Bifat: Am purtat sacou la Naționala de dezbateri academice pentru studenți

Weekendul trecut am evadat, împreună cu alți 30 de studenți, la Slănic Moldova (jud. Bacău), unde am participat la Competiția națională de dezbateri academice pentru studenți 2013, organizată de ARDOR Moldova și sprijinită de Ministerul Tineretului și Sportului.

Nu-mi permit să vă las în aer și vă voi lămuri în privința titlului. Fiind prima competiție de dabate la care am participat și știind că printre concurenți se află tineri experimentați în ale oratoriei, am apelat la un trick optimist: mi-am impus că voi purta sacoul numai și numai dacă ajung în finală.

nationala de dezbateri pentru studenti (5)

Am pus un pariu cu mine, care, iată, s-a dovedit a fi câștigător. Acest lucru s-a întâmplat după 5 meciuri câștigate alături de colegul meu Mihai Păun (student la Facultatea de Drept U.B.), alături de care am format poate cea mai omogenă echipă din concurs, BiP.

Faza tare este că l-am întâlnit în finala pe Andrei Bogdan Petre. A fost un meci strâns, foarte bine condimentat și care a avut o moțiune care ni s-a potrivit mânușă: cel puțin 15% dintre membrii Parlamentului să aibă sub 30 de ani. Fiind în opoziție, am fost nevoit să fiu împotriva moțiunii. Eu și Mihai i-am bătut la argumente pe Andrei și Andra Curcă, însă am pierdut pe partea de stil și rol.

nationala de dezbateri pentru studenti (1)

Am jucat în formatul Parli (parliamentary debate), care presupune ca moțiunea (tema) dată într-un meci să fie dezbătută de 2 echipe formate din 2 oameni, adică guvern (primul ministru + membrul guvernului, aceștia fiind obligați să argumenteze moțiunea) și opoziție (liderul opoziției + membru opoziției, care trebuie să demonteze argumentele și moțiunea Guvernului).

Printre temele dezbătute la Slănic Moldova se numără reprezentarea tinerilor în Parlament, promovarea pe YouTube și pe Facebook și transformarea universităților în biblioteci electronice. Unul dintre lucrurile care mi-au plăcut cel mai mult în weekend a fost faptul că am avut ocazia să-mi reîntâlnesc o parte dintre foștii colegi din Consiliul Național al Elevilor, acum studenți la București și poate viitori colegi de organizație (surprize, surprize!).

nationala de dezbateri pentru studenti (9)

După feedback-ul arbitrilor, coordonați de directorul de turneu Adi Anton (TVR 1), am plecat de la Slănic Moldova cu formatul Parli învățat și înțeles, cu locul al doilea și cu gândul că trebuie să mai lucrez la stil. Am tendința să fiu popular, deloc academic. Nu-i un lucru neapărat rău în general, dar care mă poate pune într-o lumină proastă în mediile mai înalte, în care domnesc diplomația și exprimările rotunde. Îi mulțumesc pe această cale Oanei Moșoiu (tranier) pentru sfaturi.

Am uitat ceva foarte important. La Slănic, noi, studenții din București, am ajuns la ideea să punem bazele unui club de dezbateri în Capitală (surprize, surprize II).

Evenimentul a fost organizat de ARDOR Moldova, cu sprijinul Ministerului Tineretului și Sportului, în cadrul proiectului “Tineri în viața comunității”. Ministerul Educatiei, Consiliul Național al Elevilor, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Casa Corpului Didactic Bacău și Asociația Studenților în Drept din București sunt parteneri ai proiectului.

One thought on “Bifat: Am purtat sacou la Naționala de dezbateri academice pentru studenți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *