În ajunul Summitului Tinerilor, administrația Necula a tăiat fondurile pentru Centrul de tineret

Joi, 9 Noiembrie 2017 | Bacau, Tineret | 5 comentarii

Astăzi, în deschiderea Summitului Tinerilor 2017 de la Bacău, primarul Necula s-a lăudat și a fost lăudat la rândul lui pentru niște lucruri care în fapt nu există. Lucruri care până la această dată trebuiau să fie cel puțin demarate dacă nu în desfășurare sau finalizate și pe care eu, cu degetele mele, le-am specificat în mod expres toamna trecută în documentul de candidatură care a adus titlul de Capitala Tineretului din România în orașul lui Bacovia. Alături de mine în acel lung proces au fost Alexandru Ciobanu, Gabi Postolache și Lucian Popa.

Unul dintre obiectivele trasate este Centrul de tineret, asumat inclusiv de primarul Cosmin Necula la începutul anului, atunci când Consiliul Local al municipiului Bacău a votat bugetul local și lista de investiții din 2017. Ei bine, în tot acest timp am avut în oraș diverse concerte, fel de fel de spectacole, evenimente de voluntariat, festivaluri de mâncare, însă sunt nevoit să constat cu o oarecare îngrijorare că lucrurile care contează cu adevărat pe termen mediu și lung din acel document de candidatură, practic biblia acestui program, au fost neglijate sau puse pe plan secund. Problemele tinerilor, la fel.

Eu am tot întrebat de centrul de tineret, de strategia de tineret, de consiliul consultativ care nici astăzi nu este funcțional pentru că primarul Necula nu și-a îndeplinit simpla atribuție de a face prima convocare a acestui organism important pentru implicarea tinerilor în procesul decizional local, dar în ultima jumătate de an am auzit numai scuze și amânări atât din partea reprezentanților Primăriei Bacău (pe care am sperat că o să o responsabilizez punându-i în brațe această oportunitate de dezvoltare), cât și din zona Federației Tinerilor din Bacău. Înțeleg, sunt lucruri complicate, poate că nu par și nici nu sunt atât de flower power pe cât și-ar dori unii, însă acestea, cred eu, vor conta cu adevărat după ce Bacăul va fi terminat această poveste care ține până în luna mai 2018.

centru tineret cinema orizont

Scriu aceste rânduri acum pentru că zilele astea aud și citesc ceva care efectiv mă bulversează: că obiectivele programului Bacău – Capitala Tineretului din România ar fi îndeplinite și că e timpul să predăm ștafeta. Serios? Ce lăsăm în urmă, în afară de activitățile de voluntariat și puținele evenimente de formare care oricum existau și înaintea acestui program în comunitatea noastră locală? Vreau să cred că nu suntem chiar atât de prinși de moment astfel încât să ne mințim unii pe alții și să încercăm să ne convingem că sutele de mii de euro angrenate în acest program până acum au adus luna de pe cer în Bacău și în sectorul de tineret național.

Cât despre promisiunile primarului Necula, eu m-am săturat de ele. Am și o rubrică pentru asta, intitulată “primarul promi(n)te“, care astăzi se îmbogățește cu încă o dovadă. Mi se pare însă extraordinar de curios cum unii refuză să accepte adevărul, și anume acela că Centrul de tineret este un obiectiv care nu va prinde contur prea curând. Și știți de ce?
Pentru că tocmai i s-a tăiat aproape complet finanțarea în ședința extraordinară din 7 noiembrie 2017, prin rectificarea bugetară de la punctul 1 de pe ordinea de zi, lucru care s-a întâmplat nu doar pentru că așa a decis Cosmin Necula din cauza impotenței administrative care a pus stăpânire pe mandatul său, ci și pentru că cei care gestionează titlul de Capitala Tineretului din România nu înțeleg sau nu vor să accepte scopul acestui mare program: acela de dezvoltare a sectorului de tineret. Ori dacă îl acceptă, nu acționează mai deloc în acest sens.

buget centru tineret bacau 2017

Dacă realizarea Centrului de tineret se bucura la începutul anului de o bugetare de 1.000.000 lei (900.000 lei pentru execuție + 100.000 lei pentru documentațiile de rigoare), astăzi efectiv nu mai poate fi scos la licitație pentru că banii au fost tăiați până la fabuloasa sumă de 14.468 (9.468 pentru execuție + 5.000 pentru documentație). Lei, desigur.

Federația Tinerilor din Bacău ar trebui să realizeze că este o organizație reprezentativă (cel puțin așa își spune prin statutul aprobat de instanță) și să urmărească în primul rând rezolvarea problemelor tinerilor și abia apoi să comporte ca o agenție de evenimente urbane. Da, sunt ok și astea, e bine să avem ce face în Bacău, dar asta nu reprezintă mare lucru în perspectivă dacă investițiile și obiectivele alea importante asumate în sfânta candidatură nu prind contur cât mai repede cu putință.

P.S.: ajung și eu la Summit, dar mâine.

5 comentarii la “În ajunul Summitului Tinerilor, administrația Necula a tăiat fondurile pentru Centrul de tineret”

 1. Kros 9 Noiembrie 2017 at 14:16 Permalink

  Cind Bacaul a fost desemnata capital tineretului,m-am prapadit de ris.Un oras care nu a facut nimic pentru tineri de 15 ani sa fie desemnata capital,era culmea absurdului.Evident ca nu cei care au dus lupta pentru aceasta titulatura sint vinovati.Vinovati sint toti cei care nu au facut nimic.Administratia Stavarache fiind campioana la sabotarea propriului oras.
  Stadion-zero
  Spital- ramas in urma.
  Echipa de fotbal-desfiintata.La nivelul orasului Bacau am ajuns sa avem o singura echipa in C.

 2. Voluntar BCTR 9 Noiembrie 2017 at 16:54 Permalink

  Cat de ipocrit poate fi omul asta!

 3. Bacauan Scarbit 9 Noiembrie 2017 at 22:17 Permalink

  Kros esti proaspat comunist , se vede .
  Treci la munca nu la supt bani din taxe ,
  cu dedicatie pentru tampenii , vezi soc. de utilitati ,
  firma de distributie plicuri ,
  firma de scris pe trotuare ,
  firma de web ,
  firma de mazgalit teatru de vara ,
  firma de mancare in parc ,
  firma de dat cu var prin scoli ,
  firma de transport public
  ….

  in primul an de SUPT bugetul
  7.000.000 .EURO .

  HOTILOR COMUNISTI

  • Kros 10 Noiembrie 2017 at 11:24 Permalink

   Mare capitalist mai esti Tovarase Scarbit .Adica nu vezi ca acest oras a ramas in urma si in ultimii 15 ani doar ultimul an a fost condus de PSD.Nu vezi ca acest oras este parasite de tineri? de ce? Pentru ca administratia liberala a facut ce trebuie?
   Te rog sa fii responsabil cind scrii ceva.Probabil ca nu ai vazut decit Bacaul sau faci o comparative cu Buhusi de vezi numai lucruri bine facute aici.

 4. Sisica 10 Noiembrie 2017 at 08:08 Permalink

  Speram sa iei cuvantul acolo si sa spui adevarul! Si-au asumat un program pe care nu l-au rspectat! Au deturnat bani catre alte destinatii! Activitatile din program de ce nu se mai fac? Unde sunt fondurile alocate?


Lasa un comentariu