Ce am făcut și cum m-am simțit la Covasna, la întâlnirea națională a LSSD

Miercuri, 19 Martie 2014 | foto, Politica | 3 comentarii

În perioada 7-9 martie 2014 am fost la Covasna, în ceea ce mulți numesc “inima minorității maghiare”, unde am participat la Consiliul Național al Ligii Studenților Social Democrați (LSSD), o structură a Tineretului Social Democrat la nivel de studenți, cu organizații și membri pe tot teritoriul țării.

Am stat la Hotel Hefaistos. O unitate hotelieră impunătoare, cu centru de tratament inclus, dar cu o înfățișare comunistă și învechită despre care, ar spune unii, doar pensionarii veniți la tratament pe cupoane acordate de stat ar vorbi laudativ. O fac și eu pentru că era curățenie în cameră și pentru că aveam o priveliște superbă și la apus, și la răsărit. Dă-i omului ocazia să vadă natura în toată splendoarea ei și ai mari șanse să-l îmbunezi!

Covasna 2014 (11)

Orașul Covasna numără 10.000 de locuitori și nu este reședința județului cu același nume. Este stațiunea balneo-climaterică cea mai bine vorbită din țară pentru apele sale minerale. Am fost și la “Balta Dracului”, o rămășiță a unei erupții vulcanice ce domină peisajul urban al zonei centrale. Îmi pare rău că nu am apucat să vizitez “Valea Zânelor” cu al său “Plan înclinat” unicat în Europa.

Localnicii sunt pașnici, îmbătrâniți, observându-se clar faptul că tinerii, odată ce termină liceul sau chiar școala generală, iau calea orașelor mai mari din regiune. Brașovul e prima opțiune. E puțin paradoxal să vii la o adunare națională a unei organizații de tineret într-un oraș secat de tineri.

Covasna 2014 (1)

Chiar dacă în Covasna numărul etnicilor maghiari (peste 60%) este dublu față de cel al românilor, etichetele din magazine sunt în limba română. Am fost să-mi cumpăr un ecler și mi s-a zâmbit, chiar dacă eu vorbeam o română bună iar vânzătoarele încercau să se facă înțelese într-o maghiară adaptată. Dar da, se vorbește și limba română.

N-am sesizat nicio tensiune între români și românii de etnie maghiară. A se observa că nu le-am spus nici unguri, nici maghiari. Sunt cetățeni români de etnie maghiară. Acest pseudo-conflict există, cred eu, mai mult la nivel declarativ, între politicieni. UDMR ar trebui să fie mai responsabil și mai tranșant, dar nu o face pentru că trăiește din punct de vedere electoral din această stare de nervozitate între români și minoritatea maghiară.

Adunările LSSD sunt relaxate, chiar relaxante, plăcute, dar au și o componentă de seriozitate. Membrii LSSD știu să se distreze, știu să lege prietenii și să râdă, dar știu în egală măsură, majoritatea dintre ei, și să lucreze, să fie atenți și să gândească acțiuni comune. Faptul că am precizat asta ar trebui să vă spună niște lucruri. 🙂 Sper să mă integrez odată cu trecerea lunilor, că viață organizațională știu deja din Consiliul Național al Elevilor, unde am activat 2 ani.

lssd 2014

Sunt nou în cadrul structurii și încerc să construiesc o echipă formată din studenți băcăuani harnici și dornici de implicare, așa cum a avut Claudiu Ilișanu, actualmente președinte al TSD Bacău, în vremea când era la cârma LSSD Bacău. Ca detaliu picant, toți acei zeci de tineri pe care i-ați văzut pe străzile municipiului Bacău în campania electorală a deputatului bîcîuan Cosmin Necula erau în mare parte studenți. Chiar dacă acum aceștia sunt divizați în centrele universitare din țară, voi suna adunarea în curând. 🙂

La întrunirea Consiliului Național al LSSD, prezidată de coordonatorul Bogdan Manole, ne-am cunoscut, am discutat despre birourile de conducere ale ligilor din toată țara, am stabilit planul de recrutare pe centrele universitare, am definitivat câteva acțiuni la nivel național și am vorbit despre promovarea organizației, chestiune în care, desigur, am un cuvânt de spus. Printre invitații speciali s-au numărat Gabriel Petrea, secretar general al TSD și fondator LSSD, respectiv Florin Manole, președinte al Ligii pentru Minorități a TSD.

Vizavi de recrutare, studenții băcăuani care vor să facă parte din LSSD Bacău, indiferent de centrul universitar în care se află, sunt rugați să-mi dea un semn.

3 comentarii la “Ce am făcut și cum m-am simțit la Covasna, la întâlnirea națională a LSSD”

  1. libero-dreapta 19 Martie 2014 at 16:52 Permalink

    In ce vechitura v-a cazat! Parca erati la guvernare… :))

  2. mihai 19 Martie 2014 at 17:49 Permalink

    Asta inseamna social democratie, punem accent pe oameni si pe problemele lor, sustinem egalitatea si solidaritatea nu luxul si opulenta,cum probabil esti obisnuit la pd-l.


Lasa un comentariu