Din cauza lipsei de transparență, festivalul Theaterstock a rămas fără finanțare publică

Miercuri, 29 Iulie 2015 | Bacau, stiri | 5 comentarii

Am scris luni că Teatrul Bacovia încalcă legea cu prețul biletelor la Theaterstock. Acest motiv, lipsa de transparență în cheltuirea banilor alocați de la bugetul local și felul debusolant în care a fost propus proiectul au stat astăzi la baza respingerii alocării sumei de 1,8 milioane pentru Festivalul Internațional de Artele Spectacolului “Thearerstock”. Practic, cu doar 3 zile înainte de începere, evenimentul a rămas fără finanțare.

Nemulțumitului i se ia darul
Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă Teatrul Municipal Bacovia se mulțumea cu suma de 1,5 milioane (și așa destul de mare), alocată inițial pentru Theaterstock. Azi, la ședința ordinară de Consiliul Local, Radu Ababei a propus amendarea HCL nr. 101/2015 pentru suplimentarea bugetului cu încă 300.000 lei, numai că proiectul nu a trecut. Astfel, Theaterstock a rămas fără bani de la bugetul local.

La ședință au fost prezenți numai 15 consilieri locali. 6 s-au abținut, 9 au fost pentru, nu s-a îndeplinit majoritatea (11 din 21), așa că proiectul a picat. Pe lângă cei de la UNPR și PP-DD, s-au abținut și doi liberali, Mihai Șuștac și Laurențiu Popa, semn că ceva se clatină în tabăra PNL. De asemenea, interesantă este și absența lui Romeo Stavarache de la ședință. Să se fi abținut cei doi consilieri locali ai PNL la îndemnul primarului?

anca sigartau radu ababei sedinta consiliu local bacau 29 iulie 2015-2

Eu n-am nimic cu festivalul, ba chiar cred că e bine că se întâmplă un eveniment cultural de o asemenea anvergură în Bacău, însă felul în care a fost comunicat evenimentul, lipsa de transparență în ceea ce privește cheltuirea banilor și nerespectarea legilor sunt de condamnat și mă fac să spun că mă bucură decizia de astăzi a Consiliului Local Bacău.

Să le fie învățătură de minte!
Regalul comentariilor a fost deschis de Gheorghe Huluță, supărat că proiectul a fost prezentat în primă fază ca fiind unul european, consilierii locali fiind mințiți de la bun început. L-a contrazis consilierul pe probleme financiare al directoarei Anca Sigartău de la Teatrul Bacovia, clarificând că Theaterstock vizează de fapt un proiect european. Acesta nu și-a dat numele (cel puțin nu l-am auzit eu), dar a continuat: “Facem acest festival pentru că trebuie să existe”. Ați înțeles, da? Nu-l facem pentru că vrem niște cultură în Bacău, ci pentru că vrem să accesăm noi nu știu ce fonduri europene și cu ocazia asta cheltuim niște multe miliarde fără a da prea multe explicații pentru acești bani.

Huluță și Cristi Manolache i-au luat și mai tare la rost pe reprezentanții Teatrului și ai Primăriei Bacău, întrebându-i, pe bună dreptate, de ce elevii și pensionarii nu se bucură de gratuitate sau măcar de bilete subvenționate așa cum spune legea. Aceștia au ridicat încă o problemă: de ce în proiectul care se află pe masa Consiliulului Local și care se regăsește și pe site-ul Primăriei apar doar cheltuielile care se fac din banii publici. Total de acord. Teatrul Bacovia este o instituție publică și trebuie să știm ce se întâmplă și cu banii care vin din sponsorizări… asta dacă există bani din sponsorizări, căci observ că mai toate cheltuielile logistice sunt acoperite din banii noștri.

gheorghe huluta sedinta consiliu local bacau 29 iulie 2015-1

Răspunsul viceprimarului Radu Ababei privind facilitățile pentru elevi și studenți a fost de zile mari: nu putem să dăm gratuite și subvenții la tineri tot timpul. Nu puteți? Vă reamintesc că nu încape loc de gândire aici, căci legea vă obligă să faceți asta: 75% reducere pentru elevi și studenți la evenimentele culturale organizate de instituțiile publice.

Cireașa de pe tort a fost tentativa de negociere a lui Vasile Tescaru, care ar fi vrut să condiționeze reluarea reparării unei greșeli pentru alt proiect cu reluarea votului și în cazul proiectului prin care se alocă bani pentru Theaterstock. Cam ca la piață. Opoziția din Consiliul Local nu a fost de acord, consecința fiind programarea unei ședințe extraordinare care se va desfășura vineri și care va avea pe ordinea de zi exclusiv alocarea de bani pentru Theaterstock în ultimul ceas.

Că o să treacă sau nu vineri proiectul, vrem să vedem toate cheltuielile detaliate, deci transparență totală! Și, desigur, respectarea facilităților pentru tineri! De asemenea, doamna Anca Sigartău, venită de la București de curând să conducă Teatrul Bacovia, ar face bine s-o lase jos cu “eu nu vă dau raportul dumneavoastră” pentru că e vorba de bani publici aici. Trebuie sa raportați tuturor cetățenilor ce faceți cu banii lor. Până atunci, Theaterstock e doar Theatershock.

P.S.: Ar fi ceva ca opoziția să rămână consecventă.

anca sigartau sedinta consiliu local bacau 29 iulie 2015-3

5 comentarii la “Din cauza lipsei de transparență, festivalul Theaterstock a rămas fără finanțare publică”

 1. X files 29 Iulie 2015 at 18:52 Permalink

  Ci oameni… fix de ziua Ancai i-au luat cascavalul de sub nas. Fara suflet, domn’le!

 2. Aleks 29 Iulie 2015 at 18:55 Permalink

  Retine un aspect, pe care il ignori cu consecventa: reducerile se acorda “in limitele bugetelor”. Deci daca vrea **** lor, pot invoca asta foarte bine, si pot exclude diferenta de 25%, ramanand totusi in limitele legii.

 3. Catalin 29 Iulie 2015 at 20:31 Permalink

  Eu chiar mă bucuram de proiect și chiar eram mirat zilele astea când am văzut programul. În schimb nu știam de ditamai finanțarea de la bugetul local. Pai ăsta e ditamai afacerea cu banii luați pe bilete și proiectul făcut pe bani publici. Și mai am o problema cu denumirea americaneasca a evenimentului. II puteau spune FÂL FÂL și cred ca era mai ‘catchy’ cum se spune. Așa cum este Tiff putea fi și Clit.:)

 4. Anonim 30 Iulie 2015 at 10:13 Permalink

  Aveau bugetat 27000 € pentru inchirierea fiecarei locatii in parte, patronii de localuri taiau factura pentru 27000 dar primeau doar 2-3000 de lei, banii se duceau pentru campania de anul viitor al unui anumit domn…a picat totul pentru ca s-a aflat. Aloo DNA ul


Lasa un comentariu