Ce s-a spus la dezbaterea despre implicarea tinerilor în procesul decizional la nivel înalt (Unifest 2013)

Luni, 11 Noiembrie 2013 | Studenti | Comenteaza

Miercuri, 6 noiembrie 2013, Eliza Chirilă și Cosmin Chiriță, delegații de tineret ai României la Națiunile Unite, au organizat, în cadrul Festivalului UNIFEST, la Humanitas (Librăria din Fundul Curții), o dezbatere despre implicarea tinerilor în procesul decizional la nivel înalt.

Pentru că pe parcursul celor două ore ale evenimentului au vorbit, în proporție de 95%, cei de la prezidiu, n-am cum să cataloghez întălnirea drept o dezbatere cu tinerii prezenți, în număr de 20, ci mai degrabă să afirm că am asistat la o serie de monologuri. Interesante și bune, ce-i drept, dar menite să scoată în evidență activitatea organizațiilor prezente la eveniment și nu să provoace o dezbatere.

dezbatere implicarea tinerilor în procesul decizional la nivel înalt Unifest 2013 (3)

Sărind peste acest mic detaliu, au luat cuvântul Adelina Jelescu (vicepreședinte Asociația Tineretul ONU – România), Augustin Ioan (subsecretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului), Loredana Urzică (președinte Uniunea Studenților din România), Anca Năstase (director executiv Federația Volum), Dragoș Preda (Liga Studenților Români din Străinătate) și Vera Ularu (Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile).

Eliza Chirilă și Cosmin Chiriță au deschis evenimentul și au prezentat Programul Delegat de Tineret la Naţiunile Unite, după care au adus în discuție Agenda ONU Post-2015, consultările pe care cei doi delegați le vor avea în țară cu tinerii în următoarea perioadă, dar și faptul că evenimentul de miercuri a consemnat prima dezbatere publică pe axa MTS – tineri în actualul mandat al delegaților de tineret ai României la ONU.

dezbatere implicarea tinerilor în procesul decizional la nivel înalt Unifest 2013 (4)

Augustin Ioan a reprezentat Ministerul Tineretului și Sportului la dezbatere. Acesta a vorbit în principal despre Strategia Națională de Tineret, care include, printre altele, ajustarea Legii Voluntariatului, Legii Internshipului și a Legii Tinerilor. N-a evitat subiectul principal al evenimentului și a ridicat o întrebare justă, zic eu: “Câți dintre tineri sunt interesați să se implice în procesul decizional?” Era bine dacă în acest moment atenția s-ar fi îndreptat cumva, aviz organizatorilor, pe cei prezenți la dezbatere.

Legea Voluntariatului a fost prezentată de Anca Năstase de la Federația VOLUM, care nu numai că a făcut o incursiune în povestea modificării acestei legi, ci a venit și cu alte exemple care să susțină faptul că România are nevoie de voluntariat. Un discurs frumos, care a avut la bază niște valori solide.

dezbatere implicarea tinerilor în procesul decizional la nivel înalt Unifest 2013 (1)

A urmat la microfon, ca să zic așa, Loredana Urzică. Ne-a povestit câte ceva despre UNIFEST 2013, după care a insistat pe Legea Internshipului, o inițiativă a Uniunii Studenților din România. Mi-a plăcut foarte, foarte mult ce a spus la final:

  • Trebuie să facem în așa fel încât tinerii să devină o prioritate;
  • Multe lucruri și inițiative pentru tineri nu se mișcă din cauza lipsei de coeziune a organizațiilor de tineret din România.

dezbatere implicarea tinerilor în procesul decizional la nivel înalt Unifest 2013 (7)

Dragoș Preda, Liga Studenților Români din Străinătate:

  • Nu stați aici (în România), plecați, dar întoarceți-vă. Nu neapărat fizic, ci cu sufletul!
  • Statul român are nevoie de o diasporă puternică, pentru a avea pârghii pe plan internațional.
  • LSRS poate facilita studenților români internship-uri plătite în afara țării.

În final, dacă Vera Ularu (FDSC) a scos în evidență profilul și nevoile tinerilor din România, Adelina Jelescu a vorbit despre tinerii care își doresc o carieră în diplomație, despre inițiativele Asociației Tineretul ONU și despre strânsa legătură a organizației pe care o conduce cu programul Programul Delegat de Tineret la Națiunile Unite.

Da, am auzit niște lucruri foarte interesante la dezbatere, însă nu ar fi stricat mai multă interacțiune. De la eveniment a mai scris și Mădălin Blidaru.

Lasa un comentariu