Curajul de a fi altfel, de a gândi altfel, de a acționa altfel

Miercuri, 13 Noiembrie 2013 | Pareri personale, Studenti | 4 comentarii

Asta cred eu că lipsește din ce în ce mai mult în această lume. Curajul. Curajul de a îndrăzni, curajul de a sparge barierele, curajul de a ieși din tiparele trasate de o societate în care anumite reguli general valabile țin creierele a miliarde de oameni la turație minimă. Să nu cumva să îndrăzniți să gândiți altfel, că imediat veți fi puși la colț!

Probabil că sunteți la curent cu protestul studenților și al elevilor, prin care aceștia cer 6% din PIB. Sunt în mare parte de acord cu această revendicare. Nu numai pentru că ceea ce spun studenții și elevii este stipulat în Legea Educației Naționale, ci mai ales pentru că sistemul educațional e subfinanțat. Aș putea să fac o listă cu problemele din educație, dar hai să nu ne pierdem în detalii. Totuși, n-am să înțeleg de ce gașca activă de la ANOSR nu încearcă să dialogheze cu Guvernul, cu politicienii (cum spun ei).

ANOSR

Am pus o întrebare de bun simț pe rețelele de socializare: Se cere 6% din PIB pentru educație. Bun. Dar pentru ce? Ce anume să se facă cu acei bani în plus? Concret. Mulți mi-au sărit în cap. Am pus o întrebare, n-am dat verdicte. N-am zis că e rău sau bine. N-am voie să am dubii? Ar trebui să iau de bun orice text scris cu CAPS LOCK și redactat într-o manieră populistă? Eventual să-mi trag în secunda doi și-un avatar galben-negru cu 6%? Ca temă de reflecție, la ce vă duce cu gândul acel galben pe care ANOSR îl tot folosește de o bună perioadă? Nu-i greu.

Sărind peste rezervele pe care eu și alți câțiva amici le avem în privința caracterului apolitic al acestor proteste, aș dori să revin la ceea ce spuneam la început. De ce toată lumea trebuie să gândească la fel? De ce dacă am o altă părere și sunt în minoritate trebuie să fiu pus la colț și să nu mi se respecte opinia?

cleopatra nestor

Cam așa este privită Cleopatra Nestor, vicepreședinte al Consiliului Municipal al Elevilor București, care a avut tăria să nu meargă cu turma și să își exprime părerea cu privire la proteste: Nu suntem de acord cu nicio formă de grevă. Avem alte priorităţi. Suntem elevi. Nu ne asumăm decizia Consiliul Naţional al Elevilor.

Cleopatra Nestor, pe care personal nu o cunosc dar pe care o respect că își susține fără vreo ezitare punctul de vedere, a făcut această declarație pentru Mediafax în calitate de reprezentant al elevilor bucureșteni. Sunt sigur că i-a consultat. Și vă spun asta pentru că ieri am participat, la Colegiul Național “Matei Basarab”, la Adunarea Generală a Consiliului Municipal al Elevilor București. Se citea pe chipurile liderilor elevilor bucureșteni că nu vor grevă. Doreau să se cunoască între ei (fiind abia aleși ca reprezentanți) și să facă proiecte împreună. Oricum, o scenă destul de tristă s-a întâmplat la final.

Chiar dacă întâlnirea se încheiase deja și reprezentanții elevilor s-au ridicat de pe scaune, microfonul a fost acaparat de un student care deține cu onoare și mândrie funcția de Vicepreședinte Educațional la ANOSR. Educațional, zici? Nu-l cunosc, dar ceea ce a făcut la adunarea CME București spune multe despre el. Ce e de învățat din a te autoinvita la microfon, în afară de faptul că tăcerea e de aur în situații ca aceasta?

ag cme bucuresti final 2013

Lumea pleca din sală, oficialitățile erau demult ieșite pe ușă, dar Cristi Popescu de la ANOSR îi implora pe elevi să lipsească de la cursuri, să dea jet profesorilor miercuri și să se alăture protestelor. Educație, nu glumă!

În altă ordine de idei, sper să nu fiu obraznic sau răutacios, sunt sigur și pot să aduc dovezi că multe dintre organizațiile studențești care compun ANOSR nu au fost consultate cu privire la aceste proteste. Ba mai mult, o mare parte dintre organizațiile studențești din ANOSR nu participă la protest. Oare de ce?

Am să închei sugestiv. Nu uitați că oamenii care au schimbat lumea au gândit diferit față de ceilalți. Ca recomandare – “How successful people think” (Cum gândesc oamenii de succes), de John C. Maxwell.

Flock of sheep, New Zealand, Pacific

4 comentarii la “Curajul de a fi altfel, de a gândi altfel, de a acționa altfel”

 1. Theo Asiei 14 Noiembrie 2013 at 01:30 Permalink

  The world needs leadership.
  Pure and value-based youth leadership.

 2. Alexandru Bajdechi 14 Noiembrie 2013 at 07:30 Permalink

  De ce nu mentionezi ca acest articol a fost redactat de un membru PSD si trebuie luat ca atare ?

  • Kristofer 14 Noiembrie 2013 at 16:26 Permalink

   Nu vad care e problema. Membrii de partid nu pot sa aiba pareri?

 3. Adrian Băzăvan 14 Noiembrie 2013 at 08:16 Permalink

  Argumentele sunt destul de slabe, Cristi. negocierea cu politicienii s-a făcut atunci când politicienii au hotărât, prin larg consens, asupra acestui 6%. Nu este nimic de negociat în nerespectarea unei legi chiar de către guvern. E o evidentă lipsă de responsabilitate.

  Întrebarea “ce se va face cu acei bani?” e foarte bună dar destinatarul este greșit. Nu studenții sunt angajați să administreze învățământul. Cei care iau salarii în acest sens au datoria și puterea de decizie pentru a distribui banii în funcție de necesități.

  Nu știu cum să privesc ultimele paragrafe. Oare modul(greșit, zici tu) în care s-a desfășurat ultima ședință CME deservește ca argument împotriva marșului ANOSR? Ce contești? TIpul de invitație adresată CME București? Nu pare foarte relevant.

  NNemulțumirile asociațiilor membre ANOSR pot fi mai bine exprimate chiar de către membrii lor. Nu cred că a cerut cineva din ANOSR consultanță UNSR legat de modul de luare al deciziilor. Dacă totuși dezbatem argumentul tău, mi se pare normal ca în cea mai mare federație studențească să fie păreri diferite. Logica de partid în care fiecare filială joacă cum cântă centrul nu se aplică aici. Majoritatea a fost clară și protestul de mare efect. Partea frumoasă este că minoritatea nu trebuie să se supună.


Lasa un comentariu