarea a 13.000 tone de cianuri pe an;
  3. Proiectul va duce la escavarea a 500 milioane tone de steril în urma utilizării cianurilor;
  4. Intervenţia se va face pe un perimetru de 1.258 hectare, se vor rade efectiv 4 munţi şi se va săpa pe o adâncime de 400 de metri creându-se un crater gigantic vizibil şi de pe lună de aprox 8 km diametru;
  5. Vom râmâne pentru totdeauna cu un lac de cianuri – 215 milioane de metri cubi cianuri şi un baraj ce trebuie să reziste pentru eternitate. Pentru mentenanţă şi operaţiunile de supraveghere ale acestui baraj RMGC oferă 150 milioane euro, în condiţiile în care Agenţia de Mediu a SUA a evaluat mentenanţa la 2.6 miliarde dolari.

  Exploatarea se face la suprafaţă şi nu în galerii cum s-a făcut până acum în România. Astfel se aduc mari prejudicii mediului şi comunităţii, adică se distrug aproape complet.
  Se foloseşte tehnologia pe bază de cianuri pentru că este cea mai ieftină, dar sunt şi alte tehnologii mai scumpe, dar care nu aduc asemenea prejudicii mediului. Logic, pentru că o firmă se gândeşte doar la profit şi doreşte ca cheltuilile să fie cât mai mici.

  Ce oferă RMGC?
  – câteva sute de locuri de muncă pe o perioadă determinată şi foarte puţine pentru localnici;
  – o redevenţă de 6% oferită statului român;

  De ce aş susţine un asemenea proiect?

 3. Madalin Blidaru 2 Septembrie 2013 at 18:23 Permalink

  Să mergi peste 20 de ani şi să întrebi locuitorii din zonă cum o duc :)

 4. Vlad 2 Septembrie 2013 at 18:58 Permalink

  1. SI ce daca a fost adoptat de pdl. M-am saturat de replica “ba pe a ma-tii.” Usl-ul guverneaza de un an jumate si sa-si asumea toate prostiile lor. Gata, pdl-ul e in mormant.

  2. Usl-ul are puterea. Guvern, parlament…tot aia. Oricum tare ponta, zici ca e nebun. Are 2 personalitati: unu care e pro si alta care e contra. Nici macar nu-si da seama ce prostii a scos pe gura.

  4. Ce sa-i intrebam pe localnici? Nu vedeti ca au spalat mintile tuturor cu invazia de minciuni?
  http://www.youtube.com/watch?v=Z-HCjgqEDuI

  5. A zis marinarul ca nu mai e de acord? I-a raspuns lui ponta cu aceiasi moneda.

 5. Andrei Chira 2 Septembrie 2013 at 21:46 Permalink

  La fel cum parerile protestatarilor pot fi invalidate de faptul ca nu stiu ce e cu localnicii de acolo si parerea ta poate fi invalidata de faptul ca faci parte dintr-un partid aflat la putere si care sustine proiectul. 😉

 6. Nedelcu Adrian (BigBadSheep) 2 Septembrie 2013 at 22:50 Permalink

  Ruşine Cristian… să-ţi fie ruşine şi nimic altceva. Nu eşti decât un instrument manipulat şi manipulant al PSD-ului.
  Poate ai alte atuuri dar politica…uită de ea că nu e o chestie care ţi se potriveşte. Şi în plus ai ales prost pe cine să susţii.
  Uiţi că PSD-ul era în opoziţie, nu a făcut mai nimic serios ca să împiedice semnarea proiectului. Ca şi tine, a dat din gură cum că ar fi o chestie greşită şi… atât, că erau şi de-ai lor care încasau taxa de omerta. Iar acum a ajuns la putere, cu majoritate zdrobitoare în Parlament, unde căţeluşii vor lătra cum zice javra cea mare, masculul alfa. De ce acum nu mai zic nimic că e o chestie greşită, ba din contră se gândesc la exproprieri în folosul “interesului naţional”.
  Ai fost prin atâtea ţări…degeaba. Se zice că dacă vrei să înveţi despre lume trebuie să mergi prin ea. Tu ai fost, dar n-ai învăţat nimic. AI fi văzut cum stau lucrurile cu adevărat. E la mintea cocoşului că cianura şi planurile lor de a extrage aurul nu sunt chestii sănătoase.
  Iar tu, la ordinul de partid, alegi să scoţi în evidenţă foloasele pe termen scurt şi pentru puţini. Şi dacă sunt cu adevărat foloase. Pe termen lung, prietene, ştii în mod sigur că nu va fi bine. Ştiu şi proprietarii/şefii tăi. Dar nu îi interesează, că au banii să plece în altă parte sau să îşi permită lucrurile sănătoase. Însă poporul nu. Sănătatea nu are preţ şi nu ţi-o oferă nimeni. Natura nu are preţ şi nu o poţi reface, nici uşor şi nici repede. Vorbim de patru munţi, patru munţi prietene. Omule…ştii ce înseamnă asta? Tot ecosistemul prezent acolo, animale, copaci, ape, pânză freatică, care pânză ajunge indirect în Dunăre şi de-acolo în mare. Chiar aşa de orb să fi? Să n-ai nici un gram de conştiinţă? Chiar aşa trebuie să scrii la ordin? Un pic de mândrie, de orgoliu, de bun simţ?
  În loc de “blogul unui tânăr care se implică” ar trebui să schimbi în “blogul unui tânăr manipulat şi fără personalitate!”
  Încă o dată – RUŞINE! Ţi-ai pierdut un cititor, ştiu că nu-ţi pasă. Dar ţi-ai pierdut si demnitatea şi ţi-ai compromis şi integritatea, atât pe prezent cât şi pe viitor.


Lasa un comentariu