În Neamț se întâmplă lucruri faine: festivalul Filmul de Piatra

Marti, 27 August 2013 | stiri | Comenteaza

În acest weekend va avea loc, la Piatra Neamț și la Piatra Fântânele (județul Bistrița-Năsăud), a 6-a ediție a festivalului Filmul de Piatra, care va transmite un mesaj puternic: un eveniment cultural de anvergură poate fi organizat în întregime de voluntari, cu sprijinul comunității, delimitându-se de politicile culturale (adesea restrictive) ale statului.

Așa da! Inițiativele cetățenești trebuie să devină un lucru din ce în ce mai răspândit în societatea romănească, iar festivalul Filmul de Piatra asta își dorește să promoveze, pe lângă proiecțiile, concertele, expozițiile și programele educative de voluntariat.

Cireașa de pe tort: Printre voluntarii acestei ediții a Festivalului se numără Alteța Sa Regală Principele Nicolae al României. De asemenea, printre personalitățile care s-au alăturat festivalului Filmul de Piatra se numără și regizorul de teatru Alexandru Dabija, actrița, cântăreața și compozitoarea Ada Milea, artistul-caricaturist Ion Barbu și pictorul pietrean Laurențiu Dimișcă.

fdp_PrincipeleNicolael

La Piatra Neamț, festivalul se desfășoară vineri și sâmbătă în curtea Muzeului memorial Calistrat Hogaș din Piatra Neamț, iar duminică, la 200 de km depărtare, în campusul de voluntariat Tășuleasa Social din județul Bistrița-Năsăud. Pe lângă trupe și artiști locali, la festival vor concerta Ada Milea și We Singing Colors, iar din programul de proiecții fac parte succese autohtone care n-au ajuns în singurul cinematograf, aflat în paragină, din oraș: Sunt o babă comunista, Domestic, Poziția copilului, O umbră de nor, Vaca finlandeză.

Filmul de Piatra a debutat în 2009, fiind organizat de o echipă foarte tânără și ajungând imediat cel mai iubit și mai așteptat eveniment cultural din nord-estul țării. Ediția din acest weekend poartă numele “3.5” deoarece este o ediție “mică”, fără competiție, juriu și premii, organizată aproape fără buget.

fdp_voluntari_text

Lasa un comentariu