“Cei 12” au făcut harcea-parcea o bună parte a bugetului local

Marti, 20 Aprilie 2021 | Bacau | Comenteaza

“Grupul celor 12”, cum le place membrilor opoziției să se autointituleze, a făcut astăzi harcea-parcea o bună parte a bugetului local pe anul 2021 ca urmare a unui mega-amendament cu zeci de itemi și cu mari dubii de legalitate.

“Cei 12” au tăiat, fără nicio remușcare, investiții, proiecte și intervenții nu doar benefice, ci și cerute și așteptate de întrega comunitate:

  • ♻️ platformele subterane de colectare selectivă a deșeurilor în cartiere;
  • 🌳 modernizarea și extinderea parcurilor Cancicov, Catedralei și Gherăiești;
  • 🚧 reparațiile străzilor (au tăiat 7 din cele 11 milioane propuse inițial);
  • 🏟 demararea construirii Stadionului Municipal cu bani de la CNI;
  • 🚏 documentațiile pentru intrarea în legalitate și reorganizarea transportului public local, ca ulterior să putem cumpăra autobuze eco din fonduri europene;
  • ⁉️ și multe alte năzbâtii și ironii operate chiar în buget (cum ar fi includerea trenului urban cu 1 milion de lei fără ca acesta să parcurgă etapele obligatorii de studii și de pregătire). 1 milion de lei care va sta blocat pentru că nu va putea fi executat.

💉 Totodată, sub pretextul că subcapitolele de “alte cheltuieli” ascundeau plăți și angajamente neconoscute și misterioase, când de fapt nu au avut curiozitatea să întrebe ce este prins acolo, “cei 12” au reușit să taie banii alocați pentru centrele de vaccinare, pentru pază, dar și pentru consumabilele necesare în mai multe domenii locale.

Unde au redirecționat milioanele de lei rectificate? Câteva exemple grăitoare: ajutoare sociale majorate, tichete de alimente pentru pensionari, o primă de naștere de 2.000 de lei pentru fiecare nou-născut băcăuan, blocul de locuințe sociale de pe str. Orizontului (populat ilegal cu acordul tacit al fostei administrații cu persoane care nu aveau dreptul să primească locuințe), ajutoare pentru culte etc.

Singurul lucru pozitiv este că au alocat bani în plus pentru bursele elevilor (care oricum ar fi fost asigurați la nivelul administrației), însă nu am putut susține această propunere binevenită din cauza amestecării ei, în același mega-amendament, cu populismele menționate mai sus. Totuși, subliniez: bursele elevilor trebuie plătite conform criteriilor aprobate la nivel național și respectând HCL 10/2021, propus și stabilit la începutul anului.

Uite așa, un buget al dezvoltării, al investițiilor, al proiectelor pentru fiecare cartier a fost transformat de “Cei 12” într-un buget al populismelor.

Să vedem dacă mega-amendamentul va sta în picioare și din punct de vedere legal. Când am ridicat această problemă în ședința de astăzi, “Cei 12” au pus imediat batista pe țambal și au trecut repejor la vot. Oare de ce?

Lasa un comentariu