IPJ Bacău a mințit în privința salariilor ascunse în declarațiile de avere. ANI poate declanșa din oficiu procedura de evaluare

Luni, 4 Februarie 2019 | Bacau, stiri | Comenteaza

În urmă cu vreo două luni, Ziarul de Bacău dezvăluia culmea secretomaniei de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău: că șefii poliției și-au ascuns salariile din declarațiile de avere. Și nu doar pe ale lor, ci și ale tuturor angajaților instituției, în ciuda prevederilor legale.

Cătălin Crețu, purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, a justificat secretomania susținând că Agenția Națională de Integritate (ANI) a cerut ca salariile lunare ale polițiștilor să fie păstrate confidențiale. Acest lucru este total fals și vă spun asta pentru că m-am interesat la ANI, printr-o solicitare prin aplicația Ia Statul La Întrebări, agenția venind cu precizări oficiale despre această situație ce se situează categoric în afara legii.

1. Agenția Națională de Integritate nu a solicitat niciunei instituții sau autorități publice păstrarea confidențială a salariilor lunare. De altfel, în declarațiile de avere nu se completează venitul lunar încasat ci venitul corespunzător anului fiscal anterior.

 

2. Toate declarațiile de avere și de intere au același regim juridic, acesta fiind reglementat de Legea nr. 176/2010.

 

3. Potrivit art. 29 alin. (1) din Legea nr. 176/2010, nedepunerea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese în termenele prevăzute de prezenta lege, precum şi nedeclararea, în declaraţia întocmită potrivit anexei nr. 1, a cuantumului veniturilor realizate, sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei. Agenţia poate declanşa din oficiu procedura de evaluare.

Așadar, IPJ Bacău a mințit opinia publică prin declarația dată Ziarului de Bacău, prefectul se face că nu vede starea de nelegalitate, dar ANI e pe cale să declanșeze din oficiu procedura de evaluare pentru sancționarea celor care au încălcat și încalcă în continuarea legea.

politie bacau

Lasa un comentariu