Letea Veche și implicit târgul auto au nevoie de o conexiune mai bună cu orașul

Miercuri, 17 Aprilie 2019 | Bacau, Initiative personale | 1 comentariu

Mii de persoane vizitează săptămânal târgul auto din Șerbănești din estul municipiului Bacău, care a depășit în ultimii ani dimensiunea automobilistică a oborului. E mai mult de atât, dar mai ales un loc de întâlnire de care cred că o comunitate locală are nevoie.

Cum ar fi să putem ajunge în Letea Veche, dincolo de râul Bistrița, în doar 10-15 minute, pe jos sau cu bicicleta, traversând luciul apei pe un pod pentru pietoni și bicicliști care să lege Insula de Agrement și implicit cartierul Bistrița Lac de periferia estică a orașului?

E unul dintre proiectele care îmi plac cel mai mult din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă și îmi pare rău că actuala administrație nu l-a inclus în portofoliul de investiții pentru care municipalitatea va primi fonduri europene de zeci de milioane de euro. Dacă ar depinde de mine, acesta ar fi un proiect vital.

pmud traseu biciclete insula letea

În acest context, ideea mutării târgului pe o tarla liberă, mult mai aerisită, e binevenită, însă această operațiune nu va rezolva mare lucru nici pentru locuitorii din Letea Veche (pe cale să devină aproape cartier al orașului în sens teritorial), nici pentru miile de vizitatori săptămânali care vin din oraș.

Soluția dublei conectări a comunei Letea Veche, pe lângă podul de la Șerbănești, va deschide orașul spre est și va reuși, cred eu, să producă ceea ce visez într-o bună zi să avem: un Bacău “rotunjit”, care depășește din punct de vedere urbanistic cele două bariere uriașe: apa la est (care de fapt este o mare oportunitate pentru îmbunătățirea calității vieții) și calea ferată la vest.

Voi pune pe tapet această discuție și la ședința de vineri a Consiliului Local, când pe ordinea de zi avem un proiect privind asocierea cu UAT Letea Veche pentru mutarea târgului pe terenul de 6 ha (tarlaua 22 din imagine).

amplasament nou targ auto bacau

1 comentariu la “Letea Veche și implicit târgul auto au nevoie de o conexiune mai bună cu orașul”

  1. dragos b 17 Aprilie 2019 at 17:37 Permalink

    A existat podul de deasupra conductei cu apă industrială imediat în aval de barajul/stăvilarul de la Insulă/Kaufland. Ar fi bine dacă s-ar repara mai repede micul podul peste Bârnat aflat lângă barajul/stăvilarul de la Autogară. Nu e mare lucru de făcut. Şi vechiul pod pietonal de sub podul de cale ferată de la Gherăieşti era foarte util. Nu-i prea plăcut să te surprindă trenul când traversezi folosind secţiunea pietonală a podului de cale ferată.


Lasa un comentariu