Se pierde finanțarea europeană pentru Centura Bacău?

Vești proaste pentru băcăuani și nu numai, căci de construcția acestei variante ocolitoare în plin câmp (vă dați seama ce greu e de făcut?) ar beneficia mii de șoferi ce sunt nevoiți să tranziteze zilnic orașul, pierzând timp și bani. Prezent la Forumul „Fonduri Europene 2015-2020: Noile linii de finanțare, noi oportunități pentru România”, care a avut loc pe 21 aprilie 2015, premierul Victor Ponta a făcut o declarație care îmi întârește impresia că proiectul centurii Bacăului se află în continuare la stadiul de vrăjeală.

Chiar dacă pe 1 aprilie a fost la Bacău și a participat la mult așteptata semnare a contractului de construcție pentru Centura Bacău, directorul CNADNR oferind asigurări că lucrările încep în maximum 49 de zile, Victor Ponta a făcut la Forumul Fondurilor Europene 2015 o declarație care ar trebui să ne pună pe gânduri și să ne taie orice formă de entuziasm nejustificat vizavi de acest proiect:

Nu pot să uit vreun moment că, pentru a porni şi a semna contractul pentru o centură la Bacău, de exemplu, exact doi ani de zile a durat de la momentul lansării licitaţiei până când am semnat contractul, motiv pentru care am şi pierdut o parte din bani, care nu vor putea fi folosiţi în 2015.

O parte din bani care nu vor putea fi folosiți în 2015? Cam dubioasă declarația, căci banii europeni care cică sunt în continuare la dispoziția noastră pentru acest proiect trebuie cheltuiți până la 31 decembrie 2015. Este ultima zi în care se mai pot face cheltuieli pentru proiectele atrase pe fondurile exercițiului bugetar european 2007-2013. Desigur, centura, inclusă în Autostrada A7, poate fi fazată pe exercițiul bugetar următor, dar asta înseamnă alte proceduri, alte licitații, altă bătaie de cap.

Se face sau nu centura? Premierul Victor Ponta a declarat recent, după semnarea contractului de execuție, că „am pierdut o parte din bani, care nu pot fi folosiți în 2015”.Problema e că banii europeni atrași pentru varianta ocolitoare a Bacăului sunt valabili până la 31 decembrie 2015. După această dată intrăm pe alt exercițiu bugetar european (2014-2020), deci proiectul trebuie reluat cu toate procedurile de rigoare.Cum lucrările nu au fost demarate până în momentul de față, chiar dacă a fost semnat contractul, trageți voi concluziile.

Posted by Centura Bacău on Saturday, June 6, 2015

Nasol. Cum era aia? Victor Ponta se ține de cuvânt? 🙂

Au trecut mai bine de 2 luni de când a fost semnat contractul de construcție a variantei ocolitoare rutiere a municipiului Bacău de CNADNR și de turcii de la Eko Insaat Ve Tic, iar lucrările nu au început. Asta în condițiile în care la semnare, directorul Narcis Neaga de la CNADNR declara că ordinul de începe a lucrărilor va fi dat în maximum 49 de zile.

S-au scurs 60 de zile de atunci și chiar ar trebui să începem să ne întrebăm dacă nu cumva data de 1 aprilie, atunci când s-a semnat contractul, este un indiciu că totul e o păcăleală. Să sperăm că nu! via Centura Bacău @ Facebook

2 luni centura bacau

3 thoughts on “Se pierde finanțarea europeană pentru Centura Bacău?

  1. Nu ar fi nici primul nici ultimul proiect defectuos coordonat. Avem buni muncitori de toate specialitatile, dar nu avem manageri de proiect. Atata timp cand nu vor face ceva in sensul acesta, pacat de fonduri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *