Piste pentru biciclete: la Insula de Agrement da, pe Ștefan cel Mare ba

Joi, 7 Mai 2015 | Bacau, Initiative personale | Comenteaza

În ciuda faptului că pistele pentru biciclete ar trebui să fie o prioritate în vederea decongestionării traficului din municipiul Bacău (asta conform Planului Integrat de Dezvoltare Urbană), Primăria Bacău crede în continuare că băcăuanii ar trebui să folosească bicicleta numai pentru agrement.

Cea mai bună dovadă este răspunsul pe care l-am primit alaltăieri la o cerere de informații publice în care am cerut câteva clarificări Primăriei Bacău legate de infrastructura pentru bicicliști, în contextul inițiativei Băcăuanii vor piste pentru biciclete.

Mă bucur că ni s-a confirmat faptul că proiectul de modernizare a Insulei de Agrement include și un circuit pentru bicicliști, însă am rămas mâhnit când am citit că Ștefan cel Mare, una dintre cele mai importante și circulate artere din Bacău, nu va avea piste pentru biciclete după refacere. Motivul ar fi, vezi Doamne, lipsa de spațiu. Eu, unul, mă îndoiesc că asta ar fi cauza. Strada e foarte lată, la fel și trotuarele, cum să nu fie loc pentru jumătate de metru pe sens?

  • Se va realiza pentru bicicliști un circuit în interiorul Insulei de Agrement cu un traseu aproximativ perimetral acesteia. Pistele de bicicliști vor fi cu dublu sens și vor fi amplasate adiacent unor alei pietonale de 3m, iar cele două piste de bicicliști, fiecare cu lățimea de câte 1m, vor fi amplasate ambele pe aceeași parte a aleilor pietonale. Celelalte alei care nu fac parte din acest circuit perimetral vor fi exclusiv pietonale.
  • În proiectul de modernizare a străzii Ștefan cel Mare nu sunt incluse piste pentru bicicliști deoarece nu sunt îndeplinite condițiile tehnice privind lățimea trotuarelor.

Proiect-modernizare-insula-de-agrement-bacau-12

Degeaba construiesc piste pentru biciclete pe insulă dacă băcăuanii mai slabi de înger n-au condițiile necesare pentru a ajunge acolo. Cu un traseu “perimetral” pe insula și cu câteva sute de metri de pistă pe Calea Moinești nu se face primăvară. Ștefan cel Mare e o stradă vitală. Sunt multe persoane care fac zilnic naveta pe ruta Bacău – Gherăiești – Lilieci – Gârleni – Lespezi – Buhuși, dar și din nordul orașului spre piață sau spre instituții, inclusiv cu bicicleta. De ce să nu circule în condiții de siguranță? Refuzul de a construi piste spune multe despre viziunea (vorba vine) administrației locale în ceea ce privește mobilitatea în Bacău și, dacă vreți, nevoile oamenilor de la care percepe taxe și impozite.

4 marșuri cu sute de participanți, sute de semnături strânse și peste 2.400 de susținători online nu sunt de ajuns, dragi conducători ai urbei, ca să realizați că ignorați un grup important de băcăuani?

În răspuns, semnat de primarul Romeo Stavarache și secretarul Nicolae Ovidiu Popovici, am primit informații și despre pistele pentru biciclete pe care le tot menționau în anii trecuți. Chiar dacă anul trecut a zis că “s-a încercat amenajarea de piste pe străzile 9 Mai, Calea Mărășești și Calea Republicii” (e clar că s-au cheltuit niște bani), Primăria s-a răzgândit între timp și declară negru pe alb că proiectul respectiv trebuia finanțat de Ministerul Mediului, numai că nu s-a mai realizat. Nici nu știu ce să mai cred. Aflăm, nu-i bai.

Până atunci, pregitiți-vă bicicletele pentru jumătatea lunii mai. 2 evenimente la orizont!

cerere informatii publice piste biciclete insula stefan cel mare

Lasa un comentariu