Încercările lui Fechet de a spăla administrația Stavarache pentru venirea Sf. Luchian

Luni, 14 Decembrie 2015 | Bacau, Politica | 3 comentarii

Pe 4 decembrie, Dragoș Luchian, braț la braț cu Mircea Fechet, prezenta într-o conferință de presă două propuneri de transparentizare a administrației publice locale:

 • prima e prealuată de la mine și face referire la abrogarea taxei abuzive de 5 lei/pagină pe care municipalitatea o percepe cetățenilor care solicită informațiile de interes public și pe care Consiliul Local (majoritar PNL, partidul pe care Luchian îl conduce la nivel local) nu a vrut să o scoată în urmă cu 3 luni, când s-a dezbătut plângerea mea prealabilă în ședință publică;

 • a doua presupune publicarea tuturor cheltuielilor pe care le fac Primăria Bacău și Consiliul Județean, dar nu spune cum are de gând să facă asta. După 12 ani de blat, cred și eu că propunerea asta va rămâne la stadiul de promisiune electorală.

Joia trecută, la o săptămână după conferința pe transparență a lui Luchian, RYMD a organizat, în cadrul proiectului de monitorizare a aleșilor locali intitulat Cetățeni Activi pentru Bacău, finanțat din granturi norvegiene, un eveniment exact pe tema transparenței. Mă îndoiesc că ar exista vreo legătură între cele două momente. :)

hotarari adoptate hotarari consultare publica bacau

După ce Marian Dămoc a prezentat rezultatele studiului “M-am decis să mă implic – România 2015”, desfășurat de Academia de Advocacy pe tot teritoriul țării, cercetare din care clar reiese că pentru autoritățile locale din Bacău consultarea publică e un subiect tabu, frâiele discuției au fost preluate de Mircea Fechet, purtător de cuvânt al PNL Bacău și probabil viitor șef de campanie pentru Sfântul Luchian. Ce zice îngerul păzitor al PNL Bacău, în numele partidului care conduce de aproape 12 ani Bacăul:

 • În primărie nu există un compartiment care să pregătească ședințele Consiliului Local, care să ajute și să consilieze juridic membrii CL. În loc să îl discut cu angajații CL, eu trebuie să discut acest proiect de transparentizare tot cu executivul. […] Niciun consilier nu a reclamat în mod public că nu își poate desfășura activitatea pentru că pe nimeni n-a deranjat chestia asta. Probabil nu s-a pus problema pentru că cei de la PNL nu au întâmpinat probleme în a-și promova proiectele. În plus, n-a fost nevoie să inițiem proiecte de hotărâre deoarece întâmplător suntem în același partid cu primarul, iar aproape toate proiectele au fost inițiate de el.

Îl contrazic. Au fost mai mulți consilieri locali liberali care în repetate rânduri au luat cuvântul în ședințe și s-au plâns de proasta pregătire a ședințelor și că nu au cu cine să se consilieze în ceea ce privește aspectele juridice ale proiectelor. Singurul care îi mai ajută este secretarul Popovici.

 • Sper că vor exista suficienți tineri care să se coalizeze în diferite structuri politice, să candideze și să candideze cu niște proiecte personale politice pentru că e nevoie de ei în CL. […] Totuși, e prea frumoasă această discuție despre transparență ca să vorbim despre partide.

Da, corect… Ne-ați chemat să vorbim despre transparență, o ardem așa, utopic, ideal, fără să discutăm despre partidele puturoase care activează la nivel local…

 • Parcările insuficiente sau câinii vagabonzi sunt probleme personale, ale indivizilor, nu sistemice, ale comunității.

Genul de frază care nu are ce căuta la oamenii care cică vor să schimbe lucruri în administrația publică locală. Deci cum, parcările și câinii comunitari care ne mușcă și ne fugăresc pe străzile orașului nu sunt probleme ale comunității, ci pitici pe creier pentru unii sau alții? Trist, domnule șef de campanie! Bagăți-i asta în cap și lui Luchian că sigur o să câștige primăria. Not.

mircea fechet guvern

 • Dacă susținem societatea civilă, mai mult pierdem decât câștigăm voturi.

Probabil de asta ați dat bani de la bugetul local numai sau cu precădere la ONG-urile care o ard flower power și care organizează strângeri de fonduri pe la bazin ori festivaluri de teatru fără cheltuieli transparente. Apropo de festivaluri de teatru…

 • (cu privire la Theaterstock și problemele de transparență de la Teatrul Bacovia) Cineva trebuie să meargă în fața instanței de contencios, urmând ca judecătorul să decidă în sensul Legii 544 dacă teatrul e instituție publică sau nu. Apoi, instanța poate dispune irevocabil și cu caracter obligatoriu ca acele cheltuieli să fie făcute publice.

Să ne spui că cele 1,8 milioane alocate către Teatrul Municipal Bacovia (instituție publică de cultură) de Consiliul Local Bacău pentru desfășurarea Theaterstock nu sunt cheltuieli publice și că acest lucru trebuie decis de instanța, asta înseamnă să fii manipulator. Zic manipulator pentru că Mircea Fechet este un om pregătit, care cunoaște legea, dar care preferă să o interpreteze nu în interesul nostru, al cetățenilor, ci spre câștigul grupului de interes din care face parte și al cărui lider a devenit acum Dragoș Luchian.

Mulțumesc celui care mi-a trimis înregistrarea discuțiilor, știe el cine. Cui nu-i convine că discuțiile sunt publice și ajung pe la tot felul de nebuni ca mine, chiar dacă nu am fost prezent, e liber să se ducă în sectorul privat și să câștige acolo bani.

conferinta transparenta mircea fechet

3 comentarii la “Încercările lui Fechet de a spăla administrația Stavarache pentru venirea Sf. Luchian”

 1. zippo 14 Decembrie 2015 at 15:47 Permalink

  citim de aici in pagina 2 exact in primul paragraf: “instit publica subordonata consiliului local Bacau”

  http://www.primariabacau.ro/fisiere/subpagini_fisiere/Dispozitie_pentru_ocuparea_functiei_de_manager_al_teatrului_Bacovia.pdf

  “(cu privire la Theaterstock și problemele de transparență de la Teatrul Bacovia) Cineva trebuie să meargă în fața instanței de contencios, urmând ca judecătorul să decidă în sensul Legii 544 dacă teatrul e instituție publică sau nu. Apoi, instanța poate dispune irevocabil și cu caracter obligatoriu ca acele cheltuieli să fie făcute publice.”

  domnul Mircea Fechet tocmai declara public ca incalca legea.

 2. Nelu Roman 14 Decembrie 2015 at 23:55 Permalink

  Parcă văd ca vom avea de ales între Luchian, Necula, Manolache, poate și Birzu. Deci, nu avem pe nimeni interesat de soarta comunității. Doar pentru ei și partid.


Lasa un comentariu