Start campaniei de promovare a alegerilor din Consiliul elevilor

Joi, 3 Octombrie 2013 | foto, Pareri personale | 2 comentarii

Azi în Timișoara, mâine-n toată țara – cum altfel ne puteam începe, seniorii CNE, campania de promovare a Consiliului Național al Elevilor și a alegerilor pentru funcțiile de reprezentanți ce urmează să se desfășoare în această toamnă?

Ca să înțelegeți despre ce este vorba, în octombrie și noiembrie au loc, în liceele din toată țara, alegeri pentru Consiliile Școlare ale Elevilor. După ce elevii din fiecare liceu din România își vor alege reprezentanții, urmează alegerile la nivel județean pentru funcțiile din CJE (Consiliul Județean al Elevilor). Acestea vor fi urmate de alegerile pe regiune (CRE) și cele de la nivel național (CNE, în extenso Consiliul Național al Elevilor, structură consultativă a Ministerului Educației Naționale). 

CNE la timisoara

Am activat și eu în Consiliul elevilor doi ani de zile. Mi-am reprezentat atât colegii din liceu, cât și pe cei din tot județul Bacău din postura de prim-vicepreședinte al CJE Bacău (Consiliul Județean al Elevilor). Am vorbit de nenumărate ori despre importanța acestei structuri și despre activitățile pe care le-am desfășurat în interesul direct al elevilor.

Organizarea alegerilor în fiecare școală este prioritate, o responsabilitate și totodată un examen pentru toți elevii care și-au reprezentat colegii în anul școlar trecut. Cei aleși la nivel județean au sarcina, de altfel deloc ușoară, de a superviza și de a se asigura că în fiecare liceu de pe raza județului se organizează alegeri democratice. Tot cei de la județ trebuie să facă în așa fel încât să promoveze structura și să încurajeze elevii să se implice, ori candidând în octombrie, ori voluntariind pe parcursul anului.

Sedinta CJE  la Inspectorat - 31.05 (4)

Pentru că nu e deloc floare la ureche și pentru că nu toate județele sunt active la nivel local în felul în care este Bacăul, actuala generație are nevoie de ajutor. Astfel, am pregătit, împreună cu ceilalți seniori CNE din țară, o campanie de promovare a alegerilor din Consiliul elevilor. Până la ora asta suntem în jur de 40 de seniori din 4 generații, provenind din 21 de județe.

Pe lângă promovarea în online și mass-media, pentru prezentarea Consiliului elevilor, a procesului electoral, precum și a beneficiilor și oportunităților întâlnite ca urmare a implicării în CNE, vom acționa la firul ierbii. Concret, vom merge să ne întâlnim cu elevii din țară (în limita timpului disponibil, desigur) și vom încerca să îi încurajăm să se implice arătându-le ce au de câștigat. Le dăm exemple concrete și le vorbim deschis.

promovare Consiliul elevilor seniori timisoara 2013-9

Revin la lucrurile pe care le-am făcut la Timișoara, pe lângă Cursul din cadrul proiectului “Dă glas generației tale”. Așadar, am profitat de pauzele dintre activități și am tras o fugă în câteva dintre liceele timișorene:

  • Colegiul Național Bănățean;
  • Liceul Teoretic Dosiței Obradovici;
  • Liceul Teoretic Recaș.

Împreună cu Andrei-Bogdan Petre (ex-președinte CNE), Roxana Szogi (ex-vicepreședinte CNE pe Regiunea Vest) și Ionuț Iancu (profesor formator CNE), le-am vorbit elevilor despre implicare și despre toate celelalte lucruri pe care am spus că le facem în această perioadă, premergătoare alegerilor.

promovare Consiliul elevilor seniori timisoara 2013-0

Am găsit, în cele trei licee mai devreme amintite, o mulțime de elevi ce intenționează să se implice în CNE. Ba chiar am fost bombardați cu întrebări.

Cei din Consiliul Școlar al Elevilor din Liceul Teoretic Recaș ne-au primit, nu exagerez, cu pâine și sare. La figurat, desigur. Echipa de aici, condusă de Dan Popovici (președinte CȘE), a făcut niște lucruri extraordinare în ultimele luni. E genul de liceu a cărui conducere sprijină fără rezerve activitățile întreprinse de reprezentanții elevilor, iar acest lucru l-am realizat acolo, pe loc, după ce am discutat cu profesorii, cu doamna director, dar și cu elevii. Și Primăria Recaș îi sprijină, inclusiv din punct de vedere material.

promovare Consiliul elevilor seniori timisoara 2013-11

Super fain ce se întâmplă la Liceul din Recaș. E un exemplu de bună practică la nivel național. Să vă mai spun că am plecat acasă cu diplome și cadouri? Super tare!

Campania seniorilor CNE e abia la început, așa că vă voi mai povesti în următoarele săptămâni despre alegerile elevilor.

2 comentarii la “Start campaniei de promovare a alegerilor din Consiliul elevilor”

  1. Robert 3 Octombrie 2013 at 06:54 Permalink

    In ce locuri o sa mai mergeti?

  2. Robert 3 Octombrie 2013 at 19:00 Permalink

    Veniti si in Iasi?


Lasa un comentariu