Vrabia ANOSR mălai visează

ANOSR (Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România) a făcut astăzi un apel public fără diacritice către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, prin care cere o întrevedere cu prof. dr. Ecaterina Andronescu.

În linii mari, revendicările ANOSR sunt, zic eu, pertinente și justificate, dată fiind situația actuală a învățământului românesc (care, hai să nu ne ascundem după deget, nu pregătește tinerii pentru viață). În schimb, sunt de părere că trebuie umblat și la mentalitatea multora dintre studenți, dominată adesea de absența spiritului civic și a interesului față de propriul viitor.

1. Prioritaţile legislative ale studentilor, dintre care amintim:
– Cresterea bugetului alocat educatiei pana la 6% din PIB, inclusiv pentru:
– Cresterea cu cel putin 30% a subventiei camine-cantine, subventie care a ramas nemodificata peste 5 ani in pofida cresterii costurilor utilitatilor;
– Cresterea fondului de investitii alocat universitatilor pentru a asigura constructia de cantine in toate universitatile in care acestea nu exista sau nu au o capacitate suficient de mare si pentru a asigura constructia de noi camine, in vederea reducerii deficitului de locuri de cazare; Caminele şi cantinele sunt deseori o condiţie pentru ca studenţii saraci sa işi permita studiile!
– Cresterea fondului de investitii alocat universitatilor pentru a asigura dotarea la standarde moderne a bibliotecilor universitatilor din Romania.
– Crearea unui fond naţional de burse de performanţa catre care sa poata fi redirecţionat un procent de 2% din impozitul pe venit şi din cel pe profit.
– Asigurarea implicarii studentilor in toate deciziile importante din universitati si din afara lor, inclusiv prin cresterea participarii studentilor in alegerea rectorului si Consiliile de Administratie pana la 25%;
– Cresterea veniturilor tinerilor angajati din domeniul educational;
– Alte prioritati
2. Cadrul general al colaborarii intre ANOSR si MECTS, inclusiv intalniri periodice cu Ministrul Educatiei şi consultare in toate propunerile care vizeaza invaţamantul superior;

7 thoughts on “Vrabia ANOSR mălai visează

  1. Pentru infastructură, cercetare și burse, Remus. Un 6% din PIB pentru educație mi se pare mai mult decât decent.

   În altă ordine de idei, generalizarea ta mă lasă rece. Desigur, pădure fără uscături nu există, însă eu, unul, am lângă mine și întâlnesc o mulțime de studenți serioși și care vor ceva de la viață.

 1. În mod evident, universitățile DE STAT nu mai încurajează de mult timp seriozitatea și performanța, nici măcar în mediul academic. Nu mai vorbesc despre spiritul civic și preocuparea pentru viitor. Nici măcar nu mai amintesc universitățile particulare. Iar revenind la primele, cred că este scandalos cu câtă ușurință suplimenteaza locurile la taxă, doar pentru bani. Întrebarea este daca o organizație cu o credibilitate îndoielnică vorbește în cunoștință de cauză, dar și cum poți fi tu de acord cu așa ceva. Eu cred că majoritatea celor vizați își merită soarta (universități și studenți indolenți), iar alți bani aruncați în aer nu ne aduc niciun beneficiu.

  1. „În mod evident, universitățile DE STAT nu mai încurajează de mult timp seriozitatea și performanța, nici măcar în mediul academic. Nu mai vorbesc despre spiritul civic și preocuparea pentru viitor. Nici măcar nu mai amintesc universitățile particulare. Iar revenind la primele, cred că este scandalos cu câtă ușurință suplimenteaza locurile la taxă, doar pentru bani. Întrebarea este daca o organizație cu o credibilitate îndoielnică vorbește în cunoștință de cauză, dar și cum poți fi tu de acord cu așa ceva. Eu cred că majoritatea celor vizați își merită soarta (universități și studenți indolenți), iar alți bani aruncați în aer nu ne aduc niciun beneficiu.”

   Ade, nu stiu cata universitati au incurajat vreodata seriozitatea si performanta – cred, cu tarie, ca au fost putine. Prea putine. Am putea spune ca au incercat sa incurajeze interesul si dezvoltarea (aici, fireste, las locul unei dezbateri), dupa care au avut de-a face cu dificultati. Variate. Multiple. Greu de controlat.

   Si totusi, exista universitati DE STAT si PARTICULARE care se mandresc „pe bune” cu studentii pe care-i au. In foarte multe domenii.

   Nimeni nu-si merita soarta atat timp cat nu i s-a pus punct. Si nici macar atunci.

 2. Cristi,

  E probabil ca vrabia sa viseze malai in speranta ca invatamantul romanesc va pregati tinerii pentru viata pe viitor. Nu sunt nici primii si nici ultimii cu astfel de initiative.

  De fapt, sunt destule organizatii (non)studentesti care au programe de educatie alternativa pentru adolescenti si (inca nu)tineri. Le vei cunoaste din plin la Bucuresti.

  „În schimb, sunt de părere că trebuie umblat și la mentalitatea multora dintre studenți, dominată adesea de absența spiritului civic și a interesului față de propriul viitor.” – Sunt de acord atat timp cat definesti abesenta spiritului civic si a interesului fata de propriul viitor. Generalizezi atunci cand stii prea bine ca exista si exceptii (tu fiind una dintre ele). Si eu stiu prea bine ca exista.

  Cat despre „situația actuală a învățământului românesc (care, hai să nu ne ascundem după deget, nu pregătește tinerii pentru viață)” am convingerea ca nu e musai ca un sistem educational sa te pregateasca pentru experiente viitoare. Viata insasi te pregateste pentru viata. Nu degeaba ii spune Curriculum Vitae.

 3. Nu crezi ca esti cam mititel ca sa te bagi in treburile studentilor? 🙂 Stai macar un an ca student si dup-aia zici ce si cum.

  Nu stiu cum o fi cu chirie, dar viata de camin te pregateste bine de tot pentru viata: te inveti tolerant, iti dezvolti creativitatea, afli ca te poti descurca cu bani incredibil de putini si intr-un spatiu minuscul…asta ca sa nu mai spun de facut mancare, curatenie si alungat gandacii 🙂

  Viata de camin+ mersul la facultate te maturizeaza foarte mult. Ai sa vezi ca e o diferenta foarte mare intre a se ocupa mama de toate/a avea bani de mancat in oras cateva zile cat esti plecat si a te ocupa singur de absolut tot pe o perioada luunga de timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *