4 dintre depozitele ilegale de deșeuri pentru care România a fost trimisă în fața Curții de Justiție a UE se află în județul Bacău

Ieri, Comisia Europeană a anunțat că România a fost trimisă în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu a închis și nu reabilitat 68 de depozite ilegale de deșeuri ce constituie un risc grav pentru sănătatea umană și pentru mediu. Am făcut rost de lista acestor depozite nocive și am avut neplăcuta surpriză de a observa că 4 dintre acestea sunt situate în județul Bacău.

E vorba de trei depozite de deșeuri industriale periculoase, două la Rafinăria Dărmănești și unul la celebra haldă de fosfogips din sudul municipiului Bacăul, respectiv de un singur depozit catalogat drept nepericulos la Carom Onești. Așadar, 4 bombe ecologice numai în județul Bacău. Acestea afectează aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem și solul pe care îl cultivăm și pe care călcăm.

Conform Directivei europene 1999/31/CE, statele membre au obligația de a recupera și elimina deșeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană și mediul, interzicând abandonarea, descărcarea sau evacuarea lor necontrolată. Conform Comisiei Europene, România avea obligația de a închide și de a reabilita depozitele de deșeuri municipale și industriale care nu corespund standardelor până la 16 iulie 2009.

Astfel, pentru a determina România să accelereze procesul de remediere și închidere pentru aceste 68 de depozite atât de periculoase, Comisia Europeană ne-a trimis în fața Curții de Justiție a UE.

Depozite de deşeuri industriale periculoase din Bacău:

Depozite de deşeuri industriale nepericuloase din Bacău:

  • SC Carom SA (Onești).

Să nu credeți vreo secundă că România este singura țară vizată de această acțiune. Nu, Comisia Europeană nu are nimic cu noi, ci doar vrea ca noi să ne îndeplinim obligațiile pe care ni le-am asumat. Măsuri similare au fost adoptate împotriva altor șase state membre: Bulgaria, Cipru, Spania, Italia, Slovenia și Slovacia. Mai mult, Curtea Europeană de Justiție a emis deja hotărâri împotriva Bulgariei, a Ciprului și a Spaniei.

Halda de fosfogips din sudul municipiului Bacău

halda fosfogips bacau decembrie 2016

2 thoughts on “4 dintre depozitele ilegale de deșeuri pentru care România a fost trimisă în fața Curții de Justiție a UE se află în județul Bacău

  1. Salut, de unde ai facut rost de lista? N-am vazut-o prin nicio comunicare a Comisiei si m-ar interesa sa vad problemele din Brasov. Un link, ceva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *