Zilele trecute am primit pe e-mail un comunicat de presă de la Organizaţia Elevilor Basarăbeni (O.E.B.) din cadrul Colegiului Henri Coandă Bacău, o structura care nu doar promovează şi asigură integritatea elevilor basarăbeni din acest liceu, ci şi implementează o serie de proiecte dedicate atât elevilor și profesorilor din liceu, dar și studenților din Bacău. Foarte tare, zic, chiar merită promovați!
Începând cu anul școlar 2014 – 2015, O.E.B, împreună cu cei 32 de voluntari ai săi, au inițiat și au implementat proiecte cu impact pozitiv asupra elevilor și profesorilor din Colegiul „Henri Coandă”, dar și asupra studenților basarabeni și nu numai din Universitatea „Vasile Alecsandri”. – Dumitru Godina (președinte OEB)
Proiecte implementate de Organizația Elevilor Basarăbeni în 2014:
- TAKE A BOOK – RETURN A BOOK – misiunea acestui proiect este de a promova și implementa măsuri de dezvoltare activă și continuă, urmărind scopul dezvoltării unor elevi citiți, informați sub aspect educațional. Efectiv, în cadrul acestui proiect, am creat o bibliotecă gratuită ce oferă un suport continuu și gratuit elevilor și profesorilor din C.H.C. și Colegiul Catolic „Sf.Iosif” sau oricărui alt vizitator al C.H.C. Proiectul merge pe ideea că orice elev sau profesor are posibilitatea să aleagă o carte, să o citească și, la rândul său, pentru a da viață acestui proiect și pentru ca acesta să aibă continuitate, să împărtășească și cu alți elevi, dar și profesori o carte din biblioteca personală.
- PUBLIC SPEAKING – acest proiect este implementat în colaborare cu Asociația „Grupul de Inițiativă Basarabeană” Bacău (G.I.B.) și Consiliul Școlar al Elevilor din Colegiul „Henri Coandă” iar scopul lui este de a contribui întrun mod eficient și palpabil la dezvoltarea abilităților specifice unui vorbitor în public. De asemenea, acest proiect
vine cu un îndemn către băcăuani de a se implica în cadrul acestui proiect, în care vor avea posibilitatea se învețe metode noi și eficiente de asimilare a artei oratorice prin optimism, creativitate, motivație și comunicare. - MAGIC BOX – un alt proiect al O.E.B. care are misiunea de a oferi un ajutor social copiilor nevoiași din jud. Bacău, de a promova actele de caritate, de a iniția o campanie caritabilă ce vine în ajutorul și întâmpinarea celor nevoiași. Perioada de desfășurare a acestui proiect este 1-20 decembrie 2014, perioadă în care vom organiza campania caritabilă în care vom strânge jucării, articole de îmbrăcăminte și igienă personală, cărți, fructe, dulciuri pe care le vom livra persoanelor nevoiașe din Casa Heidi, pe data de 17 decembrie 2014, împreună cu voluntarii O.E.B. și profesorii de la Colegiul „Henri Coandă” care s-au implicat în proiect, precum și voluntarii G.I.B .
- PRO LECTURA – concurs de desen cu premiu ce va fi desfășurat la Colegiul „Henri Coandă” în perioada 1 decembrie 2014 – 31 ianuarie 2015, cu scopul de a promova proiectul TAKE A BOOK – RETURN A BOOK prin intermediul actului artistic.
Mereu am spus-o și n-am nicio problemă să o repet: tinerii din Republica Moldova mi se par mult mai bine informați și mai implicați decât cei din România. În 2011, când eram la conducerea Consiliului Județean al Elevilor Bacău, am facilitat crearea unui Departament pentru elevii basarăbeni, care era condus de Codreanu Pavel și care a realizat mai multe activități pentru tinerii din Republica Moldova ce studiau la acea vreme în Bacău.
Din păcate, acest departament nu mai există astăzi la nivelul CJE Bacău. Totuși, există grupuri de lucru în liceele băcăuane care își fac treaba și care ar putea fi aduse la aceeași masă, iar acest aspect ar trebui să fie luat în calcul, spun eu, de reprezentanții elevilor băcăuani la nivel județean.
Felicitări, OEB!