Legea trebuie să fie egală pentru toți. Cazul extinderii abatorului Agricola

Miercuri, 11 Mai 2022 | Bacau | 2 comentarii

Oricare ar fi cifra de afaceri și oricâte locuri de muncă ar găzdui, orice companie care funcționează pe raza municipiului Bacău trebuie să respecte legea, iar autoritățile să o aplice în consecință indiferent că este vorba de o societate de mărimea agricola Agricola. Egalitatea în fața legii este temelia statului de drept.

În 2020, când “echipa” de campanie nu a fost de acord să ieșim cu o poziție publică în acest sens, eu am continuat să îmi arăt public susținerea față de locuitorii cartierului Gherăiești care au semnalat extinderea ilegală a abatorului de păsări, în ciuda diverselor sfaturi și voci care îmi spuneau că în stilul ăsta nu voi avea o carieră politică prea lungă.

Conform normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației (OMS 119/2014), distanțele minime de protecție sanitară între teritoriile protejate (cum ar fi zonele de locuit) și o serie de unități care produc disconfort și riscuri asupra sănătății populației sunt în cazul abatoarelor de minim 500 metri, iar în cazul stațiilor de epurare a apelor uzate de minim 300 metri.

Cetățenii din Gherăiești nu s-au lăsat și și-au continuat greaua luptă din justiție, reușind la Curtea de Apel abia în luna aprilie a acestui an să anuleze acordul de mediu care stă la baza emiterii autorizației de construire pe care fostul primar Necula a semnat-o pe 31 august 2020, pe ultima sută de metri a mandatului.

Având în vedere înțelegerile ulterioare dintre fostul și actualul primar, nu e de mirare atitudinea pe care factorii decidenți responsabili au afișat-o față de acești cetățeni care au refuzat să fie de acord cu poluarea din zonă pe care din când în când o resimțim, să nu uităm, în tot orașul.

Având în vedere anularea acordului de mediu de către Curtea de Apel Bacău, astăzi i-am solicitat în scris primarului Stanciu-Viziteu să ne spună dacă va face demersurile necesare pentru revocarea autorizației de construire și ce planuri are pentru limitarea poluării cauzate de Agricola.

Între timp, a fost deschis și un dosar penal pentru lucrările ilegale de la abatorul Agricola din Gherăiești. Detalii în Ziarul de Bacău.

cristian ghinghes campanie gheraiesti

2 comentarii la “Legea trebuie să fie egală pentru toți. Cazul extinderii abatorului Agricola”

  1. mihai 12 Mai 2022 at 21:06 Permalink

    In anii 70 cand s-a construit acest abator nu era nicio casa in jur . Ma intreb cine a dat autorizatii de constructii la case la 10 metri de un abator de pasari ? De asemenea nu exista persoana in cartierul Gheraiesti care poate spune ca nu a stiut ca este abatorul acolo cand s-au apucat de case. Ce ar trebui sa faca aceasta companie ?Sa faca un abator mobil astfel incat odata la cativa zeci de ani sa fuga de casele construite in jur ?

  2. George 16 Septembrie 2022 at 13:29 Permalink

    Mihai probabil ca mănânci ceva de pe urma abatorului eu zic sa te mai documentezi .case în zona erau construite încă din anul 1965.
    Dacă tot ne place în CE vezi un pic câte abatoare funcționează în interiorul orașelor. Și DA ! Nu respecți normele de poluare te modernizezi sau îți închizi taraba .


Lasa un comentariu