Proiect pentru incluziunea socială a copiilor din mediul rural ce au părinții plecați în străinătate

Luni, 1 Octombrie 2012 | Bacau, stiri | 1 comentariu

V-am mai spus ce cred despre educația precară a tinerilor de astăzi, nu? Reiterez și menționez că una dintre cauzele pentru care adolescenții nu știu în ce direcție să o apuce în viață este absența părinților de acasă, principalii responsabili pentru evoluția unui copil. În acest sens, Asociaţia Creştină de Caritate şi Ajutor “Ovidenia Bacău 2005”, cu susţinerea Şcolii cu clasele I-VIII Agăş, a derulat în perioada 6 iunie-31 august 2012 proiectul Şcoala de Vară “Culorile copilăriei”, finanţat de Consiliul Judeţean Bacău.

Beneficiarii proiectului au fost 20 de copii cu vârste cuprinse între 6/7 ani-10/11 ani de la Şcoala cu clasele I-VIII Agăş care au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Scopul proiectului a fost de a reduce efectele migraţiei prin dezvoltarea unui pachet integrat de servicii de consiliere (socială, educaţională, psihologică) oferit celor 20 de copii din mediul rural concomitent cu monitorizarea copiilor şi combaterea efectelor negative generate de lipsa părinţilor – însingurarea, lipsa unei persoane cu care să discute, apariţia comportamentelor deviante, scăderea performanţelor şcolare.

Programul Şcolii de Vară “Culorile copilăriei” s-a constituit din modulele: Consiliere psihologică şi socială, Modulul recreativ “Lumea în culori”, Atelier de dezvoltare a inteligenţei emoţionale, Workshop de dezvoltare a inteligenţei sociale, Modul deducativ de reducere a situaţiilor de eşec şcolar, Modulul creativ Quilling.

Impactul proiectului Şcoala de Vară “Culorile copilăriei” a fost reflectat la nivelul beneficiarilor direcţi prin: dezvoltarea capacităţilor creative, îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora, dezvoltarea unor strategii eficiente de abordare a unor situaţii stresante, dezvoltarea sentimentului de apartenenţă la comunitatea locală, reducerea fenomenului de marginalizare şi excluziune socială, dezvoltarea inteligenţei emoţionale şi sociale, dezvoltarea abilităţilor de comunicare pozitivă, eficientă.

La nivelul comunităţii locale impactul proiectului s-a manifestat prin creşterea gradului de sensibilizare şi implicare a comunităţii locale în sprijinirea copiilor singuri acasă dar şi schimbarea percepţiei comunităţii locale asupra modului de înţelegere a rapoartelor sociale.

 

1 comentariu la “Proiect pentru incluziunea socială a copiilor din mediul rural ce au părinții plecați în străinătate”

  1. Ramona 8 Aprilie 2013 at 14:17 Permalink

    Cum poate fi adevarat , in conditiile in care directorul general Preot Radu Ovidiu nu isi plateste angajatii ( si vorba aceea , propovaduitorul Sfintei Scripturi )?


Lasa un comentariu