Rezerva de apă a Bacăului lipsește din lista actualizată a proiectelor finanțate prin PNDL

Zilele trecute, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a publicat lista actualizată cu obiectivele de investiții care vor fi finanțate până în 2020 prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, schemă de finanțare guvernamentală care anul acesta are alocate credite bugetare în valoare de peste 22 de milioane de euro, respectiv credite de angajament de 6,6 miliarde de euro.

Nu mică mi-a fost mirarea să constat că printre cele 95 de obiective prezente în centralizatorul cu investițiile aprobate pentru județul Bacău nu se regăsește Rezerva de apă a municipiului Bacău, promisă de primarul Cosmin Necula încă de anul trecut și aprobată ca valoare totală în ședința extraordinară a Consililui Local de pe 15 martie 2017, când am fost convocați de pe o zi pe alta tocmai pentru că expira termenul pentru transmiterea documentațiilor tehnico-economice în vederea includerii în PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală).

Principala explicație pentru acest nou eșec al administrației Necula stă în faptul că realizarea rezervei de apă este un obiectiv ce ar putea fi finanțat prin Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), mai precis prin Axa 3.2 – Creşterea nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei.

Conform Ministerului Dezvoltării, PNDL este, iar acum citez, dedicat realizării unor obiective de investiții de infrastructură de dimensiuni reduse ca volum care nu îndeplinesc criterii de eligibilitate pe programe cu finanțare europeană sau la care este imperios necesară finalizarea acestora pentru respectarea unor angajamente asumate de România în cadrul Uniunii Europene.

Așadar, ideea e simplă și firească: dacă tu, autoritate locală ce vrei bani pentru infrastructura de apă, poți accesa fonduri europene în acest sens cu ajutorul ADIB, prin Compania Regională de Apă Bacău (CRAB), nu e normal să ceri bani de la Guvernul României. E adevărat, banii europeni se obțin mai greu, cu multă muncă, dar până la urmă sunt aproape gratis.

Să fi fost, oare, trimis la plimbare un primar PSD de către guvernul de aceeași culoare politică? Așa se pare. Oricum, se fac 4 luni de când am aprobat valoarea totală a proiectului rezervei de apă în Consiliul Local, iar investiția nu apare pe lista actualizată a proiectelor selectate de ministrul Sevil Shhaideh.

apa robinete

One thought on “Rezerva de apă a Bacăului lipsește din lista actualizată a proiectelor finanțate prin PNDL

  1. Necula nici măcar de propriul partid nu e susținut… urât mandat până acum… se vede cu ochiul liber că PSD e la conducerea orașului…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *