Multi soferi circula cu numarul de inmatriculare provizoriu expirat

Luni, 9 Februarie 2009 | Bacau, foto, stiri | 11 comentarii

Faptul semnalat de mine in titlul articolului este determinat de inconstienta. Nu gasesc alt termen de a descrie ce este in capul conducatorilor de autovehicule care circula cu numarul de inmatriculare provizoriu numit si “numar rosu”, expirat.

Majoritatea autovehiculelor carora le-a expirat valabilitatea autorizatiei provizorii de circulatie, sunt de obicei masini second-hand, aduse recent din Germania. Aceste autoturisme sunt aduse in tara cu un numar de zoll, care poate fi valabil pe 5, 15, 30, 60 sau 90 de zile. Cele pe 5 zile sunt insemnate cu galben in dreapta placutei, sunt foarte ieftine si se pot lua foarte repede. Cele pe 15, 30, 60 sau 90 sunt insemnate cu rosu si necesita TUV.

Cum numerele de zoll expira repede, posesorii de autovehicule achizitionate din Germania sunt nevoiti sa recurga in Romania la inmatricularea pe 30 de zile a masinii. Aceasta placuta provizorie este alba si are semne rosii. Numarul inscriptionat pe placuta nu este aleatoriu ci respecta o anumita ordine si ajuta politistii sa depisteze soferii care circula cu numarul de inmatriculare expirat.

Am primit recent o fotografie in care apare un echipaj de politie ce trage pe dreapta un sofer care circula cu numarul provizoriu de inmatriculare expirat. Cadrul este capturat cu ajutorul unui telefon mobil in parcarea ce apartine magazinul Real din Bacau.


PS: Este posibil ca in viitor sa va fac cunostinta cu colectia mea mea de numere.

11 comentarii la “Multi soferi circula cu numarul de inmatriculare provizoriu expirat”

 1. ZAn Ton 9 Februarie 2009 at 16:59 Permalink

  der Zoll = vamă

 2. Mihai 9 Februarie 2009 at 17:03 Permalink

  Risti destul de multe sa circuli cu numere expirate. E o infractiune din cate stiu, nu doar contravenienta. In afara de substantiala amenda, risti si dosar penal… pentru ce ? :)

 3. Florin P. 9 Februarie 2009 at 17:09 Permalink

  E posibil ca unii sa n-aiba suficienti bani sa o inmatriculeze. Cit priveste “contravenienta”, cred ca sint lucruri mai importante de care sa se ocupe Garcea.

 4. Imperfectul 9 Februarie 2009 at 17:51 Permalink

  Este infractiune si nu contraventie! Si dupa cum spunea si Zan Ton e vorba de numere provizorii pentru iesirea din tara, pe scurt numere de vama si nu de zoll.
  De ce circula asa? Simplu! Pentru ca nimeni sau aproape nimeni nu-i deranjeaza cu ceva!

 5. PaRaDoX 9 Februarie 2009 at 18:58 Permalink

  La ce legi de cacao sunt in Romania soferii sunt aproape fortati sa circule cu numerele expirate. De ce ii acuzi de inconstienta??? Crezi ca ei au dat bani pe o masina sa mearga 30 de zile cu ea, doar fiindca taxa sa marit ca prin surprindere cu mult peste limita bunului simt? Si daca ii prinde se rezolva cu spaga. Si tot iese mai ieftin decat sa plateasca taxa.

 6. Tase 9 Februarie 2009 at 20:28 Permalink

  Este inconstienta, intr-adevar! Sa risti sa ai cazier pentru o prostie!
  Faptul ca s-a schimbat taxa si nu ai bani sa o platesti nu te absolva de respectarea legii (in speta, a Codului Rutier).
  Exista alte cai, cum ar fi actionarea in instanta a statului si prelungirea numerelor provizorii pana la solutionarea cauzei!

 7. Anonymous 12 Februarie 2009 at 13:05 Permalink

  Se poate actiona in instanta si prelungi;de ex. 2 ani cat dureaza procesul nr. rosii?Exista un precedent?Daca a reusit cineva va rog sa posteze aci.Opinia mea este ca ar fi cea mai tare varianta de fentare si cea mai legala!JOS TAXA!!!

 8. caiuscorneliu 20 Februarie 2009 at 23:37 Permalink

  cred ca stiu cel mai bine despre ce este vorba :)
  Am circulat cu numere de zoll expirate,am fost prins si am dat 300 euro sa scap de penal.
  Apoi am luat provizorii,am depasit cu o zi si inca 200 ron sa scap de penal.
  Nu e motiv de lauda dar asa se rezolva la noi.
  Oricum numerele provizorii sunt serii unice acum,nu ca pe vremuri asa ca esti prins mult mai usor.ei stiu dinainte de la ce serie in jos numerele nu mai sunt valabile.Nu recomand nimanui incalcarea legii dar prefer sa umblu cu numere false sau expirate decat sa platesc o taxa tampita.ciao

 9. Anonymous 5 Aprilie 2010 at 08:12 Permalink

  va rog cineva !
  numerele provizori de 30×3 ori se refera la o persoana ,dar daca cineva vinde cu numarul rosu ,cumparatorul mai are posibilitate de 30zile x3 ocazi?????????

 10. kristofer93 5 Aprilie 2010 at 13:44 Permalink

  Cred ca da.

 11. cernea 24 Aprilie 2011 at 20:06 Permalink

  bah de zoll nu inseamna de vama inseamna porvizorii ca la noi


Lasa un comentariu