Încep întâlnirile “Mă întorc în Bacău dacă…” în Cluj-Napoca

Miercuri, 30 Martie 2016 | Bacau, Initiative personale | 2 comentarii

Până la infrastructură, stadioane și festivaluri de teatru, Bacăul se confruntă cu o foarte mare problemă: exodul masiv al populației, mai ales în rândul tinerilor. Dacă în 1992 eram peste 200.000, iar în 2002 ne puteam lăuda cu un număr de peste 175.000 de cetățeni, acum nu putem decât să spune că batem spre înjumătățire: circa 140.000 de persoane am mai rămas în oraș.

Partea cea mai alarmantă e că pleacă în primul rând tinerii, majoritatea luând calea altor orașe din România sau a occidentului imediat după terminarea liceului. Cauzele sunt evidente: lipsa oportunităților de dezvoltare, locuri de muncă puține spre deloc, confortul urban lipsește cu desăvârșire, tinerii sunt neglijați atunci când vine vorba de cheltuirea banilor publici, iar calitatea vieții în general lasă de dorit în urbea lui Bacovia.

Motivele de mai sus sunt destul de generale, însă aș vrea să aflu cu exactitate ce îi face pe tinerii din Bacău să plece din oraș și mai ales ce i-ar determina să vină acasă. În acest sens, am demarat campania intitulată “Mă întorc în Bacău dacă ->”, în ideea consultării tinerilor din principalele centre universitare ale României dar și din diaspora. N-am de gând să o fac doar online, ci și prin evenimente, iar primul l-am programat pentru diseară, în Cluj-Napoca, unde zilele astea sunt la lansarea programului Capitalei Tineretului din România.

Astfel, le transmit băcăuanilor care învață sau lucrează în Cluj că îi invit diseară, după ora 20:30, la o discuție despre motivele care i-ar determina să se întoarcă în Bacău. E un exercițiu de imaginație, o consultare, dar și provocare – spuneți-i cum doriți. Candidez ca independent la Primăria și Consiliul Local Bacău și chiar mi-ar plăcea să știu ce putem face pentru a aduce acasă tinerii plecați prin țară sau în străinătate.

Întâlnirea va avea loc miercuri, 30 martie, la Zorki Photo Cafe, începând cu 20:30. Băcăuani din Cluj, vă aștept!

#bacau2016

ma intorc in bacau daca cluj

2 comentarii la “Încep întâlnirile “Mă întorc în Bacău dacă…” în Cluj-Napoca”

  1. cristi 30 Martie 2016 at 14:33 Permalink

    In 92 eram 265.000,in 2004 240.000,acum 165.000.Tragedia este si mai mare pentru ca populatia ramasa este imbatranita,deci va urma o scadere si mai drastica.Probabil ca vom fi nevoiti sa ne pricopsim cu niste pakistanezi.Nici nu stiu daca a fost un plan sa ajungem aici.Este clar ca inchiderea marilor platforme din judet si din resedinta de judet a contat enorm si este foarte clar ca populatia nu a schitat nici un gest sa apere aceste platforme,majoritatea distruse acum.Plan? Se va putea face cand se vor putea uni la o masa conducerea politica,serviciile,elita intelectuala si mediul de afaceri.Plus un mediator credibil.De fapt cred ca este valabil pentru toata Moldova,dar dezbinare ca in aceasta parte de tara nu exista nicaieri.De asta au preferat majoritatea sa plece din tara decit sa se lupte pentru a crea ceva aici.Toti functionarii care au creat bariere in fata dezvoltarii zonei ar trebui sa aiba constiinta incarcata,de la ei a plecat totul.La 27 de ani de la evenimentele din decembrie sa nu avem o centura si un aieroport civilizat,este tragic.

  2. Cezar 31 Martie 2016 at 15:28 Permalink

    Sper sa lansezi si “Raman in Bacau daca”. Multi vor sa plece, inclusiv eu!


Lasa un comentariu