Decolmatarea lacului de la Insula de Agrement distruge ecosistemul, dar îmbogățește frăția USL-istă de la Bacău

Vineri, 15 Mai 2015 | Bacau | 4 comentarii

Pentru că ONG-urile de mediu băcăuane, finanțate cu bani grei de la bugetul local, sunt nu doar pasive vizavi de această problemă, ci chiar îmbracă haina de avocat al celor care realizează lucrările, îmi voi asuma eu responsabilitatea de a lupta pentru protejarea naturii, cea care ne permite să trăim sănătos în orașul nostru prăfuit și gri.

Nu voi vorbi acum nici despre tăierile de copaci de pe Insula de Agrement, actualmente în curs de modernizare, și nici despre aberația deschiderii Clubului Marinarul în mijlocul unui șantier în care nimeni nu poate călca din motive de siguranță. Ci despre decolmatarea Lacului Bacău din jurul Insulei de Agrement.

bacau insula de agrement

În sesizările pe care deja le-am trimis la Greenpeace și WWF despre “crima” care se produce în aceste zile la insulă, am specificat că nu am nicio problemă cu faptul că Lacul Bacău este în sfârșit curățat și că e de lăudat acest lucru. În schimb, felul în care această lucrare este pregătită e de-a dreptul scandalos pentru noi și ucigător pentru animăluțele din apă. Lacul a fost secat fără niciun demers de mutare a peștilor și a celorlalte animale de pe luciul apei, chiar dacă în acest proces a fost implicat și Centrul Regional de Ecologie (CRE), în sarcina căruia intră păzirea ecosistemului de pe apele din jurul municipiului Bacău.

Fotografia de mai jos e făcută astăzi și am luat-o de la NOI#Bacau. Da, sunt niște rațe “eșuate” pe uscat.

rate pe uscat lac bacau decolmatat

I-am întrebat pe grupul lor de Facebook despre asta și am primit de la Gabriel Grițcu, fost președinte al CRE, actualmente consilier județean din partea PNL, un răspuns destul de ciudat: un link spre un articol de-al lui Răzvan. Menționez reacția sa pentru că pe site-ul oficial al ONG-ului apare în continuare numărul său de telefon. Nu știu ce legătură juridică mai are cu CRE-ul domnul Grițcu, însă observ că în continuare comunică în numele acestui ONG, lucru care îl plasează într-un conflict de interese cel puțin moral, dacă nu legal, având în vedere că CRE este alimentat cu bani de la Consiliul Local Bacău.

Am reușit să iau legătura și cu autoritățile, mai exact cu Georgiana Cernat, purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale “Siret”, instituția care gestionează lucrările de decolmatare a lacului, care a precizat că singurele măsuri luate pentru protejarea ecosistemului sunt golirea treptată a lacului pe durata a 5 zile, înștiințarea Poliției Locale pentru prevenirea braconajului, respectiv discutarea etapelor lucrărilor și aspectelor ecologice cu cei de la CRE (Centrul Regional de Ecologie).

Insula-de-Agrement-iulie-2011 lacul bacau I

În această seară ajung în Bacău, așa că voi merge la Insula de Agrement ca să fac câteva fotografii și ca să văd cu ochii mei amploarea problemei. Lucrările de decolmatare încă nu au început, dar trebuie să știți că vor fi executate de un consorțiu USL-ist de firme: Rom-Gan Construct SRL, deținută de consilierul județean PNL Laurențiu Ganea (arestat preventiv la finalul anului 2014 într-un dosar instrumentat de DNA), plus Alconep SRL, patronată de Ilie Alecu, om cu ștate vechi în PSD. Încă o dovadă că banii n-au culoare politică. :)

În plus, mai trebuie să știți că nu 1 milion de lei vor încasa cele două firme, așa cum a relatat presa băcăuană, ci peste 9 milioane. “Refacerea capacităţii de tranzitare a acumulării Lac de redresare aval captare UHE Bacău II, judeţul Bacău” se numește de fapt proiectul prin care va fi decolmatat lacul și valorează fix 9.130.681 lei.

Acum înțeleg lobby-ul intens al domnului senator Dragoș Luchian pentru decolmatarea lacului și bucuria primarului Romeo Stavarache vizavi de acest proiect: colegul lor de partid va încasa peste 2 milioane de euro pentru această lucrare care presupune de fapt golirea lacului și transportarea mâlului la 10 kilometri de oraș. Sunt sigur că atașamentul e strict colegial și că nu are la bază vreun interes pecuniar sau vreo promisiune de finanțare a unei eventuale campanii electorale în 2016. :)

Sper doar să mai avem unde să ne plimbăm după terminarea lucrărilor și nu singuri, ci cu păsări și pești în jurul nostru. Altfel, între Bazinul Olimpic și lacul de la Insula de Agrement nu va fi nicio diferență. Ba da, mă scuzați: lacul nu va fi închiriat Antenei 1 pe o nimica toată și închis pentru publicul timp de o lună.

caiac canoe insula agrement kristofer

4 comentarii la “Decolmatarea lacului de la Insula de Agrement distruge ecosistemul, dar îmbogățește frăția USL-istă de la Bacău”

 1. mari 15 Mai 2015 at 17:11 Permalink

  USL Traieste…. la furaciuni!

 2. popa 15 Mai 2015 at 18:44 Permalink

  Gabriel gritcu e consilier judetean.documentati-va mai bine si incetati sa aruncati cu pietre aiurea.a critica e usor.cel mai greu este de construit.apropo, campania electorala incepe abia la anul.

 3. Florin Feneru 16 Mai 2015 at 13:41 Permalink

  Nu mă îndoiesc că ați descris corect relațiile nesănătoase dintre politicienii și oamenii de afaceri de la Bacău. Dar vă recomand să fiți mai prudent când interpretați aspecte din afara domeniului dvs de specialitate. De exemplu, vă pot spune că rațele acele nu au ‘eșuat’, ci doar se odihnesc pe mal. Apropiați-vă de ele și își vor lua zborul sau vor merge până la marginea apei, de unde se vor îndepărta înot. Ideea că cineva a ‘scos dopul’ și lacul a secat, lăsând în urmă păsări și pești zbătându-se pe uscat, e un pic exagerată. Păsările nu au nici o problemă în a se muta, afară de cele în cuib (ouă sau pui mici). Mai rea ar fi o inundație, care ar îneca cuiburile. Peștii simt că nivelul apei scade și, dacă totul se petrece în cinci zile, majoritatea se vor salva în cursul Bistriței care bănuiesc că nu va seca. În orice caz, populațiile de pești se pot reface după reumplerea lacului. Astfel de catastrofe se întâmplă și în natură și peștii sunt capabili să își revină dacă nu sunt prea dese. Eu aș căuta broaștele țestoase și le-aș muta pe bălțile din aval de baraj, pentru că nu știu dacă sunt în stare să se refugieze la timp din fața escavatoarelor. Populația lor s-ar reface mai greu.
  Ar fi interesant de știut cât va dura operațounea și cât de adânc va fi lacul la umplere.
  Din câte știu, CRE nu este (sau nu mai este) custodele lacului. Parcă AJVPS era organizația care gestionează în prezent lacul. Poate clarifică cineva care cunoaște situația?
  Aștept cu interes pozele.
  Florin

 4. Bogdan 20 Mai 2015 at 17:45 Permalink

  Toata discutia asta ar putea fi concluzionata prin comentariul de mai sus.
  Salutari, Florin!


Lasa un comentariu