Pista pentru biciclete in Bacau

Joi, 6 Mai 2010 | Bacau, stiri | 13 comentarii

Intr-un demers de laudat si pe care il sustin, Asociatia Iubim Natura a depus zilele trecute in numele tututor cetatenilor orasului Bacau o petitie prin care face un apel public catre Primaria Bacau, in scopul realizarii unei infrastructuri pentru biciclisti. M-am alaturat demersului prin publicarea intregului apel si semnarea petitiei, indemnand si pe altii sa faca acest lucru.

Noi, cetateni ai municipiului Bacau, deoarece:

 • dorim sa avem un oras cu mai putina aglomeratie, praf, zgomot si gaze de esapament, in care sa iti faca placere sa traiesti si sa te deplasezi
 • vedem ca traficul auto a atins o intensitate ce afecteaza negativ deplasarea in oras, activitatile economice, sociale si culturale
 • stim ca exista solutii alternative, dar observam ca multe par a fi neintelese sau prea mult amanate sau aplicate inadecvat si ca nu exista o strategie coerenta in acest domeniu, in special in ceea ce priveste promovarea bicicletei
 • consideram ca bicicleta este o parte a solutiei, fiind un vehicul ecologic, eficient energetic, suficient de comod si rapid, care ocupa putin spatiu, nu face zgomot, nu emite noxe si are un efect benefic asupra sanatatii celor care il folosesc in mod regulat

SOLICITAM autoritatilor locale:
1. Realizarea unei retele coerente de piste si alte cai de comunicatie pentru biciclete in intregul oras. Dar nu oricum, ci:

 • de calitate adecvata (de exemplu respectand latimea utila de minim 1,50 metri pe sens, plus spatii de siguranta, marcare, protejare, semnalizare si semaforizare corespunzatoare, adecvat intretinute, ridicarea masinilor care le blocheaza etc.)
 • care sa nu ia din putinul spatiu ce a mai ramas pietonilor sau din spatiile verzi (ci din cele folosite acum de masini sau ocupate cu panouri publicitare, tonete etc.)
 • care sa se realizeze acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, nu unde e mai usor sau ieftin (trebuind sa asigure interconectarea zonelor de interes pentru public, intr-un mod cat mai direct, comod si sigur si deci atractiv pentru actualii si mai ales potentialii / viitorii biciclisti cotidieni, care, si din cauza lipsei de infrastructuri specifice, sunt la ora actuala mai ales utilizatori ai vehiculelor motorizate)

2. Realizarea de rastele si alte facilitati adecvate de parcare in siguranta a bicicletelor (in toate zonele de interes public, precum si in cartierele de blocuri, campusurile universitare si alte zone unde parcarea lor in siguranta este acum o mare problema);
3. Asigurarea pe viitor in mod gradat a intermodalitatii de transport (posibilitatea de a lua bicicleta in / pe mijloacele de transport in comun).
4. Deschiderea pentru traficul bicicletelor in ambele sensuri pe strazile care au la ora actuala regim de sens unic si exceptarea bicicletelor de la alte restrictii de circulatie sau stationare impuse pentru vehicule, cum sunt benzile rezervate pentru transportul in comun sau aleile si strazile pietonale.
5. Luarea altor masuri de promovare a mersului pe bicicleta, precum si mersului pe jos si a transportului in comun.
– Descurajarea utilizarii autoturismelor, extinderea zonelor pietonale, implementarea adecvata a regulilor de aprovizionare si acces pentru traficul greu, degajarea trotuarelor si spatiilor verzi de autovehicule si constructii si redarea catre cetateni a spatiului public.

Chiar imi doresc sa vad asa ceva in Bacau. Daca sunteti bacauan si vreti ca un astfel de proiect sa fie demarat, semnati petitia! Eu am facut-o deja.

13 comentarii la “Pista pentru biciclete in Bacau”

 1. Anonymous 6 Mai 2010 at 14:28 Permalink

  Nu dau 2 bani cei din conducere pe petitia asta. Btw.. petitiile astea sunt doar un fel de a face reclama mascata la alte situri.

 2. Anonymous 6 Mai 2010 at 15:29 Permalink

  La Iasi a inceput deja amenajarea unei piste pentru biciclete. Initiativa de la Bc e de apreciat, si sustinut.

 3. Anonim 6 Mai 2010 at 15:43 Permalink

  Dar o sugestie si unde sa se realizeze aceasta pista nu au ? Din spatiul verde nu vor sa se ia si daca se ia din spatiul masinilor o putem numi in continuare "parcare".Cine vrea sa mearga cu bicicleta poate sa o faca si acum.Cat timp pista nu o sa fie suspendata pe ea o sa circule tot pietoni sau masini.

 4. Anonymous 6 Mai 2010 at 16:12 Permalink

  ca sa faca pista pentru biciclete tre sa distruga spatiul verde care este si asa destul de mci intre sosea si trotuar !!! nu cred k o sa micsoreze o banda de pe ambele sensuri ca sa faca pista pentru biciclete !!hai sa fim seriosii !!!se buleste si mai tare traficul in Bacau !!!deci…petiia asta sigur e pusa de Benea ca el vroia asa ceva in Bacau acuma ceva timp !!!asta sunt semnaturi pentru a candida la Primarie la anul…ca sa poata intra in competitie:)))

 5. Anonymous 6 Mai 2010 at 17:37 Permalink

  stai linistit ca nu o sa se intample nimica pentru generatia noastra, e prea multe bataie de cap pt ei …

 6. Anonymous 6 Mai 2010 at 17:39 Permalink

  trebuie sa fii prea naiv sa crezi ca asa ceva o sa se intample … !

 7. ozzy 6 Mai 2010 at 21:00 Permalink

  @anonim 4 : urmatoarele alegeri locale sunt in 2012 😉

 8. Alex 6 Mai 2010 at 21:53 Permalink

  ar fi mult prea frumos sa se intample, dar majoritatea inca suntem realisti si ne dam seama ca visam. eu o semnez, ca nu ma doare mana, si benea sa o suga, ca nu se face el primar din semnatura mea. cu toate astea, intr-o luna maxim imi repar bicicleta si am sa reincep sa pedalez. cu pista de biciclete sau nu.

  @ozzy: deci n-ar trebui sa ne ingrijoram, ca si asa vine bolovanu' si ne rade pe toti, nu? :))

 9. Anonymous 7 Mai 2010 at 20:48 Permalink

  dati idee unde ar putea face loc pentru un spatiu de 3 metri latime pe marginea strazilor!!

 10. Anonim 8 Mai 2010 at 10:14 Permalink

  spatiu se gaseste dar ne trebuie vointa.Aici este o harta cu posibile piste :
  http://www.inbacau.com/pistabiciclete.php
  pt pista 1 trebuie sa scapam de caini .Ar mai fi loc de niste piste pe Mioritei si Stefan cel Mare sau 22 Decembrie

 11. Anonymous 9 Mai 2010 at 20:13 Permalink

  Si una daca se face la inceput e bine…Pe Stefan cel Mare cred ca ar fi bun sau…de ce nu, pe N. Balcescu si Marasesti…Dar chiar si acestea daca se fac (din moment ce in alte orase s.a pus in demarare acest proiect), eu nu vad romanul nostru sa lase volanul pentru ghidon, deoarece vor interveni mai multe probleme. Doua dintre ele, care nu au fost pana acum precizate, sunt: "Aoleu, da eu am probleme cu inima etc., sa mearga tinerii, nu eu" (si cred ca asa toti vor declara ca au o problema de sanatate) sau genericul Romaniei "Hai, ba, fugi d'aici, da n'am ce face? Ma vede lumea cum pedalez…". Pentru ca trebuie sa recunoastem, asta este mentalitatea noastra…Sa nu cumva sa ne facem subiect de ras…:)

 12. Anonymous 11 Mai 2010 at 14:31 Permalink

  avem niste gropi in oras mai mari ca mormintele si voi vreti pista pt biciclete?sustin chestia asta,dar sa fim realisti ca stavarache nu mai face nik in bacau-ul asta de ceva timp….asa ca long live the hope:))))))))))))

 13. Suciu Florin 12 Mai 2010 at 20:37 Permalink

  Dragii mei,
  ma bucur sa vad ca initiativa Asociatiei noastre a stranit un pic entuziasmul sau blamarea unora dintre voi. Oricum ar fi, nu trebuie sa ne dam batuti. Doar cei curajosi vor invinge.
  Noi vom continua lupta. De aceea va rog sa semnati petitia on line, sa descarcati tabelul de semnaturi de pe siteul nostru si sa strangeti semnaturi de la cunoscuti, prieteni, rude etc. Este o sansa care nu se va mai oferi curand. Actionati cu entuziasmul tineretii si nu cu rigiditatea caracteristica batranetii.

  De asemenea, daca imi permite Cristian, va invit pe Bacaul verde, un yahoo grup dedicat tuturor persoanelor si ONG-urilor din Bacau care vor sa-si promoveze proiectele eco, care vor sa-si spuna parerea referitor la problemele de mediu din Bacau, care vor sa faca propuneri pentru un mediul mai curat etc etc: http://groups.yahoo.com/group/bacaulverde/join/

  Pe curand


Lasa un comentariu