Într-un an de zile s-a triplat rata de absorbție a fondurilor europene

Cea mai bună modalitate prin care economia României se poate dezvolta este, fără îndoială, atragerea fondurilor europene. Nu e părerea mea, ci un lucru evident.

Avem ocazia să aducem în țară zeci de miliarde de euro, bani pe care îi putem investi în absolut toate domeniile. Asta înseamnă locuri de muncă, bani la buget și stabilitate economică. Deci, un trai mai bun pentru fiecare dintre noi.

Am spus lucruri mari, dar de care se pare că ne apropiem cu pași siguri, uneori chiar repezi. Cum ar fi dacă ați afla că veniturile voastre au crescut de 3 ori? Dacă salariul vostru ar fi de 3 ori mai mare, dacă în buzunar v-ar intra lunar de 3 ori mai mulți bani? Cam asta a reușit Guvernul USL să realizeze în aproximativ 1 an de guvernare în ceea ce privește banii europeni: triplarea ratei de absorbție a fondurilor europene.

autostrada 4 constanta centura

În aprilie 2012, la prăbușirea definitivă a guvernelor PDL, rata de absorbție era de 7,5%, iar majoritatea programelor sectoriale erau blocate din cauza managementului defectuos al guvernelor portocalii. Astăzi, după un an de guvernare USL, 20% este procentul ratei de absorbție.

Ca fapt divers, în lunile mai-iunie 2013, Guvernul Ponta a reușit să absoarbă peste 4% din fondurile europene, adică peste jumătate din cât au reușit guvernele PDL în 4 ani.

Mai multe detalii găsiți pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.

rata absorbtie fonduri europene guvernul usl 2013

16 thoughts on “Într-un an de zile s-a triplat rata de absorbție a fondurilor europene

  1. Vad ca propaganda USL funtioneaza bine. Nici macar nu ai verificat datele, dar pentru tine ce conteaza, ca doar ii susti pe socialisti.

    Usl-ul a adunat banii reali si banii trimisi spre decontare, care n-o sa vina prea curand. Oricum e posibil sa nu vina deloc, caci depinde de respectarea legalitatii.

    Cand guvernul Ungureanu a dublat rata de absorbtiei, nu am vazut niciun articol despre acest subiect.

    Nu stiu cum poti sa simpatizezi usl, cand psd-ul a distrus tara in 2000-2004, iar PNL-ul in frunte cu adormitul se duce in prapastie. Macar pe timpul guvernarii pdl tot se mai misca ceva: proiecte se terminau pe bana rulanta (astia nici macar o autostrada nu incep), a redus cheltuielile statului (le reprosez ca nu a facut curatenie „generala” in stat. Macar de concediau un sfert de bugetari ca tot era putin. AVem prea multi bugetari in ROmania. Cand zic bugetari, sa nu te folosesti de medici, profesori, pompieri, ca nu la ei ma referam in principal. Au redus numarul asistatilor hoti.)

    Sa nu ma faci basisti/pdlist ca nu am votat pdl-ul niciodata si nici n-o sa votez. Astept sa vad ce ofera noua republica. Daca nu ofera nimic, stau acasa.

    Usl-ul a facut prea multe greseli:
    -Ponta a fost prins ca a plagiat si nu demisioneaza.
    -A demis peste noapte comisia de etica ca sa nu primeasca un raspuns negativ. Comisia universitatii de drept a hotarat ca e plagiat.
    -Atac asupra justitiei, cand erau arestati oamenii usl-ului.
    -Atac asupra statului de drept cand au vrut sa-l „detroneze” pe mariar
    -Nu vor sa reduca numarul parlamentarilor, cand poporul a zis ca vrea 300 parlamentari.
    -In noua constitutie, vor sa deregleze puterile in stat. Parlamentul va deveni putere absoluta in stat. In privinta asta, Nastase a facut treaba buna cu constitutia actuala. In acest moment, puterile in stat sunt echilibrate.
    – „Cel mai cinstit guvern pe care l-a avut Romania” – 13 ministri cu probleme care au fost demisi , din care unul condamnat.
    – L-au pus pe Fenechiu ministru cand toti europenii i-au avertizat ca au ministru cu probleme.
    – Au zis ca nu vor guverna ca pdl, cand nu au facut nimic din ce si-au propus sau au guvernat la fel ca pdl-ul: nu au scazut tva, nu vor folosi ordonate de guvern, cand au folosit, vor redeschide toate spitalele etc.
    -Nu sunt in stare sa privatezize ceva. Nici macar cfr marfa nu l-au privatizat cum trebuie. Au creeat monopol.
    -Sa nu mai zic ca totul s-a prabusit in ultimul an: investitiile straine au scazut cu 37%, iar productia industriala a scazut cu 10% intr-o luna.
    -„Nu atingeti Rosia montana si nu folositi gazele de sist”. Ei fac ce nu erau de acord.
    -Au pus-o pe abramburica ministru al educatiei, care anul trecut propunea ca cei fara bac sa intre la facultate. Ea sprijina toate facultatile. Normal ca a dat mai usor la bac anul asta.

    Nu-mi vine sa cred ca am scris atata degeaba. Oricum am scris rapid, ca nu e greu sa gasesc greselile usl-ului.

  2. Am uitat sa zic ca el face planuri de 10 miliarde de euro, dar a atras in primele 6 luni doar 300 milioane: dezastru-record pentru ROmania

    1. De unde ai scos cifra asta mica de 300 de milioane? Numai 270 sunt atrase la Bacau, pentru centura. E ok sa fii combatant, dar sa ai informatii adevarate.

      1. Stai putin, cum vine chestia cu centura? Proiectul este taraganat de vreo 10 ani si e trecut prin mai multe guvernari. Plus ca inca nu s-a terminat licitatia, nu s-a anuntat castigatorul, nu exista nimic concret. Centrua e inca e un proiect care probabil va mai avea de-a face cu cel putin inca o guvernare pana va fi finalizat.

        1. Răbdare, răbdare. Dacă au dat drumul la licitație, treaba va fi făcută, nu există cale de întoarcere. Câștigătorul licitației va fi anunțat în curând.

  3. Kristofer… şi totuşi cum comentezi cele expuse de Vlad, atât de adevărate şi corect expuse? Banii ăia trebuiau să intre de când hăul şi nu acum. Şi în mod sigur ŢIE, MIE, NOUĂ, ăstora de jos nu au adus nimic bun, că i-au dat tot la clienţii lor. Zici că ar fi o mare realizare? Gândeşte-te că Polonia are o rată de absorţie a fondurilor europene undeva la 65% şi are drept ţintă o rată de 90%. Şi diferenţa se vede.
    http://www.europuls.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=616:fonduri-structurale-polonia-romania-2007-2013-capacitate-de-absorbtie&catid=112:dezvoltare-regional&Itemid=1245
    Zici de şoseaua de centură a Bacăului de 270 de milioane? Asta e din categoria Năstase? Cât ar avea şoseaua asta de centură? 200 km?

    1. asa este, numai k Polonia ii are ca vecini pe cehi, slovaci, NEMTI si cu asta deja am zis totul, iar coruptia, furaciunea, lenea este mult mai mica decat la noi!!!

    2. Hai ca mai pun cateva pe care le-am uitat.
      – Usl-ul sprijina initiativa lui Sebastian Ghita care permite ascultarea telefoanelor cand au respins de 2 ori(in senat si camera deputatilor) acelasi proiect propus de Pirpiliu

      -Se lauda ca l-a adus pe Hayssam, cand n-are nicio treaba despre acest subiect. Se mai face si de ras cand spunea ca nu avem tratat de extradare, iar dupa cateva momente: „Am verificat şi e eroarea mea, avem un acord aprobat a doua zi după învestirea Guvernului, pe 8 mai 2012. Îmi cer iertare, un jurnalist m-a informat între timp”

      -Ponta minte ca nu a cerut derogari pentru tintele ratate, iar dupa o luna FMI-ul publica scrisoarea si minciuna iese la iveala.

      -Noi vrem centura, cand CNADNR a semnat contracte de 6 milioane de euro in prima jumatate a acestui an?

      -O stire „calda” care are legatura cu articolul. Putem sa ne luam adio de la fondurile europene 2014-2020, daca Ponta nu revizuieste planul trimis de el pentru accesarea fondurilor. Nici macar un amarat de plan nu au reusit sa faca.

  4. cei de la guvern se gandesc doar la traiul lor, in schimb NOI, oamenii de rand care vrem sa avem un trai mai bun si sa facem ceva pt noi trebuie sa plecam in afara tarii pt a face 2 lei in plus, si va vb din propria experienta, sunt in Italia dar si aici situatia nu este asa de „roza” si dupa cum spune o vorva din popor, „muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta in poarta…” ar trebui dat jos tot guvernul, si sa fim condusi de oameni tineri care isi doresc k adevarat sa schimbe aceasta tara, pt k s-ar putea face si acest lucru, in bine…!!

    1. „si sa fim condusi de oameni tineri care isi doresc k adevarat sa schimbe aceasta tara”
      Nu ne trebuie tineri, ci oameni de afaceri care au realizat ceva. Cand zic oameni de afaceri, nu ma refer la cei care fac afaceri cu statul, ci oameni care au pornit de la 0 si prin munca au castigat bani. Toti ministrii care i-a avut romania au lucrat la stat toata viata.

      Cum sa conduca un bugetar tara, cand el n-a condus o afacere in viata lui? Statul trebuie condus ca o afacere si nu pentru pomeni electorale.

      1. Cum? Statul trebuie condus ca o afacere? Adică scopul statului trebuie să fie profitul, nu bunăstarea cetățenilor? Cum adica, ce vrei să spui prin faptul că statul trebuie condus ca o afacere?

        Noi avem nevoie de oameni liberi, curați, modești, fără pretenții financiare, fără interese. Să fim serioși, oamenii de afaceri au interese care converg către un singur lucru: banii.

        1. „Noi avem nevoie de oameni liberi, curați, modești, fără pretenții financiare, fără interese. Să fim serioși, oamenii de afaceri au interese care converg către un singur lucru: banii.”
          Acum Cristian, numeşte-mi te rog un politician care să corespundă descrierii tale. Din orice partid, din orice timp.
          Cât despre afirmaţia că statul trebuie condus ca o afacere. DA! Statul trebuie condus ca o afacere. În schimb politica este o afacere pentru ei, ceea ce nu e bine.
          De ce ar fi mai bine o privatizare a statului în toate domeniile? La sănătate – statul face concurenţă neloială spitalelor private. Încasează banii de la bugetul de sănătate dar în schimb oferă servicii sanitare execrabile, iar când ai nevoie de un medicament sau altceva, ajungi până la urmă să-l plăteşti tu, deşi statul îţi „fură” undeva la 45% din banii tăi.
          Pensiile – te obligă să plăteşti, să cotizezi la un fond de pensii din care nu vei profita, iar dacă tu nu realizezi asta înseamnă că eşti rupt de realitatea actuală socială şi economică.
          Statul te obligă să cotizezi pentru a-ţi asigura protecţia şi asistenţa în faţa legii, în schimb nu îţi oferă nimic din aceste servicii pentru care plăteşti. Hoţul îţi intră în casă iar tu nu te poţi apăra deloc deoarece vei fi acuzat de crimă. Poliţia îţi cere mită. În Parlament au ajuns toţi condamnaţii cam în toate tipurile de infracţiuni.
          Spune-mi acum – eşti mulţumit de toate astea? Continuăm?
          Părinţii tăi plătesc pentru sistemul de învăţământ de stat, în schimb ai ajuns la o facultate privată, dacă nu mă înşel. De ce? Că până la urmă sistemul de învăţământ de stat este falimentar şi nu oferă calitate pentru banii pe care îi cere.
          Transporturile – sunteţi (că eu nu mă mai găsesc în România de vreo 9 ani) taxaţi pentru drumuri de care nu aveţi parte prin taxa de mediu, rovignetă, accize, amenzi exagerate şi altele.
          Da, încă o dată, statul trebuie condus ca o afacere. Din afacerea asta trebuie să iasă profitul în interesul cetăţenilor nu a celor puţini, „aleşii”.

  5. @kristofer

    Da, statul trebuie condus ca o afacere. Daca un politician isi deschide o afacere, care n-are legatura cu statul, va da faliment imediat(cel mai bun caz e patriciu cu mic.ro).

    Cetatenii trebuie sa profite indirect de stat. Ce se intampla acum? Statul incearca sa plateasca asistatii, bugetarii si pensionarii, furand de la privati, dar banii nu ajung asa ca se tot imprumuta. Bula asta se tot mareste, pana va exploda si nu vor mai ajunge banii pentru nimic(toate firmele au plecat din cauza suprataxarii si imprumuturile nu mai ajung)

    Statul nu trebuie sa creeze direct locuri de munca ca acum(majoritatea lucreaza la stat). Trebuie sa reduca numarul asistatilor si bugetarilor (sa nu mai fie socialist)si sa investeasca indirect in firmele private. Cum indirect? De exemplu sa investeasca in autostrazi, parcuri industriale, sa reduca taxele etc, adica sa devina mai atractiv pentru investitori. Profitul va fi folosit pentru cetateni, dar in mod indirect.

    Profitul nu trebuie impartit la cetateni(daca statul are bani, nu va angajati alti oameni la stat sau sa mareasca prea mult salariile lor).

    Multe taxe ar trebui sa dispare, iar cetateanul trebuie sa aleaga pe care vrea sa le plateasca:
    – Daca un om, nu vrea sa plateasca asigurarea de sanatate la stat, el nu va beneficia de acest drept. De ce trebuie sa beneficieze un om sarac care nu a platit deloc asigurarea, de acelasi drept ca unul mai bogat? Daca vreau sa plateasc o asigurare privata de ce n-am voie? Cat plateasc, de atat beneficiez. Nimeni nu trebuie sa stea in spital pe banii mei.
    -Daca un om, nu vrea sa plateasca taxa radio, ca nu se uita la tvr, de ce trebuie sa o plateasca ca sa aiba serviciu unii bugetari?
    -De ce trebuie sa plateasca unii invatamantul de stat, daca nu-l vor sa-l foloseasca. Daca nu am copil sau vreau sa-l inscriu la scoala privata, de ce trebuie sa plateasc si invatamantul de stat?

    Oamenii nu sunt egali. Cei care nu vor sa munceasca, treaba lor, statul nu trebuie sa-i ajute. De exemplu, daca nu inveti de ce trebuie sa-ti dea ajutor social sau salariu minim?
    Vad ca m-am bagat din greseala in capitalism Vs socialism(fiecare „directie” foloseste profitul diferit, deci tot suntem cam pe subiect), dar uite un exemplu bun de ce urasc socialismul:

    „Un profesor de economie de la un colegiu a declarat ca nu a picat vreodata pe cineva la examen, dar a picat odata o grupa intreaga.
    Acea clasa a insistat ca socialismul este functional si ca nimeni nu ar trebui sa fie sarac si nimeni bogat, toata lumea EGALA!
    Profesorul le-a spus, „OK, vom face in grupa aceasta un experiment asupra socialismului.
    Se va face media tuturor notelor, si fiecare va primi aceeasi nota, astfel incat niciunul nu va pica si niciunul nu va primi nota 10.”
    Dupa primul test, notele au fost adunate si impartite la numarul de studenti, si toti au primit un 8.
    Studentii care au studiat intens au fost suparati, dar cei care au invatat mai putin au fost bucurosi peste masura.
    Cum cel de-al doilea test se apropia, studentii care studiasera putin au invatat si mai putin, iar cei care studiasera mai intens si-au spus ca si ei vor o „pomana”, asa incat si ei au studiat mai putin.
    Media celui de-al doilea test a fost 6! Nimeni nu mai era fericit.
    Cand a fost dat al treilea test, media notelor a fost 4.
    Notele nu au fost crescatoare deoarece au aparut certurile, acuzatiile, ura si nimeni nu a vrut sa invete pentru beneficiul altuia. Spre marea surpriza a tuturor studentilor, toti au picat.”

    Am observat ca tinerii si privatii prefera capitalismul. Ei vor sa munceasca doar pentru ei.

    Poate voi scrie si maine ceva, ca mai sunt multe de zis, dar acum e ora 3:30 si m-am cam plictisit de scris.

  6. „Răbdare, răbdare. Dacă au dat drumul la licitație, treaba va fi făcută, nu există cale de întoarcere. Câștigătorul licitației va fi anunțat în curând.”

    S-a intamplat ce am zis.
    „Lucrările la șoseaua de centură a municipiului Bacău au tot mai puține șanse să demareze în acest an. Și asta deoarece Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a tot amânat termenul de depunere a ofertelor de către constructorii interesați să își adjudece această lucrare amplă și atât de așteptată de comunitatea băcăuană. Inițial, primul termen de depunere a ofertelor la licitație a fost 10 iulie. De atunci acesta s-a amânat de patru ori și încă lucrurile nu sunt bătute în cuie.”

    Uite ce am zis intr-un post:
    „-Noi vrem centura, cand CNADNR a semnat contracte de 6 milioane de euro in prima jumatate a acestui an?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *