Legea trebuie să fie egală pentru toți. Cazul extinderii abatorului Agricola

Miercuri, 11 Mai 2022 | Bacau | 1 comentariu

Oricare ar fi cifra de afaceri și oricâte locuri de muncă ar găzdui, orice companie care funcționează pe raza municipiului Bacău trebuie să respecte legea, iar autoritățile să o aplice în consecință indiferent că este vorba de o societate de mărimea agricola Agricola. Egalitatea în fața legii este temelia statului de drept.

În 2020, când “echipa” de campanie nu a fost de acord să ieșim cu o poziție publică în acest sens, eu am continuat să îmi arăt public susținerea față de locuitorii cartierului Gherăiești care au semnalat extinderea ilegală a abatorului de păsări, în ciuda diverselor sfaturi și voci care îmi spuneau că în stilul ăsta nu voi avea o carieră politică prea lungă.

Conform normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației (OMS 119/2014), distanțele minime de protecție sanitară între teritoriile protejate (cum ar fi zonele de locuit) și o serie de unități care produc disconfort și riscuri asupra sănătății populației sunt în cazul abatoarelor de minim 500 metri, iar în cazul stațiilor de epurare a apelor uzate de minim 300 metri.

Cetățenii din Gherăiești nu s-au lăsat și și-au continuat greaua luptă din justiție, reușind la Curtea de Apel abia în luna aprilie a acestui an să anuleze acordul de mediu care stă la baza emiterii autorizației de construire pe care fostul primar Necula a semnat-o pe 31 august 2020, pe ultima sută de metri a mandatului.

Având în vedere înțelegerile ulterioare dintre fostul și actualul primar, nu e de mirare atitudinea pe care factorii decidenți responsabili au afișat-o față de acești cetățeni care au refuzat să fie de acord cu poluarea din zonă pe care din când în când o resimțim, să nu uităm, în tot orașul.

Având în vedere anularea acordului de mediu de către Curtea de Apel Bacău, astăzi i-am solicitat în scris primarului Stanciu-Viziteu să ne spună dacă va face demersurile necesare pentru revocarea autorizației de construire și ce planuri are pentru limitarea poluării cauzate de Agricola.

Între timp, a fost deschis și un dosar penal pentru lucrările ilegale de la abatorul Agricola din Gherăiești. Detalii în Ziarul de Bacău.

cristian ghinghes campanie gheraiesti

1 comentariu la “Legea trebuie să fie egală pentru toți. Cazul extinderii abatorului Agricola”

  1. mihai 12 Mai 2022 at 21:06 Permalink

    In anii 70 cand s-a construit acest abator nu era nicio casa in jur . Ma intreb cine a dat autorizatii de constructii la case la 10 metri de un abator de pasari ? De asemenea nu exista persoana in cartierul Gheraiesti care poate spune ca nu a stiut ca este abatorul acolo cand s-au apucat de case. Ce ar trebui sa faca aceasta companie ?Sa faca un abator mobil astfel incat odata la cativa zeci de ani sa fuga de casele construite in jur ?


Lasa un comentariu