Grupul infracțional organizat cercetat de DNA, rodul alianței lui Viziteu cu Pro România

Miercuri, 17 Ianuarie 2024 | Bacau, Politica | Comenteaza

Iată cu cine a vrut primarul Viziteu să mă schimbe din funcția de viceprimar, retrăgându-mi atribuțiile după ce am refuzat să demisionez: cu un combinator de la PRO România care, împreună cu șefa de la Tineret și Informare Cetățeni, a constituit un grup infracțional organizat în scopul fraudării procedurilor de achiziții publice și obținerea unor foloase necuvenite de către membrii grupului.

Asta spune DNA Bacău în comunicatul de astăzi, ca urmare a perchezițiilor desfășurate ieri.

Protagoniștii: Eusebiu Diaconu (consilier local) și Diana Ilie (șef Serviciu Tineret și Informare Cetățeni) și firmele lor, oameni de nădejde ai primarului în acești trei ani de mandat.

Prejudiciul: peste 1,1 milioane lei!

Ce ne spun procurorii DNA în ordonanța de urmărire penală: Suspectul Diaconu Eusebiu-Iancu, în calitate de consilier în cadrul Consiliului Local Bacău, la diferite intervale de timp și în interesul grupului, ar fi promovat direct sau indirect, mai multe proiecte de hotărâri în cadrul Consiliului Local al Municipiului Bacău pentru asigurarea fondurilor necesare Căminului pentru Persoane Vârstnice Bacău și Școlii Gimnaziale ”Constantin Platon” Bacău, instituții publice “selectate” de membrii grupării pentru a fi implicate în activitatea infracțională. După alocarea fondurilor, instituțiile publice încheiau cu 3 firme controlate de aceștia mai multe contracte de achiziții publice, cu încălcarea prevederilor legale (fără o consultare efectivă a ofertelor de preț de pe platforma SEAP și prin acceptarea ofertelor de preț cu o valoare mult mai mare inserate pe platformă).

Toată afacerea a ieșit la iveală în vara anului trecut, când Ziarul de Bacău a publicat două investigații privind achizițiile la suprapreț de la Căminul de bătrâni și de la alte instituții subordonate primăriei, confirmate ulterior de constatările auditului intern.

O perioadă, primarul a ținut la secret raportul de audit privind neregulile constatate (a se vedea ședințele Consiliului Local în care ne spunea că e confidențial). Ulterior probabil și-a dat seama că e groasă și că nu îi face bine să își acopere aliații. Că până la urmă despre asta vorbim: în aproape toată perioadă indicată de procurorii DNA (ianuarie 2022-decembrie 2023), primarul a avut o alianță pe față cu Pro România.

Primarul Viziteu este dator cu niște răspunsuri pe care trebuie să le dea băcăuanilor: dacă știa despre existența acestui grup infracțional organizat, cum răspunde? Își asumă măcar vreo responsabilitate morală, politică, de vreme ce e vorba despre aliații lui de nădejde pentru care mi-a cerut demisia și m-a izolat?

Iar dacă nu știa, atât de slab să fie stilul de management încât să nu cunoască ce achiziții la suprapreț se întâmplă din bugetul local pe care îl gestionează și îl execută?

Oricum ar fi, eu îl consider pe primarul Lucian Stanciu-Viziteu vinovat moral pentru acest grup infracțional organizat cercetat de DNA. El a făcut alianță cu Pro-România în condițiile în care fostul primar era deja trimis în judecată, el le-a deschis ușile, el s-a lăsat convins de farmecele și insistențele membrilor acestui GIO, el a propus sumele în buget care ulterior aveau să fie direcționate spre anumite firme pe contracte păguboase. Iar pentru asta trebuie să răspundă cel puțin politic!

Lasa un comentariu