Sa moara si capra vecinului! De ce?

Luni, 25 Ianuarie 2010 | Pareri personale | 14 comentarii

Nu inteleg o chestie. Stiu, exista o groaza de lucruri in lumea asta, mai ales in Romania, pe care pur si simplu nu le inteleg. Asta e, nu vad logica lor.

Unul dintre ele se bazeaza pe fraza din titlu: “Sa moara si capra vecinului!“. Oamenii se impart in categorii sociale. Exista bogati, saraci si oameni din clasa de mijloc. Trebuie sa acceptam asta.

Esti un om care nu are o situatie financiara foarte buna. Tu crezi in soarta si zici ca aceasta nu ti-a fost favorabila. Eu n-as spune asta. Sunt de parere ca fiecare doarme cum isi asterne. De ce in loc sa incerci sa iesi din starea in care te afli, te uiti la televizor, vezi proiectul de lege care prevede impozitarea averilor celor bogati si zici “da, asa, bine le face”? De ce te bucuri? Iti este mai cald? Iti tine de foame? Ti se mareste salariul?

Sa presupunem ca esti angajat. Iti spun ceva! Esti afectat de legea asta! Cum? Indirect, ce-i drept, dar esti! Saracii nu pot sa traiasca fara bogati, dar nici bogatii fara saraci. Saracii muncesc pentru bogati, iar bogatii dau de lucru saracilor. Munca inseamna bani. Nu muncesti, nu ai. Acesta este capitalismul. E crud, dar trebuie sa ne obisnuim cu asta si mai ales sa ne adaptam la asta.

Am vrut sa subliniez ca in loc sa caute o modalitate de a iesi din saracia in care se afla, ca de asta se plang, unii se bucura cand aud la televizor ca averile bogatilor vor fi impozitate. Este un proiect de lege care nu va intra in vigoare, dar care satisface mentalul gloatei (numita si …).

Pentru rautaciosi tin sa precizez ca nu am vrut sa semnalez acest fapt deoarece, vezi Doamne, fac parte dintr-o familie care este vizata de acest proiect de lege, nici vorba! Vorbesc din postura unui tanar care traieste intr-o familie din clasa de mijloc.

Update: Dupa comentariul lui Ovidiu am observat uitasem sa zic o stereotipie: “sa nu generalizam!”

14 comentarii la “Sa moara si capra vecinului! De ce?”

 1. OZN 25 Ianuarie 2010 at 17:40 Permalink

  Hmm, as putea spune ca fac si eu parte din gloata care striga "bravo, bine le face!" pentru ca, sunt multi copii de bani gata, care "te calca in picioare" ori de cate ori au ocazia! Pe unii chiar parintii ii invata asta! Daca ar fi modele in societate si ar sarii sa te ajute cand ai nevoie, i-as respecta.

 2. OVIDIU 25 Ianuarie 2010 at 17:44 Permalink

  n-am inteles nimic.

 3. ursaqe 25 Ianuarie 2010 at 18:37 Permalink

  De ce este așa? Simplu! Până în 1989 toți mergeau la serviciu, 30% din ei munceau restul tăiau frunza la câini, iar pe la ora 10 erau beți clește!
  Acum când nu le mai merge șmecheria se dau năpăstuiți ai sorții! Cum naiba să dea înainte când treaba nu și-o fac, fumează 20% din banii pe care-i câștigă, beau încă 30-40%? Cum?

 4. OVIDIU 25 Ianuarie 2010 at 19:38 Permalink

  Mi se pare teribil de simplist si incorect sa spui ca toti cei care nu au mijloace financiare sunt automat niste puturosi. Macar pornind de la ideea ca fiecare se naste cu sanse diferite in societate, acorda prezumtia de nevinovatie.
  "Oamenii se impart in categorii sociale. Exista bogati, saraci si oameni din clasa de mijloc. Trebuie sa acceptam asta." Ptiu, ma gandeam ca oamenii, dupa cateva sute de ani, au reusit sa inteleaga ca nu este deloc asa !!! Oamenii sunt egali si NU trebuie sa acceptam orice tip de clasificare sociala in functie de banii de care dispun. Sau cel putin asa gandesc eu.

 5. ursaqe 25 Ianuarie 2010 at 20:44 Permalink

  @Ovidiu
  Te inseli amarnic! Suntem egali in fata legii si a autoritatilor, dar in rest nu! Nu o spun ca sa epatez, ci pentru este adevarat!
  Eu nu voi fi tratat ca Adrian Mutu daca ma duc la restaurant/club/magazin etc. asa cum pe plan local altii nu sunt tratati asa cum sunt tratat eu!
  In societatea moderna, banii cumpara foarte multe! Vrei sa-mi spui ca fara bani ai parte de aceeasi asistenta medicala ca si atunci cand platesti?!
  Wake-up! Clasificarea facuta de Kristofer desi nu este completa in ceea ce priveste realitatea romaneasca este corecta!
  E dreptul tau sa nu accepti clsificarea, dar asta nu inseamna ca nu exista si nu este o garantie ca nu vei fi tratat in conformitate cu ea!

