Inculpatul Necula Cosmin vrea să scape la CCR de dosarul de corupție în care este trimis în judecată de DNA

Marti, 19 Mai 2020 | Bacau, stiri | 2 comentarii

După vreo doi ani de camere preliminare, clasări ale procurorilor DNA Bacău și contestații ale inculpaților, dosarul finanțărilor sportive din 2017 a ajuns în cele din urmă în faza de judecată. Dar nu la Bacău, ci la Tribunalul Neamț. Apropo de asta, mai țineți minte când Cosmin Necula, înainte de obținerea mandatului de primar, ridica în slăvi justiția băcăuană când liberalii erau acuzați de fapte de corupție pe bandă rulantă și chiar condamnați?

Vă întreb asta pentru că Necula și-a strămutat la Tribunalul Neamț dosarul de corupție în care este acuzat de DNA împreună cu viceprimarul Dragoș Ștefan de abuz în serviciu pentru împărțirea discreționară a unor fonduri nerambursabile către echipa de fotbal de la Aerostar. Prejudiciul se ridică la peste jumătate de milion de lei.

Judecata a început în februarie 2020, iar dacă la primul termen s-a produs o amânare din cauza lipsei de procedură față de CRE Bacău, la a doua înfățișare primarul Necula a ridicat excepție de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 297 privind abuzul în serviciu din Noul Cod Penal.

Mai pe șleau, știe că pe fond e cam groasă, așa că de ce să nu apeleze la un astfel de șiretlic? Sigur, e dreptul lui, dar deciziile Curții Constituționale pe abuzul în serviciu sunt clare: sintagma “îndeplinește în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înțelege “îndeplinește prin încălcarea legii”. Iar în cazul de față, așa cum am demonstrat și în instanță când am atacat clasarea procurorilor DNA Bacău, avem de-a face cu o încălcare a dispozițiilor Legii 350/2005 a finanțărilor nerambursabile.

Oricum, Cosmin Necula nu are amintiri prea plăcute cu CCR. A mai avut o cauză acolo în 2015, când a încercat să scape pe motive de neconstituționalitate a prevederilor legii ANI de amenda de 20.000 de lei pe care o primise de la Agenția Națională de Integritate pentru că nu își îndeplinise atribuția, pe vremea când era deputat în Comisia juridică, de a-l revoca din funcţie pe Petre Roman pentru incompatibilitate.

Dacă vreți să urmăriți dosarul de la CCR în care Cosmin Necula vrea scape de dosarul DNA schilodind totodată și mai mult prevederile în vigoare pentru faptele de corupție, căutați 450D/2020.

Oricum, procesul de la Tribunalul Neamț merge mai departe pe fond, mai ales acum, după încheierea stării de urgență, judecătorii având obligația să dea un termen până la sfârșitul lunii iulie, potrivit comunicărilor de la CSM.

Fiat justitia!

Update: termen fixat pe 23 iunie.

dragos-stefan-cosmin-necula

foto: fermapolitica.ro

2 comentarii la “Inculpatul Necula Cosmin vrea să scape la CCR de dosarul de corupție în care este trimis în judecată de DNA”

  1. Io 19 Mai 2020 at 17:01 Permalink

    BMW justitia…

  2. Alin 20 Mai 2020 at 02:58 Permalink

    Felicitari pentru insistenta! Show must go on!


Lasa un comentariu