Primăria Bacău transformă Planul de Mobilitate Urbană Durabilă într-o minge de ping-pong

Sambata, 19 August 2017 | Bacau | 3 comentarii

După 400 de zile de mandat, primăria condusă de Cosmin Necula s-a gândit, în sfârșit, să accelereze realizarea și adoptarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), un document strategic foarte important pentru dezvoltarea orașului și despre care scriu și depun demersuri încă din anul 2015, ca inițiator al Bacauanii vor piste pentru biciclete și totodată preocupat fiind de problematicile de mediu.

La vremea aia, ca fapt divers, actualul primar era deputat și era ocupat cu promisiuni precum taxă de salubritate zero pentru toți băcăuanii (o idee total împotriva principiilor de protecție a mediului în privința deșeurilor).

Ajuns primar, toată ziua bună-ziua Cosmin Necula își caută scuze pentru impotența administrativă aratând cu degetul ba spre mine (eu, consilierul local independent aflat în opoziție, adică spre 1 dintre cei 23 de membri ai Consiliului Local în care PSD, ALDE și PMP au împreună o lejeră majoritate), ba spre “greaua moștenire”, ba spre vremea de afară, ba spre nu știu ce hidră visată azi-noapte. Asta se întâmplă în continuare, chiar și acum, la 400 de zile de când a preluat conducerea acestui oraș care arată mai neîngrijit ca niciodată.

agora biciclistilor bacau-9

Revenind la PMUD, nu cred că există persoană mai interesată în toată municipalitatea decât mine de realizarea, aprobarea și concretizarea acestui document strategic în baza căruia traficul și mobilitatea persoanelor ar putea fi revoluționate în următorii ani la nivel local dacă Primăria Bacău își va face treaba: autobuze noi și nepoluante, piste pentru biciclete, parcări moderne, regândirea tramei stradale etc.

Așadar, nu am niciun interes să blochez adoptarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), cum fals au scris astăzi subalternii primarului într-un comunicat de presa în care sunt atacat personal. Dar asta nu înseamnă că voi închide ochii și că voi accepta ca acest plan să fie aprobat fără o vastă dezbatere publică (nu organizată de pe o zi pe alta, așa cum a fost cea la care se face referire în marele comunicat) și mai ales fără avizele impuse de lege și/sau de logica unor politici publice strict în interesul cetățenilor.

Așa a arătat marea dezbatere publică anunțată de pe o zi pe alta și organizată de formă de către Primăria Bacău pentru discutarea PMUD. Majoritatea celor prezenți sunt oameni din adminstrație, nicidecum simpli cetățeni ce trebuie consultați.

dezbatere necula pmud

Să spui că un plan de mobilitate (care include o grămadă de măsuri și proiecte concrete pe tot teritoriul municipiului, inclusiv unele care privesc în mod direct lucrări semnificative în arii protejate Natura 2000) nu are nevoie de aviz de mediu mi se pare cel puțin hazardant. Cu o simplă căutare pe Google, veți observa că planurile de mobilitate aprobate în alte orașe din țară au fost supuse evaluării de mediu și pe urmă au primit aviz din partea APM. Dacă vrem ca PMUD Bacău să fie un succes, nu ne putem permite ca o astfel de planificare pe termen mediu și lung să nu fie supusă unei evaluări de mediu din partea Agenției pentru Protecția Mediului.

Același lucru este valabil și în cazul Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU).

P.S.: Știi sigur că o administrație întreagă este disperată și total în afara normalului când vezi articole defăimătoare la adresa opoziției din Consiliul Local, postate pe site-ul oficial al orașului și sponsorizate pe pagina de Facebook, administrată de funcționarii plătiți din bani publici. Asta e “starea de normalitate” pe care ați instalat-o-n primărie, domnule Necula? Răfuieli politice distribuite și promovate din taxele și impozitele plătite de cetățenii pe care cică îi reprezentați?

3 comentarii la “Primăria Bacău transformă Planul de Mobilitate Urbană Durabilă într-o minge de ping-pong”

 1. Stan 20 August 2017 at 05:49 Permalink

  De cand a inceput sa arda groapa de gunoi nu a scos un cuvant onorabilul. Putea sa faca o conferinta de presa impreuna cu AM, DSV,DSP etc etc si sa spuna si prostilor care este treaba si cat de periculos este ce se intampla acolo( fum toxic, panza freatica in care se infiltreaza apa si spuma folosita). Nimic, liniste. Pe siteul primariei ultimele stiri se refera la premierea pensionarilor(pupaturi) si tantari. Niste incompetenti,depasiti de situatie si care dorm pe bani multi.

 2. Alex 20 August 2017 at 13:26 Permalink

  Nu ceda.
  Incearca sa te intimideze si sa invrajbeasca lumea impotriva ta.

 3. Cris 21 August 2017 at 09:24 Permalink

  Bravo, asa le trebuie daca nu sunt in stare sa faca lucrurile asa cum este normal, firesc si LEGAL.


Lasa un comentariu