Care sunt cei 3 parlamentari băcăuani care atacă Legea antifumat la Curtea Constituțională

Joi, 24 Decembrie 2015 | Bacau, Politica | 6 comentarii

O, fum de țigară din baruri, cluburi și restaurante, moarte pasivă, unde vă duceți voi?! Cam asta pare a-i preocupa mai nou pe 33 dintre parlamentarii noștri. Aceștia și-au pus prețioasă mâzgălitură pe o sesizare de neconstituționalitate a Legii antifumat în spațiile publice închise ce a fost adoptată pe 15 decembrie 2015 de Camera Deputaților, spre satisfacția majorițății românilor.

Printre cei supărați că nu se va mai fuma în spațiile publice îi regăsim și pe parlamentarii băcăuani Lucian Șova (PSD), Marcel Bujor (UNPR) și Vasile Nistor (ALDE).

parlamentari bacauani pro fumat

Sunt total de acord că e dreptul lor să semneze astfel de sesizări, da’ înainte să punem în discuție felul în care au votat (sau nu) în comisii și în plen această inițiativă legislativă benefică pentru sănătatea și confortul tuturor, sunt curios ce părere au cetățenii pe care îi reprezintă. Înainte să criticați Legea antifumat, dragi parlamentari, i-ați întrebat pe cetățenii care v-au trimis la Casa Poporului ce cred despre mica voastră rebeliune?

Ca să (ne) rădem împreună, hai să vă arât câteva fraze din această sesizare:

 • Putem aprecia că o locuință personală poate fi considerată un spațiu public închis;
 • Se creează o discriminare între persoanele aflate în stare de detenție în penitenciare de maximă siguranță și cele aflate în tranzit într-un aeroport pe de o parte și ceilalți cetățeni fumători pe de altă parte;
 • Legea fundamentală nu distinge între fumători și nefumători;
 • Interzicerea dreptului de vânzare la bucată a trabucurilor echivalează cu o restrângere a libertății economice și afectează nepermis drepturile cumpărătorilor fumători (pasajul ăsta sigur i-a surâs domnului Lucian Șova).

Dar cea mai amuzantă parte mi se pare cea în care cei 33 de parlamentari susțin că prin interzicerea fumatului în spații închise se încalcă dreptul la asociere. N-are nicio treabă una cu alta căci art. 40 din Constituția României se referă la dreptul cetățenilor de a se asocia în partide, sindicate, patronate, asociații și alte forme de asociere. Legea antifumat nu-i oprește să își facă o asociație a parlamentarilor fumători. Sau, și mai bine, cei 33 sunt liberi în continuare să își facă un partid al fumătorilor care să nu intre în Parlament.

Am un mesaj pentru cei 33: Libertatea mea se termină acolo unde începe libertatea altuia. Lăsați-mă să îmi exercit cea mai importantă libertate a mea, și anume dreptul la viață!

orasul timisoara toamna 2013-16

6 comentarii la “Care sunt cei 3 parlamentari băcăuani care atacă Legea antifumat la Curtea Constituțională”

 1. Adrian H 24 Decembrie 2015 at 11:32 Permalink

  Felicitari tinerilor care vor sa faca o schimbare in politica si in speta politica bacauana.

 2. L Sova 24 Decembrie 2015 at 17:18 Permalink

  Pentru ca NU am votat IMPOTRIVA acestei legi am apreciat ca ar fi bine sa aflam daca nu contine prevederi anticonstitutionale. Sau unele drepturi constitutionale sunt mai drepturi decat altele? Astept ironii asemanatoare si la eventualele demersuri ale presedintelui de exemplu , in alte cazuri viitoare. Pana atunci, mai usor cu deontologia pe scari

  • Kristofer 24 Decembrie 2015 at 17:22 Permalink

   Dacă președintele ar fi atacat această inițiativă sau urmează să o facă, voi fi primul “cu deontologia pe scări”. Dacă dvs. credeți că această lege este neconstituțională și că nu trebuie să producă efecte, e un punct de vedere pe care îl respect dar pe care nu pot să îl înțeleg decât dacă aș fi poate fumător. Sper ca această sesizare să fie respinsă cât mai curând, iar legea să intre în vigoare cât mai curând.

 3. L Sova 24 Decembrie 2015 at 17:38 Permalink

  Dar daca nu ?

  • Kristofer 24 Decembrie 2015 at 17:43 Permalink

   Mă îndoiesc că CCR-ul va decide că alte drepturi ridicate în sesizare, poate cu bună credință și întemeiate de altfel, primează în fața dreptului la viață.

 4. Deputatul Zero 25 Decembrie 2015 at 18:25 Permalink

  Domnule deputat Zero,

  Imi este clar ca dvs. nu prea ati fost pe la scoala. Daca ati fi mers (macar in pauze) ati fi aflat ca liberatea unui individ intr-o societate (asa cum e societatea romaneasca) nu poata incalca libertatea celorlalti indivizi care apartin acelei societati. E o lectie la Filosofie care prezinta aceste aspecte. Daca un individ ca dvs. fumeaza intr-un spatiu inchis, in care se afla si alti indivizi care nu fumeaza, e clar ca dvs. le incalcati libertatea acelor indivizi. Poate gresesc. Poate dvs. nu considerati ca traiti intr-o societate. Poate dvs. nu considerati ca incalcati libertatea nimanui. Poate dvs. considerati ca sunteti liber doar atunci cand faceti tot ceea ce va trece prin cap. Va amintesc doar ca aici nu sunteti pe campul dvs. Sunteti parlamentar in Parlamentul Romaniei. Si ati fost ales sa reprezentati interesele unor oameni a caror libertate e posibil sa fie incalcata de felul in care dvs. votati.


Lasa un comentariu