 6. Anonymous 25 Ianuarie 2010 at 22:34 Permalink

  Intr-o societate normala, unde bogatii si-ar castiga cinstit banii,(nu este cazul nostru ) dupa plata la stat a tuturor taxelor si impozitelor (care nu sunt deloc putine)nu mi se pare corect sa fie inca odata dijmuiti, "pentru sustinerea saracilor". Asa cum zicea si Base avem 11 MILIOANE de asistati social. 11 MILIOANEEEE!!!Suntem deci o tara de pomanagii. Mai bine ar asigura statul asta tuturor o paine castigata demn, prin munca si nu sa-i invete sa tot stea cu mana intinsa (profesori, pensionari, bugetari,…) Cel mai corect ar fi un impozit progresiv, fara alte taxe tampite inventate de personulitatile ce ne conduc (la dezastru, cel mai probabil), gen taxa pe hamburgher.
  @pentru ursaqe: suntem egali doar in fata lui Dumnezeu, nu si a legii si a autoritatilor.

 7. ContraSENS 25 Ianuarie 2010 at 23:37 Permalink

  @Anonim, ia zi repede care-s aia 11 milioane de asistati social. Da' repede! Nu-ti cer numele si adresa, zi-mi macar de unde ai scos acest numar. Si mai zi-mi ce intelegi prin "asistat social".
  Ca vaz ca stii sa citezi din tovarasu'…

 8. ursaqe 25 Ianuarie 2010 at 23:55 Permalink

  @anonim 25 ian 2010 22:34
  Teoretic si legal suntem egali, practic…

 9. Catalin Stanoiu 26 Ianuarie 2010 at 15:07 Permalink

  Eu inteleg unde bati Kristofer, insa stii care e chestia? La nivel micro ai dreptate. E just. De ce sa fiu eu impozitat cu 60% si ala care e sarac cu 25%? Asta e discriminare pozitiva. Insa la nivel macro te inseli. Parerea mea! Si o si argumentez. Banii astia sunt cei care chipurile conduc la progresul societatii sau hai mai bine sa ii spunem progresul statului. Ei, in tarile dezvoltate, din cate stiu, impozitarea se face tot in trepte, in functie de bogatia fiecarui cetatean. Banii pana la urma se intorc la cel care ii da. Pentru ca statul creaza locuri de joaca, spitale, etc… Acuma nah, ca la noi banii ajung in alte buzunare, e partea a doua. Deja e alta poveste.

 10. ursaqe 26 Ianuarie 2010 at 16:33 Permalink

  @Contrasens
  Din pacate este real ceea ce spune anonimul! Statistica oficiala spune ca avem 11 milioane de asistati. Ce este iarasi adevarat este ca sunt inclusi si copiii 0-18 ani aici! Dar totusi!

 11. OVIDIU 26 Ianuarie 2010 at 18:19 Permalink

  @ursaque
  Ma voi fi inseland, zici tu, dar nu amarnic. Poate sunt doar mai naiv.
  "E dreptul tau sa nu accepti clsificarea, dar asta nu inseamna ca nu exista si nu este o garantie ca nu vei fi tratat in conformitate cu ea!" Voi respinge toata viata mea o clasificare apriori, care nu tine cont dect de motive ce nu sunt in masura nimanui sa le schimbe.
  "Suntem egali in fata legii si a autoritatilor, dar in rest nu!" Mai, poate nu sunt atat de naiv sa cred ca legea e infailibila. E facuta de oameni si asta ar trebui sa spuna multe. E facuta de oameni bogati ai asta ar trebui sa spuna tot.
  In rest, da. Oamenii nu sunt egali. Dar ar trebui sa aiba macar sanse egale.
  @ Catalin Stanoiu
  Tocmai din pricina ca aceasta impozitare in trepte exista si functioneaza si in alte tari unii precum Tina Turner sau Schumacher traiesc in Elvetia. Pentru ca acolo poti negocia cu statul cat impozit sa platesti.

 12. ursaqe 27 Ianuarie 2010 at 10:03 Permalink

  @Ovidiu
  În viață poți alege să fii realist, deci pregătit pentru ce te așteaptă sau boem, visător, idealist și să te lovești de tot felul de obstacole pe care ai refuzat să le vezi!

 13. Anonymous 28 Ianuarie 2010 at 13:55 Permalink

  textul asta e copy paste de,…undeva?

 14. kristofer93 28 Ianuarie 2010 at 14:35 Permalink

  De unde? :))


Lasa un comentariu