Promisiunile noului președinte al CRE Nord-Est – ca să fie scrise!

Miercuri, 11 Decembrie 2013 | Bacau, Pareri personale | 1 comentariu

În weekend, adică între 6 și 8 decembrie 2013, Bacăul a găzduit pentru prima dată Conferința Regională a reprezentanților Consiliilor Județene ale Elevilor din Regiunea Nord-Est (Moldova).

Evenimentul a fost organizat de CJE Bacău și a adunat liderii elevilor din Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui şi Bacău, care au ales o nouă conducere a Consiliului Regional.

Pe scurt, ca să nu plictisesc. Îmi pare rău că n-am fost prezent (chiar nu puteam să ratez cursul de la Bușteni). Lucrările adunării s-au desfășurat în Sala Consiliului Județean și la Asociația Oblio și Prietenii. La deschidere a fost prezent și Cosmin Necula, deputat în Colegiul 2. Invitații au fost cazați și hrăniți la C.T.C. “N.V. Karpen”. Comunicatul de presă îl găsiți pe Wedu.

consiliul regional al elevilor nord est 2013

Voi vorbi despre lucrurile pe care le-a promis noul președinte al Consiliului Regional al Elevilor Nord-Est, botoșăneanul Eduard Mititelu. Acesta a preluat ștafeta de la Florin Gavril (tot din Botoșani). Eduard a câștigat în fața Deliei Lepădatu (Bacău) și a lui Cristian Tiberius Axinte (Iași). El va face echipă cu vicepreședintele Maria Mare (Bacău) și secretarul Cristian Tiberius Axinte (Iași).

O să fiu direct și o să spun sus și tare ce s-a tot șoșotit pe la colțuri în ultimele luni: cu excepția CJE Bacău, celelalte consilii județene ale elevilor din Regiunea Nord-Est sunt cu mult sub linia de plutire. S-au făcut și lucruri bune, puține, dar la momentul acesta lipsesc activitățile, lipsește comunicarea, lipsesc multe. O fi oare și vina celui care a stat doi ani de zile în fruntea Consiliului Regional? Da, zic eu.

adunare consiliul regional al elevilor nord est 2013 (2)

De asemenea, vina aparține și celor care trebuiau să îl tragă de mânecă pe fostul președinte și care au asistat în tăcere la declinul regiunii, de dragul menținerii prieteniei. Desigur, prietenia dintre doi oameni e muuult mai importantă decât binele a zeci de mii de elevi, care la rândul lor i-au votat pe acești prieteni. E o gândire influențată și de anumite training-uri lacrimogene ce nu combat fenomenul de groupthink, dar asta este o altă discuție. :)

Să sperăm că cei care vin urmă vor învața din greșelile generațiilor trecute… și voi veni cumva în ajutorul lor. Grație lui Doru Ștefănescu de la Wedu.ro, dezbaterea candidaților a fost transmisă live și urcată pe YouTube. Am mers mai departe și am recapitulat toate promisiunile făcute de cel care a fost ales președinte, în speranța că acesta, văzându-le scrise, le va pune în aplicare. Este în joc, citez, performarea Consiliului Regional. Care performare, nu știu, că Regiunea Nord-Est se află încă la etapa de formare, cu organizații care nici măcar nu răspund apelurilor structurii naționale. În fine.

Promisiunile, proiectele și ideile lui Eduard Mititelu, președinte CRE Nord-Est, pentru mandatul 2013-2014:

  • Proiect 1: identificarea punctelor tari ale fiecărui CJE prin sondaje și centralizarea activităților, a domeniilor de activitate în care acestea își desfășoară activitățile, a metodelor de diseminare, a partenerilor -> depășirea obstacolelor prin colaborarea dintre județe;
  • Proiect 2: proiect Erasmus+ cu 4-5 țări (Polonia, Franța, Slovacia, Spania) pentru schimburi de idei, experiențe și activități cu elevi din alte țări;
  • Proiect 3: redactarea unui document care să asigure un cadru de colaborare între elevii din Regiunea N-E și elevii din Republica Moldova;
  • Proiect 4: “CNE ne crește” – o campanie de promovare a formărilor CNE, cu trei training-uri pentru fiecare județ din regiune (18 training-uri);
  • CRE trebuie să fie un tot unitar, iar performarea depinde de activitatea CJE-urilor din regiune;
  • CRE este liantul între CNE și cele 6 CJE-uri din regiune și are ca obiectiv promovarea CJE-urilor pe care le reprezintă.

adunare consiliul regional al elevilor nord est 2013 (1)

Un plan de acțiune ambițios, care, dacă ar fi aplicat, ar dezvolta Consiliul Regional al Elevilor N-E și consiliile județene din această zonă nu pentru câteva luni, nu pentru un an, ci pentru câțiva ani de-acum înainte. Mult succes, Eduard! Sper ca la anu’ să bifăm în raportul de activitate toate proiectele pe care le-ai propus pentru CRE N-E!

E foarte important, zic eu, să creștem generațiile viitoare de lideri nu încurajându-i să promită lucruri mari doar de dragul de a câștiga alegerile. Asta dacă ne dorim o clasă politică preocupată să facă ce promite în campania electorală, dar și dacă vrem din ce în ce mai mulți tineri la vot și implicați în viața cetății.

E foarte important să fim atenți la lucrurile care se întâmplă în structurile reprezentative de tineret, căci tinerii noștri se pot obișnui prost și s-a dus naibii ideea de școală de lideri responsabili față de cei pe care îi reprezintă.

1 comentariu la “Promisiunile noului președinte al CRE Nord-Est – ca să fie scrise!”

  1. Madalin Blidaru 11 Decembrie 2013 at 14:14 Permalink

    Succes in indeplinirea lor. Daca s-ar face, s-ar inchide gura celor care spun sus si tare ca CRE-urile sunt nefunctionale si inutile.


Lasa un comentariu