Conform hărților de zgomot, 6 parcuri sunt singurele zone liniștite din Bacău

Joi, 11 August 2016 | Bacau, stiri | 5 comentarii

Azi vorbim despre confortul urban, o chestiune care pentru mine este de foarte mare interes. Zilele trecute, la cererea Agenției pentru Protecția Mediului (APM), Primăria Bacău a făcut publice hărțile strategice de zgomot pentru municipiul Bacău (ediția mai 2016), prevăzute de H.G. 321/2005 ca documente pe baza cărora pot fi evitate, prevenite sau reduse efectele dăunătoare provocate de expunerea noastră, a cetățenilor, la zgomotul ambiant.

Pe baza acestor hărți, realizate la nivelul orașului nostru de către Incertrans și care cel mai probabil vor fi votate și în Consiliul Local, municipiul trebuie să adopte un plan de acțiune pentru prevenirea și reducerea zgomotului, în special acolo unde nivelurile de expunere sunt foarte mari, adică depășește cu 10 dB nivelul de zgomot stabilit (50 dB noaptea și 60 dB ziua), respectiv menținerea nivelurilor zgomotului ambiant în situația în care nu depășește valorile limită stabilite conform normativului.

harta zgomot municipiul bacau mai 2016

Conform măsurătorilor, harta de zgomot a Bacăului nu este atât de verde pe cât ne-am dori. Ca să știți, harta de zgomot este o hartă a oraşului care ne arată media anuală a sarcinii de zgomot pentru întreaga zi, respectiv pentru noapte.

Începem cu ce ne place

Zonele liniștite din Bacău ar fi doar 6, toate în jurul unor parcuri: Cancicov, Spicului, Prefecturii (Bacovia), Trandafirilor, Catedralei și Gherăiești. Totuși, cu un singur amendament din partea celor de la Incertrans: o parte dintre acestea se situează pe spaţii delimitate de drumuri principale, de aceea pe marginea lor nivelul de zgomot este destul de ridicat şi numai în interiorul parcurilor va scădea la 55-65 dB. Spaţiile de lângă drumurile principale se pot proteja cu amplasamente de ecranare a zgomotului.

Conform strategiei, în aceste zone nu pot fi amplasate surse de zgomot, nici în cazul în care se asigură măsuri de protecţie. Pentru aceste zone trebuie dat şi numărul maxim autorizat al locuitorilor. Aceste zone, în esenţă sunt acele părţi ale zonelor de recreere, zonelor sanitare, zonelor protejate, pe care se doreşte păstrarea situaţiei actuale favorabile de zgomot, pe termen lung.

2 bacau apus bicicleta parcul catedralei

Partea mai puțin fericită din strategie e mai consistentă

Mai toate arterele principale și străduțele pe care circulă autovehiculele intră la capitolul străzi în ale căror clădiri nivelul de zgomot este depășit cu diverse valori.

Cele mai zgomotase străzi, unde nivelul de zgomot este depasit cu peste 10 dB, sunt: Calea Republicii · Str. N. Balcescu · Str. I. L. Caragiale · Calea Romanului · Calea Tecuciului · Calea Barladului · Str. Mioritei · Str. Stefan cel Mare.

Urmează apoi străzile unde nivelul de zgomot înregistrează valori mai mari cu 5-10 dB peste limita admisă: Str. Chimiei, Str. Milcov, Str. 9 Mai, Bd. Unirii, Str. Oituz, Str. Energiei, Str. Garii, Str. Alexei Tolstoi, Str. Erou C. Pintea, Str. Stadionului, Bd. Alex. cel Bun, Str. Aprodu Purice, Str. Constantin Ene, Bd. Vasile Parvan, Str. Abatorului, Calea Moldovei, Str. Gheorghe Donici.

Mai bine (dar nu excelent) stau străzile unde nivelul de zgomot este depasit cu 0-5 dB: Str. Marasti, Str. Bucegi, Str. Alecu Russo, Bd. Ionita Sandu Sturza, Str. Vasile Alecsandri, Str. Mihai Eminescu, Str. Ana Ipatescu, Str. Nicu Enea, Str. Mihai Viteazul, Str. 22 Decembrie, Str. Hatman Berescu, Str. Iosif Cocea, Str. Triumfului, Str. Dumbrava Rosie, Calea Moinesti, Str. Banca Nationala, Str. Bogdan Voievod, Str. Condorilor, Str. George Bacovia, Str. Ion Ionescu de la Brad, Str. Libertatii, Str. Neagoe Voda, Str. Nufarului, Str. Plaiului, Str. Buciumului.

Dacă strada voastră nu se află în cele 3 liste de mai sus, sunteți norocoși, nivelul de zgomot se află în limitele normale.

Trafic de sarbatori in Bacau (2)

Ce este de făcut?

Ei bine, asta e treaba Primăriei Bacău, care trebuie să realizeze pe baza acestor hărți un plan prin care să prevină sau să reducă efectele zgomotului ambiant, provocat în mare parte de mijloacele de transport (autovehicule, trenuri, avioane etc). În preajma unităților industriale nu au fost identificare sarcini semnificative de zgomot.

Totuși, SC Institutul de Cercetări în Transporturi – Incertrans SA a formulat câteva cauze și recomandări care vin la pachet cu aceste hărți strategice de zgomot pentru municipiul Bacău:

 • Sarcina de zgomot ridicată a arterelor de circulaţie se datoarează în primul rând traficului ridicat de autovehicule şi în unele cazuri configuratiei stradale (străzi înguste);
 • Primăria municipiului trebuie să desemneze zonele liniştite de pe teritoriul oraşului. Aceste zonele liniştite trebuie integrate în Planul de Urbanism al oraşului. Pe planul de reglementare a zonei trebuie indicate „zonele liniştite din oraş”.

Datele complete, metodele prin care au fost realizate măsurătorile și hărțile rezultate le puteți găsi pe site-ul Primăriei Bacău. Voi interpela executivul astfel încât să începem cât mai curând realizarea planului de acțiune pentru prevenirea și reducerea zgomotului din municipiul Bacău. O soluție care ar rezolva și alte probleme se conturează deja: susținerea alternativelor la transportul cu mașina (biciclete, transport public verde etc).

piste biciclete primaria bacau

5 comentarii la “Conform hărților de zgomot, 6 parcuri sunt singurele zone liniștite din Bacău”

 1. Maria 11 August 2016 at 18:03 Permalink

  Și mai e o mare problemă: mirosul absolut insuportabil care vine de la fermele Agricola și care împuțește tot nordul orașului.

 2. NaziGrammar 11 August 2016 at 21:05 Permalink

  Alecsandri* in loc de Alexandri, dupa cum a dorit poetul;

  • Kristofer 11 August 2016 at 21:06 Permalink

   LoL, așa era scris în strategie și am dat direct copy-paste la străzi.

 3. Alex 12 August 2016 at 15:58 Permalink

  Nu vad Strada Marasesti??
  Sa intelegem ca este foarte linistita ?

  • Kristofer 12 August 2016 at 16:08 Permalink

   Văd că N. Balcescu apare pe listă și totodată că Mărășeștiul e destul de roșu-mov pe hartă. Nu înțeleg de ce nu apare pe lista străzilor.


Lasa un comentariu