Chiar este presa libera?

Marti, 3 Mai 2011 | Pareri personale | 4 comentarii

E o intrebare la care nu stiu daca sunt in masura sa raspund, dar pe marginea careia as vrea sa punctez niste aspecte. Cum data de 3 mai este cunoscuta ca fiind Ziua Mondiala a Libertatii Presei, toate publicatiile se lauda astazi ca traiesc intr-o democratie si ca sunt liberi sa spuna ce vor, cand vor si unde vor. Sa fie oare asa?

Traim cu impresia, cel putin in Romania, ca suntem liberi din orice punct de vedere, dar mereu ne raportam la perioada comunista. Veti rade, dar redactorii zilelor noastre sunt mult mai constransi decat cei de dinainte de 89. De ce? Simplu. Frica de patron este mult mai mare. Ca ziarist al vremurilor actuale, trebuie sa te sui in barca potrivita si sa tii cursul influentei soptite (sau nu) de catre finantator. Daca te abati, ori esti dat afara, ori primesti avertisment si esti pus la respect.

Redactiile de astazi au niste pereti invizibili pe care troneaza instructiuni clare privind nuanta care trebuie sa o abordeze angajatii in absolut toate articolele lor. De asemenea, au obligatia de a nu scrie despre anumite persoane, decat daca ii critica sau ii acuza.

Am patru ani de blogging si multi apropiati au impresia ca voi merge mai departe pe jurnalism. Ar fi printre ultimele lucruri pe care le-as face pe viitor, credeti-ma. Totusi, daca salariile ar fi mai substantiale poate ca m-as mai gandi la slujba de ziarist, dar cu un contract negociat la sange. Nu sa fiu dat afara dupa ce i se pune pata pe mine vreunui politician local stresat.

Si nu, bloggerii nu sunt ziaristi, si nici pot fi aratati cu degetul “uite presa!”. Sunt pur si simplu bloggeri. Chiar daca participa la evenimente cot la cot cu ziaristii, invatati sa nu ii mai situati alaturi de ziare si televiziuni. Si ce daca unii ziaristi sunt si bloggeri? La lucru sunt ziaristi, iar pe blog sunt bloggeri. Liberi sau nu pe blog, asta doar de ei depinde.

Revin, este presa libera?

4 comentarii la “Chiar este presa libera?”

  1. gaby 3 Mai 2011 at 11:37 Permalink

    sincer nu cred ca e libera.sunt sigur ca unele articole le-au fost interzise,nu de alta dar cred ca si presa e controlata de ‘unii’

  2. Gerhald 3 Mai 2011 at 12:42 Permalink

    Presa o sa fie libera in momentul in care salariatii ziarelor, radiourilor si televiziunilor vor ajunge sa castige sume decente. Pana atunci, libertatea ramane o chestiune generalista.

  3. bogdan 3 Mai 2011 at 22:01 Permalink

    Acu serios, te-ai gasit tu sa faci comparatii cu ce era inainte de 89… Hai nu zau?


Lasa un comentariu